JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skattekutt er ingen vinnersak

Høyre og Frp lover milliarder i skattelette, men har ikke folket med seg. Likevel ligger de an til å komme i regjering. – Et paradoks, mener valgforsker.

2013081614392120131214205409

Til tross for stor skattevillighet i folket, ligger Høyre an til å bli valgets store vinner. Partiet har lovet å kutte skattene med 25 milliarder kroner.

– Et paradoks

De kan ende opp i regjeringen med Fremskrittspartiet (Frp), som vil gå enda hardere til verks med å kutte skattene.

– Du kan godt si at det er et paradoks, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

At velgerne likevel har strømmet til borgerlig side, og spesielt Høyre, tror professoren skyldes at Høyre ikke snakker høyt om skattelette i denne valgkampen.

– Det er oppsiktsvekkende at Høyre ikke flagger skattelette mer. Det er ikke det de kommer til torgs med først, sier Todal Jenssen.

Skattelette ingen vinnersak

De siste årene har folks skattevillighet gradvis vokst. En undersøkelse gjennomført av Norsk Monitor Ipsos MMI i fjor, viste at 67 prosent av befolkningen er enig i at det er nødvendig med et høyt skattenivå. Til sammenligning var kun 43 prosent enig i påstanden i 2001.

Samtidig har andelen av befolkningen som vil prioritere skattelette sunket kraftig, fra 46 til 16 prosent i samme periode.

Nylig gjorde Respons en undersøkelse på vegne av Unio, som bekrefter tallene. Det samme gjør en undersøkelse gjennomført på oppdrag fra LO Media, som viser at halvparten av oss er villige til å betale mer skatt for å bevare velferden.

– I 2005 handlet alt om skatt og skole for Høyre. Nå har de gått bredere ut. En av grunnene er kanskje at de har sett at skattekutt ikke er en vinnersak som i 2001, sier Todal Jenssen.

Folk fornøyd med velferdstilbudet

Ifølge instituttsjef Tone Fløtten ved Fafo, er det kun 30 prosent av den norske befolkningen som mener at sosiale tjenester og ytelser er en for stor belastning for økonomien, mens over halvparten av innbyggerne i Storbritannia er kritiske. Men selv om en stor del av befolkningen er for en sterk velferdsstat og et høyt skattenivå, trenger ikke det nødvendigvis å slå ut i praksis i et valg.

– Skattepolitikk er ikke det eneste man må ta stilling til når man skal stemme på et parti. Det er flere politikkområder som må tas med i betraktningen. Det er forskjell på en generell innstilling til noe, og det å vise det ved stemmeurna, mener Fløtten.

– Det kan hende du tenker at et generelt høyt skattenivå er greit, men at du ikke tenker at din egen skatt skal øke. Dessuten må vi huske på at det er svært uforpliktende å oppgi skattevillighet i en holdningsundersøkelse, utdyper hun.

Norske velgere mindre opptatt av økonomi

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen er norske velgere generelt sett mindre opptatt av økonomiske spørsmål enn andre lands velgere.

– Det er nok også grunnen til at Høyre ikke har kjørt hardere på disse sakene. Så lenge de regjeringen har holdt nivået på skatter og avgifter stabilt, er det ikke mye å vinne i denne saken for Høyre, mener Todal Jenssen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy