– Ja til lavere skatt, vi betaler nok nå, mener mekaniker Bjørn Tore Kjensberg.
– De fleste syns vel de betaler nok skatt, men pengene må jo tas fra et sted uansett. De som tjener mye har råd til å betale for tjenester privat, men jeg syns det er bedre at alle bidrar, sier kollega Ståle Myrran.
– Men vi har en del milliarder å ta fra oljefondet. Det er snakk om prioritering, innvender Kjensberg.
LES MER: Syv av ti vil beholde dagens skattenivå
– Får mye igjen for pengene
Det er lunsjpause for mekanikere og trikkeførere i Oslo Sporveier. De samles i kantina på verkstedhallen på Grefsen i Oslo. På oppfordringen fra Fagbladet dreier praten seg i dag om skattepolitikk og velferd. Det er få uker til valget. Et tydelig veivalg. Mellom skattekutt og offentlige velferdstjenester.
– Jeg syns ikke vi betaler mye i forhold til velferdsstaten vi har, sier trikkefører Andreas Lauvstad.
Malik Mohammad nikker samtykkende.
– Jeg er fornøyd, selv om jeg syns det blir litt mye skatt en gang i blant. Jeg tror vi har nådd grensa, smiler han.
– Hvis det betyr et bedre velferdstilbud, er jeg ikke totalt avvisende til å øke skattene, sier Lauvstad.
Kjensberg mener regjeringen leverer på mange områder, men er ikke fornøyd med velferdsstaten som helhet.
– Blant de eldre har de sviktet. Køene starter utenfor sykehuset, hevder han.
Opptatt av andre saker enn skatt
Selv om meningene er mange, er ikke alle med på at skattepolitikk er det viktigste i valget. Andre saker kommer først.
– Jeg er glad i å fiske, og er opptatt av å verne naturressursene våre. Miljøsaken er viktigst for meg, sier Myrran.
– For meg teller ikke skatten brutalt mye; det er andre saker som betyr mer. Som eldreomsorg, forteller Kjensberg.
Trikkefører Lauvstad er ikke helt enig i den vurderingen:
– Skattepolitikk må ses i sammenheng med velferdstjenestene, ja, i det hele hvordan landet blir styrt.
Han tror ikke man kan opprettholde det samme offentlige velferdstilbudet dersom Høyre og Frp kommer i regjering, og kutter skattene med 25 milliarder kroner.
Sju av ti fornøyd med skattenivået
Meningene rundt lunsjbordet på Grefsen er nokså representative for resten av befolkningen, ifølge en fersk undersøkelse Respons har gjort for Unio. Den viser at bare tre av ti synes de betaler for mye skatt. Resten av oss er fornøyd med skattenivået.
– En viktig grunn til det, er at folk føler de får mye igjen for skattepengene, sier instituttleder Tone Fløtten ved Fafo.
I våres lanserte Fafo en rapport som så på folks holdninger til skattenivå og velferd i flere europeiske land. Konklusjonen var klar: Skattevilligheten er størst i de nordiske landene.
– I Norge har vi stor tillit til de offentlige tjenestene, og nesten alle mener for eksempel at det bør være et offentlig ansvar å sørge for helsetjenester og å sikre folks alderdom. I motsetning til i mange andre land, har et stort flertall i Norge tillit til at velferdsstaten også leverer i framtida, den dagen man blir syk eller gammel, sier Fløtten.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
LØSNING: – Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Svend Morten Voldsrud.
Fagforbundet
HJELP: – Jeg skulle ønske ingen trengte det, men det er også bra at folk kan be Nav om hjelp, sier arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap).
Brian Cliff Olguin