JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet mobiliserer for offentlig velferd

Vafler, ballonger og ikke minst gode argumenter ble delt ut i stor skala da Fagforbundet Aust-Agder startet valgkampen under Arendalsuka.

2013081215422620131216232759

Forberedelsene til det som omtales som en politisk festival har pågått siden i vår. For mange begynte det allerede i fjor, da Arendalsuka ble arrangert for første gang.

– Da delte vi stand med LO, men fant raskt ut at vi måtte ha vår egen, sier Sølvi Christensen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Arendal.

Arendalsuka er en årlig arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møtes og diskuterer politikk med hverandre og med folk som besøker Arendal.

Ekstra viktig i år

– Det er ekstra viktig for Fagforbundet å være synlig på Arendalsuka i år. Vi står ovenfor et kritisk valg, hvor det skal avgjøres om våre verdier føres videre, sier Christensen.

Hun bruker tiden sin på standen til å forklare forbipasserende hvorfor hun mener den rødgrønne regjeringen bør fortsette.

– Ellers risikerer vi at fellesskapsløsningene våre forsvinner. Da blir det lommeboka di som avgjør hva slags helse- eller skoletilbud du får, sier hun.

Hun frykter en ny blå regjering vil angripe både arbeidsmiljøloven og tariffavtalene.

– Den 5. ferieuka er kun tariffestet, og ikke endret i ferieloven. Den kan vi lett miste. Retten til heltid etter 12 måneder kan bli trukket tilbake. Ikke minst kan vi miste pensjonsrettigheter ved utstrakt privatisering av offentlige tjenester, sier Christensen før hun flytter blikket oppmerksomt over mot en nysgjerrig, besøkende kvinne.

Hun takker nei til vaffel, men tar blidt imot informasjonen hun får fra Christensen.

– Arendalsuka er en mulighet til å være synlig. Folk ser hva vi står for. Det er absolutt verdt å bruke ei uke på dette, slår Christensen fast.

Koker av folk

De ulike partiene har stands på rekke og rad i det som er bedre kjent som Arendalsukas «politiske gate». Nederst står LO og Fagforbundet tvers overfor hverandre og danner en rød port.

Rundt Fagforbundets stand er det et yrende liv. Ferske vaffelhjerter og karameller i røde hjerteformede bøtter ser ut til å ta luven fra Høyres blåbleke hjertelogo litt lenger opp i gata.

På gulvet i standen sitter nestleder i Fagforbundet Aust-Agder, Venke Anny Nes, og svetter over en bærbar datamaskin. Snart er alt rigget opp, og fakta om Fagforbundet ruller over flatskjermen i standteltet.

– Jeg har vært her og rigget siden kvart over syv i morges, smiler Nes. Selv er hun mest imponert over oppmøtet blant medlemmer og tillitsvalgte på standen.

– Flere bruker ferien sin på dette. Standen er basert på dugnadsarbeid, sier en tydelig fornøyd nestleder.

I tillegg til å trekke folk til standen, har også Fagforbundets representanter gått rundt i sentrum og diskutert med folk.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at vi har vært veldig synlige, sier Nes.

Ifølge Fylkesmann i Aust-Agder og leder for programkomiteen i Arendalsuka, Øystein Djupedal, vil rundt 50.000 personer besøke festivalen. I løpet av uka er det 250 arrangementer. 26 er i regi av arrangementskomiteen, resten organiseres av deltakerne. Det meste er gratis og åpent for alle.

Åpner valgkampen

– Omtrent hele regjeringen og halve Stortinget besøker Arendalsuka. Partilederdebatten holdes her. Dette er slett ikke noe som bare angår Aust-Agder fylke, sier Nes.

Ifølge henne er Arendalsuka et perfekt sted å være for samfunnsbevisste mennesker og alle som er opptatt av politikk.

– Dette er åpningen av valgkampen på landsbasis, sier Nes. Hun håper flere sentrale tillitsvalgte deltar på Arendalsuka neste år.

Arendalsuka handler også om debattkvelder, pøbmøter og nettverking. I tillegg til å være tilgjengelig på stand, inviterer Fagforbundet til omvisning på Arendal gamle rådhus, holder informasjonsmøte om pensjon for ansatte i private barnehager og arrangerer minglefest sammen med LO Aust-Agder og Arbeiderpartiet på Grand Scene.

– Det er viktig å mobilisere i år. Det handler om å bevare velferdsgodene. Arbeidsmiljøloven står i fare for å svekkes, sier Nes og legger advarende til:

– Det som forsvinner, kommer ikke bare dalene tilake selv om vi får bytta regjeringen igjen etter fire år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy