JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyp sorg over drept tillitsvalgt

– Det er med dyp sorg vi har mottatt meldingen om at en av våre hovedtillitsvalgte er gått bort. Vår medfølelse går først og fremst til hennes nærmeste, sier Fagforbundets leder, Jan Davidsen.

2013080912545920131216232643

per.flakstad@fagforbundet.no

Den Nav-ansatte kvinnen som ble knivstukket på sitt kontor i Oslo mandag morgen, døde torsdag kveld av skadene. Hun var medlem av Fagforbundet og hadde nylig blitt hovedtillitsvalgt for Nav-ansatte i Oslo.

– I tillegg til kvinnens nærmeste, sender vi også varme tanker til alle ansatte på Nav-kontorene i Norge, men spesielt til den dreptes kolleger ved Nav Grorud, sier Jan Davidsen.

Opptatt av sikkerhet

Han er opptatt av at alle arbeidstakere i Norge må ha trygghet på jobben: – Den fysiske utformingen av Nav-kontorene er en utfordring. Det er ønskelig med åpenhet, samtidig som de ansattes sikkerhet må ivaretas.

Ledelsen ved Nav-kontorene må i samarbeid med de ansatte finne løsninger som øker sikkerheten, og nødvendige ressurser må settes inn, sier forbundslederen

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt lover en gjennomgang av sikkerhetsrutinene etter det tragiske drapet.

– Vi vil sette oss ned sammen med Nav og Oslo kommune for å finne ut hva vi kan gjøre for å styrke de ansattes sikkerhet, sier hun.

Trenger holdningsendring

– Først og fremst trenger vi en holdningsendring ute blant befolkningen. Mitt inntrykk er at det nærmest er allment akseptert å bli sint på Nav-ansatte og skjelle dem ut, sier Steinar Hansgaard. Han er styremedlem i Fagforbundet Helse og velferd som organiserer alle Nav-ansatte i Oslo, og er selv blitt overfalt i publikumsområdet på et Nav-kontor.

– Bordet ble veltet, og pc-en min ble sparket av gårde. Da jeg senere møtte i retten som vitne, opplevde jeg at en av lekdommerne ville frikjenne gjerningspersonen med begrunnelsen om at det var lett å bli frustrert og sint på et Nav-kontor, og såpass måtte de ansatte tåle, forteller han.

Det er nettopp slike holdninger Hansgaard vil til livs: – Det er så lett å slenge ut en korttenkt kommentar om hvor kjipe de Nav-ansatte er når noen får avslag på pengestøtte eller andre ytelser.

– Veien fra frustrasjon og sinne til vold kan være farlig kort, spesielt for psykisk ustabile personer. Når vi nå ser hvilke fatale og tragiske konsekvenser dette kan få, så håper jeg at alle og enhver går i seg selv og tenker over hvilke holdninger de sprer rundt seg, sier han.

Bedre regelverk

– Det er også viktig å huske på at det ikke er de ansatte som bestemmer reglene som gjør at pengestøtte eller andre ytelser enten innvilges eller avslås. De reglene er det våre folkevalgte politikere – både sentralt og lokalt – som har bestemt. De kunne bli flinkere til å gi oss ryggdekning på akkurat det, sier Steinar Hansgaard.

Han mener det må skje noe på Nav-kontorene for å trygge de ansatte: – Jeg ser at noen foreslår metalldetektor i døra, da ville vi fått stoppet dem som kommer inn med våpen. Og jeg har faktisk sett en del våpen i mitt yrkesliv, selv om jeg ikke er blitt direkte truet.

– I psykiatrien har de klare regler når det gjelder arbeidet med ustabile personer. Alltid to og to, og kroppsvisitering først. Vi på Nav, derimot, har enesamtaler og hjemmebesøk. Her bør vi få et bedre og tryggere regelverk på plass.

– Rett etter at den tragiske knivstikkingen skjedde, tenkte jeg at nå må vi få sikkerhetsglass på Nav-kontorene. Men etter å ha tenkt meg om, er jeg ikke så sikker på om det er veien å gå. Vi må heller arbeide med å få på plass rutiner og regler som gjør arbeidsplassne våre så sikre at vi ikke trenger glass, sier Steinar Hansgaard.

Ett minutts stillhet og flagg på halv stang

De ansatte på Nav Grorud var samlet fredag morgen for å ta dødsbudskapet inn over seg. Der var også helsepersonell til stede for å bistå de ansatte.

Bydelsdirektør Marit Jansen er sterkt preget av det som har skjedd: – Vi har mistet en god og kjær kollega. Dette er en hendelse som går inn på alle våre ansatte og sterkt inn på meg som leder og ansvarlig, sier hun.

Byrådet i Oslo bestemte fredag at det skal flagges på halv stang på Oslo rådhus, og at Nav Grorud, Bydel Grorud og Nav Oslo skulle ha ett minutts stillhet klokka tolv for å minnes sin kollega.

Mannen som knivstakk den Nav-ansatte i ryggen, er tidligere dømt for trusler og andre kriminelle handlinger. Han har vært til psykisk behandling i flere år. Mannen ble fredag siktet for drap og varetektsfengslet i fire uker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy