JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rita håper nye regler skal gi fulltid

Rita Blyberg har en 75 prosent stilling ved Romsås sykehjem. Nå håper hun nye regler skal gi henne fulltidsjobb – og mulighet til å planlegge fritiden.

2013081417040920131216232928

– I sommer har jeg hatt min første planlagte ferie på sju år. Når du er tilkallingsvikar kan du bare ta en uke nå og da når det passer, sier Rita Blyberg.

Vanskelig å planlegge fritiden

I dag jobber hun i en 75 prosent-stilling ved Romsås sykehjem, etter mange år som ekstravakt. Hun er i tillegg plasstillitsvalgt. Som mange andre jobber hun mer enn det som står i kontrakten. I realiteten jobber Blyberg 100 prosent. Nå har Fagforbundet lagt inn et krav om at Blyberg skal bli tilbudt en full stilling.

– Selv om situasjonen min er mye bedre i dag, er det fortsatt utfordringer ved ikke å jobbe fulltid. Det blir gjerne sånn at jeg ofte må ringe en av sønnene mine og si at jeg ikke kan se ham spille fotballkamp, forteller Blyberg.

Før sommeren vedtok stortingsflertallet at deltidsansatte må få tilbud om fast ansettelse etter hvor mye de faktisk har jobbet de siste 12 månedene, og ikke bare ut fra prosenten de er ansatt i.

– Nå håper jeg at kravet mitt blir innfridd. Det vil gjøre hverdagen mye lettere, og det blir enklere å planlegge dagene, smiler Blyberg.

Frykter borgerlig reversering

Hun fikk i dag besøk av LO-sekretær Peggy Hessen Følsvik og stortingsrepresentant Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet på sykehjemmet. De er begge glade for vedtaket som ble fattet i Stortinget før sommeren.

– Det er ikke minst viktig for likestillingen. Kvinnebevegelsen har jobbet med dette lenge, og det var på høy tid vi fikk det gjennom, mener Nybakk.

Høyre og Fremskrittspartiet stemte nei til forslaget om at man skal ha rett til å kreve den stillingsprosenten man faktisk har jobbet det siste året. Peggy Hessen Følsvik er redd regelendringen kan bli reversert hvis det blir et regjeringsskifte 9. september.

– De borgerlige partiene stemte i hvert fall mot forslaget før sommeren, og hva som vil skje hvis de kommer i regjering, gjenstår å se. Jeg tror i hvert fall ikke de som jobber ufrivillig deltid vil ta sjansen på det, sier Hessen Følsvik.

– Viktig skritt mot heltidskultur

Hun sier deltidsproblematikken har vært en viktig sak for LO i mange år.

– Vi håper og tror dette er et stort steg i riktig retning mot å skape en heltidskultur innen helse- og omsorgssektoren og varehandelen, sier LO-sekretæren.

På Romsås sykehjem tror de tillitsvalgte i Fagforbundet at det nå skal bli lettere å få utvidet stillingsbrøken. Mange jobber ufrivillig deltid.

– Vi har nå åtte stykker som har lagt inn krav om utvidet stilling. Det er klart det blir lettere å få det innvilget etter vedtaket i stortinget, sier plasstillitsvalgt Heidi Jægtvik ved Romsås sykehjem.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy