JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

45 svar om arbeidsliv skal overbevise LO-medlemmene

Rundt to tredeler av LOs medlemmer må stemme rødgrønt for at regjeringen skal få fire nye år. Nå skal forskjellene i arbeidslivspolitikken fram i lyset.

2013080814145520131216232612

– Vi vil ikke sitte og se på at Erna og Siv spaserer inn i regjeringskontorene, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det var stinn brakke i sekretariatssalen i øverste etasje av Folkets Hus da LO presenterte svarene de har fått fra de politiske partiene på 45 spørsmål knyttet til arbeidsliv. Som i 2005 og 2009 har LO bedt alle partiene svare på spørsmål om alt fra pensjon og sykelønn til konkurranseutsetting og privatisering og sosial dumping. Spørsmålene er utformet med utgangspunkt i medlemsdebatten. Alle partiene har svart.

– Dette er ikke skremselspropaganda, vi legger kun fram det partiene har svart på våre spørsmål. Det som skremmer meg aller mest, er at Høyre og Fremskrittspartiet begge er imot mye av den politikken LO fører, sier Kristiansen.

Ikke borgerlig støtte for heltid

På spørsmål om partiene er enig med LO i at dagens regler for adgang til midlertidige ansettelser skal beholdes, er regjeringspartiene, Rødt og Miljøpartiet De Grønne enige. De borgerlige partiene støtter ikke LOs krav.

Det samme gjelder rett til heltid. LO er fornøyd med at de rødgrønne har vedtatt at deltidsansatte skal ha rett til å bli ansatt i den stillingen de har hatt det siste året. Heller ikke her får LO støtte av de borgerlige partiene.

Privatisering skiller partiene

Når det gjelder Offentlig-privat-samarbeid (OPS), er det kun de rødgrønne partiene og Rødt som støtter LOs nei til den omstridte finansieringsformen for utbygging av vei, jernbane og sykehus. Fremskrittspartiet er ikke prinsipielt imot OPS, men vil ikke bruke det til å bygge ut infrastrukturen.

LO krever at det ikke legges til rette for økt konkurranseutsetting, anbud og privatisering av offentlige velferdstjenester, og får støtte fra Arbeiderpartiet, SV, KrF og Rødt.

– Skattelette og privatisering svekker felleskapsløsningene. Vi ønsker ikke større uliket og utbytte til private aktører. Her er avstanden betydelig mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene, som vil ha mer markedsstyring, sier Kristiansen.

LO vil ha trygghet

LO-lederen understreker at de borgerlige partiene i enkelte saker er enig med LO.

– Problemet er at de borgerlige partiene da ikke er enige med hverandre, og hvordan går det da hvis de skal i regjeringsforhandlinger til høsten? Vi vet ikke hvor de vil ende opp. Vi må ha trygghet for våre medlemmer, fastslår Kristiansen.

Hun mener det eneste reelle regjeringsalternativet på borgerlig side er et samarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

– Frp har sagt at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av, mens avstanden fra sentrumspartiene til Frp er for stor, mener Kristiansen.

– To tredeler må stemme rødgrønt

LO har åpent sagt at de jobber for fire nye år for dagens regjering. Nå vil et sammendrag av de 45 spørsmålene bli en del av valgkampmateriellet til LO. Kristiansen mener arbeidstakere har tjent mye på en rødgrønn regjering de siste åtte årene. Hun avviser samtidig dem som snakker om samrøre mellom LO og Ap.

– Vi har en 100-årig historie, og vi trenger et parti som jobber for arbeidsfolk. Vi har fått gjennomslag for mye under dagens regjering, sier Kristiansen.

Meningsmålinger viser at det skal mye til for at det ikke blir regjeringsskifte i september. LO har imidlertid ikke gitt opp.

– Av erfaring vet vi at rundt to tredeler av LOs medlemmer må stemme rødgrønt. I 2009 fikk Arbeiderpartiet 54 prosent av stemmene blant LOs medlemmer som stemte. Vi må opp på det nivået, sier Øyvind T. Hansen, leder av informasjonsavdelingen i LO.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy