JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover 12 nye milliarder til sykehusene

De smilte bredt, Jens og Jonas, på vei til pressekonferanse i dag. Med seg hadde de løfter om 12 milliarder mer til sykehusene, økt antall behandlinger, økt kvalitet og redusert ventetid.

2013081516034720131216232957

ola.tommeras@fagforbundet.no

I 2005 ble det utført 4,4 millioner behandlinger og konsultasjoner ved norske sykehus. Åtte år senere er tallet passert seks millioner behandlinger. Den utviklingen lover nå statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre at skal fortsette med full styrke, dersom de får styre landet i fire år til.

Én million flere

- Vi vil legge til rette for at sykehusene utfører én million flere behandlinger i 2017 enn hva de gjorde i 2012, erklærte Jens Stoltenberg.

I dag kunne de to slå uforstyrret tilbake mot helsekritikk i valgkampen, samtidig som de la fram fire sykehusmål for kommende periode og redegjorde for ti virkemidler for å nå dem.

Gahr Støre minnet om at de rødgrønne overtok en sykehussektor med milliardunderskudd i 2005, og at det var nullvekst i antall behandlinger på sykehusene fra 2001 til 2005. Han viste til at ventetiden ikke er lang for de aller fleste av de 250.000 som motstandere stadig henviser til at venter på behandling.

- Det er ikke realistisk å behandle enhver behandling som akutt. Det ville sprengt alle rammer, sa han.

Mer IKT og varsling

Men ventetiden skal ned, selv om flere personer skal til behandling. Blant virkemidlene for å få ned ventetiden, er å utvide ordningen med fritt sykehusvalg der pasientene kan velge sykehus med kortere køer, bedre kommunikasjon og innføre bedre varslingsrutiner til pasientene.

- Det er så mye som 200.000 pasienter som ikke møter til timen sin i løpet av et år. Det tilsvarer nesten antallet som venter, påpekte Gahr Støre, og lanserte ideen om hyppig sms-varsling til pasienter for å bedre frammøte.

Gahr Støre lovte samtidig at faksmaskiner og drosjekjøring med pasientjournaler og papirer skal være borte innen 2014.

- Vi vil forandre deler av lovverket for å gjøre det mulig med bedre IKT-løsninger, opplyste Støre.

Behandler flere lidelser

- En ting vet vi sikkert om framtiden; det kommer til å bli behov for å behandle flere lidelser, sa Jens Stoltenberg, og viste til at befolkningen ikke bare øker, men det blir flere eldre samtidig som medisinsk utvikling gjør det mulig å behandle flere typer sykdommer og lidelser. I tillegg øker forventingene til behandlingsapparatet.

Jonas Gahr Støre gjentok sin målsetning fra januar måned om å innføre lengre åpningstid på sykehusene. Han lovet å satse ti milliarder i året på nye sykehusbygninger og prosjekter. Av konkrete prosjekter de vil ha fortgang på nevnte Støre fase 2 for psykatri i Bergen, nye psykiatribygninger i Trondheim, nytt sykehus i Møre og Romsdal og i Buskerud.

- I tillegg har vi mange andre prosjekter som rykker nærmere realisering med dette løftet innen sykehussektoren, understreket han.

Mer søttepersonell

AU-medlem i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, er spesielt glad for løftene fra Støre og Stoltenberg om å ansette mer støttepersonell.

- Vi har sagt lenge at når sykehusene sparer inn på helsesekretærer, sekretærer, hjelpepleiere og helsefagarbeidere, så blir leger og sykepleiere opptatt med å gjøre deres jobb. Dét kom ikke som noen overraskelse for oss, og vi er glad for at det nå loves å legge til rette for å ansette mer støttepersonell. Det er viktig at helsepersonell får drive med det de er utdanna for, sier Larsen.

- Vi har råd

Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg betrakter selv planen som ambisiøs. I den siste åtte års perioden så har de rødgrønne økt sykehusrammene med 12 milliarder kroner. Dette løftet innebærer en ytterlige økning på 12 milliarder i kommende stortingsperiode.

- Vi har råd til å investere i framtidens sykehus, fordi vi ikke prioriterer skattekutt til de som har mest fra før, var budskapet deres.

Økt kvalitet, blant annet med belønningsordning til sykehusene.

Behandle flere og redusere ventetiden

Holde egenandelene lave

Skape trygge arbeidsplasser med god rekruttering

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy