JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må stå sammen

Fagforbundets leder Jan Davidsen mener bondeorganisasjonene og fagbevegelsen må stå sammen i kampen mot de multinasjonale selskapene.

2013082016064120131216233256

Vi lever i et av de beste landene i verden, med en opplevelse av likhet og menneskeverd. Dette hadde vi aldri hatt uten den selveiende bonden på 17- og 1800-tallet, sa Jan Davidsen da han møtte folk fra landbruket til seminar om landbruk og næring på Litteraturhuset tirsdag.

– Bøndene var opptatt av verdiskapning, men ikke bare for seg selv. De var opptatt av å lage gode lokalsamfunn, mener han.

Viktig med alliansebygging

Landbruksseminaret ble arrangert i regi av Fagforbundet og Alliansen Ny Landbrukspolitikk. Og nettopp alliansebygging var et viktig poeng for Fagforbundets leder.

– Det vi så utover 1990-tallet var at ingen var skjermet. Ikke landbruket, ikke offentlig sektor. De var utsatt for framstøt fra multinasjonale selskaper under frislippet av kapitalkreftene og avreguleringen, sa Davidsen til en lydhør forsamling.

Han trakk fram trusselen fra de multinasjonale selskapene, som har blitt en viktig maktfaktor i dagens verden.

– Med den kraften de representerer, som undergraver menneskerettigheter og mulighetene til å skape levedyktige lokalsamfunn, så vi behovet for en annen type mobilisering.

Frykter høyresiden

Davidsen la vekt på hvor viktig det er å få de rødgrønne gjenvalgt. De siste åtte årene har regjeringen i Norge bestått av nettopp en politisk allianse mellom venstresiden i norsk politikk og Senterpartiet.

– Men vi skal også presse på for hvilken politikk de skal føre, sa Fagforbundets leder.

– Det er en alvorlig situasjon i dag. Bondeorganisasjonene og fagbevegelsen må stå sammen. Vi må stå sammen for å ha grep om vårt eget samfunn og naturressursene, sa Davidsen, som frykter høyresiden i norsk politikk:

– Når vi hører Erna Solberg si at det ikke spiller noen rolle om tjenestene utføres av multinasjonale selskaper, ser vi alvoret.

– Sammen er vi sterke

Han mener bondeorganisasjonene og fagbevegelsen har mange av de samme utfordringene, og kan hjelpe hverandre for å bevare det Norge vi kjenner. Da må man ifølge Fagforbundets leder ha brede allianser.

– Min forståelse av landbruket, er at vi må se det i et langsiktig perspektiv, slik vi har gjort i Norge. Det dreier seg om at bøndene tar vare på jorda si, og overlater den til nye generasjoner. Vi kan uansett ikke konkurrere om stordrift med Europa, mener Davidsen.

– Derfor håper jeg dette er en påminnelse: Vi er mange, vi har ressurser, og vi skal gjøre dette til et vinnerlag, fastslo Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy