JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdere i Os mistet jobben

Kun syv av 35 renholdere fikk gå videre til anbudsvinnende selskap i Os kommune. Resten fikk sparken.

2013080716410420131216232526

ola.tommeras@fagforbundet.no

Flere av renholderne som nå får sparken, har jobbet i en årrekke for Os kommune. Da jobbene deres ble satt ut på anbud i 2006, ble de virksomhetsoverdratt til daværende anbudsvinner - Vibe Renhold AS.

I april i år tapte Vibe oppdraget for Metode Renhold AS , som var to millioner kroner billigere. Metode Renhold trengte imidlertid kun syv av de 35 renholderne. De øvrige har fått oppsigelsebrev fra Vibe.

- Fortvilende

- Det er en fortvilet situasjon. Vi har visst en stund at et nytt firma skulle overta, men det kom som et sjokk at de fleste skulle miste jobben, sier tillitsvalgt for renholderne, Siv Søgnen Olsen.

Selv har hun jobbet 12 år som renholder for Os kommune og stått for renhold i barnehage og SFO-lokaler. Hun var først ansatt i kommunen, så i Vibe og nå sparket.

To millioner billigere

Tilbudet fra Metode Renhold var to millioner kroner lavere enn tilbudet fra Vibe renhold, som har utført renholdet de siste seks årene.

- Så langt har vi avdekket at de skal bruke betydelig kortere tid på oppdragene. Tiden til renhold er kortet inn med flere timer på barnehagen og SFO-lokalene der jeg jobbet, forteller Søgnen Olsen.

- Lovet aldri sikker jobb

I Bergens Tidende og i Os og Fusaposten står i dag ansatte fram og er bekymret for framtiden. De hadde trodd at jobben i kommunen var trygg. Enkelte som nærmer seg afp-alder, mister også muligheten til tidligpensjon.

- Vi lovet aldri renholderne en sikker jobb, uttaler Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) til avisen. Han ser det ikke som et problem at flere av dem blir arbeidsledige nå.

- Vi skal ikke svartmale. Jeg er sikker på at det er få av dem som er ledige om et halvt år, sier han.

Han forteller at kommunen har hatt betydelig innsparing gjennom seks år med Vibe renhold, og at de nå ser framt til ytterligere besparelser.

Ikke med i prosessen

Ved første anbudsrunde satt politikerne virksomhetsoverdragelse som krav. Ved denne runden ville et slikt krav ha kunnet virke konkurransevridende, og ble derfor utelatt, opplyser kommunen.

- Tillitsvalgte ble ikke en gang tatt med i prosessen da renholdet ble satt ut på anbud på nytt, sier hovedtillitsvalgt i Os kommune, Jonny Christensen.

Leder av Fagforbundet i Os, Hege Bjørnør, mener politikerne ikke bryr seg om kommunens ansatte.

Det avvises av ordfører Søviknes, som viser til at de sørget for virksomhetsoverdragelse ved første gangs konkurranseutsetting av renholdet.

Ingen kommentar

Selskapet Metode Renhold ville ikke kommentere saken onsdag, men henviser til daglig leder som for tiden er på ferie. Fagbladet har via epost bedt om kommentar fra daglige leder for Hordalandsavdelingen i Metode Renhold.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy