45 svar om arbeidsliv skal overbevise LO-medlemmene

Rundt to tredeler av LOs medlemmer må stemme rødgrønt for at regjeringen skal få fire nye år. Nå skal forskjellene i arbeidslivspolitikken fram i lyset.

2013080814145520131216232612

– Vi vil ikke sitte og se på at Erna og Siv spaserer inn i regjeringskontorene, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det var stinn brakke i sekretariatssalen i øverste etasje av Folkets Hus da LO presenterte svarene de har fått fra de politiske partiene på 45 spørsmål knyttet til arbeidsliv. Som i 2005 og 2009 har LO bedt alle partiene svare på spørsmål om alt fra pensjon og sykelønn til konkurranseutsetting og privatisering og sosial dumping. Spørsmålene er utformet med utgangspunkt i medlemsdebatten. Alle partiene har svart.

– Dette er ikke skremselspropaganda, vi legger kun fram det partiene har svart på våre spørsmål. Det som skremmer meg aller mest, er at Høyre og Fremskrittspartiet begge er imot mye av den politikken LO fører, sier Kristiansen.

Ikke borgerlig støtte for heltid

På spørsmål om partiene er enig med LO i at dagens regler for adgang til midlertidige ansettelser skal beholdes, er regjeringspartiene, Rødt og Miljøpartiet De Grønne enige. De borgerlige partiene støtter ikke LOs krav.

Det samme gjelder rett til heltid. LO er fornøyd med at de rødgrønne har vedtatt at deltidsansatte skal ha rett til å bli ansatt i den stillingen de har hatt det siste året. Heller ikke her får LO støtte av de borgerlige partiene.

Privatisering skiller partiene

Når det gjelder Offentlig-privat-samarbeid (OPS), er det kun de rødgrønne partiene og Rødt som støtter LOs nei til den omstridte finansieringsformen for utbygging av vei, jernbane og sykehus. Fremskrittspartiet er ikke prinsipielt imot OPS, men vil ikke bruke det til å bygge ut infrastrukturen.

LO krever at det ikke legges til rette for økt konkurranseutsetting, anbud og privatisering av offentlige velferdstjenester, og får støtte fra Arbeiderpartiet, SV, KrF og Rødt.

– Skattelette og privatisering svekker felleskapsløsningene. Vi ønsker ikke større uliket og utbytte til private aktører. Her er avstanden betydelig mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene, som vil ha mer markedsstyring, sier Kristiansen.

LO vil ha trygghet

LO-lederen understreker at de borgerlige partiene i enkelte saker er enig med LO.

– Problemet er at de borgerlige partiene da ikke er enige med hverandre, og hvordan går det da hvis de skal i regjeringsforhandlinger til høsten? Vi vet ikke hvor de vil ende opp. Vi må ha trygghet for våre medlemmer, fastslår Kristiansen.

Hun mener det eneste reelle regjeringsalternativet på borgerlig side er et samarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

– Frp har sagt at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av, mens avstanden fra sentrumspartiene til Frp er for stor, mener Kristiansen.

– To tredeler må stemme rødgrønt

LO har åpent sagt at de jobber for fire nye år for dagens regjering. Nå vil et sammendrag av de 45 spørsmålene bli en del av valgkampmateriellet til LO. Kristiansen mener arbeidstakere har tjent mye på en rødgrønn regjering de siste åtte årene. Hun avviser samtidig dem som snakker om samrøre mellom LO og Ap.

– Vi har en 100-årig historie, og vi trenger et parti som jobber for arbeidsfolk. Vi har fått gjennomslag for mye under dagens regjering, sier Kristiansen.

Meningsmålinger viser at det skal mye til for at det ikke blir regjeringsskifte i september. LO har imidlertid ikke gitt opp.

– Av erfaring vet vi at rundt to tredeler av LOs medlemmer må stemme rødgrønt. I 2009 fikk Arbeiderpartiet 54 prosent av stemmene blant LOs medlemmer som stemte. Vi må opp på det nivået, sier Øyvind T. Hansen, leder av informasjonsavdelingen i LO.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy