JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samme hvem som vinner?

Da jeg i min pure ungdom kom hjem og fortalte mamma at jeg vurderte å melde meg inn i Unge Høyre for å komme inn på dansefestene på byens hotell, svarte hun i fullt alvor: – Da kommer faren din til å snu seg i grava.

2013082114345320131216233351

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Rene ord for penga. Men trusselen min var ikke så alvorlig ment. Jeg hadde for lengst lært forskjell på høyre og venstre.

Det var ikke mange høyrefolk i strøket vårt, og de skilte seg ikke merkbart ut fra resten av oss. Utenom at de ikke gikk i 1. maitog. De fleste i gata holdt med partiene på venstresida, og var ikke i tvil om hvem arbeidsfolk var best tjent med.

Sånn er det ikke lenger. Ifølge meningsmålingene mener store deler av den norske befolkningen at de borgerlige partiene er best egnet til å styre landet. Samtidig viser flere undersøkelser at nordmenn flest setter velferd foran skattekutt.

Hvordan harmonerer dette med høyrepartienes mål for privatisering, skattepolitikken, kutt i offentlige tjenester og svekking av arbeidsmiljøloven? Tror folk at dette vil styrke velferdssamfunnet?

Eller er de bare lei av å ha den samme statsministeren hele tida?

Norge er fremdeles verdens beste land å bo i, ifølge FNs levekårsindeks for 2013. Mens andre land sliter med finanskrise, viste arbeidskraftundersøkelsen fra mai at arbeidsløsheten i Norge er på 3,4 prosent. Vi har et overveiende godt arbeidsliv. Vi har en fellesskole der alle har like muligheter, og et helsevesen de fleste har råd til.

I høstens valg vil slaget stå om fellesskapets midler. Høyres forslag til skattekutt innebærer blant annet at ti av Norges rikeste årlig får 300 millioner mer i lomma. Skal dette finansieres ved at vi alle må betale høyere egenandeler når vi går til legen?

Erfaringer fra Sverige viser at politikken til Høyres søsterparti Moderaterna har vært ødeleggende for det svenske folkhemmet. Det er den samme politikken Høyre vil gjennomføre i Norge. Er det dette vi vil ha? For forandringens skyld?

Forandringer bør helst være til det bedre. Det hender jeg syns de rødgrønne kunne ha gjort enda mer, men jeg vet at det i alle fall ikke hjelper å stemme på partier som har programfestet det jeg er misfornøyd med.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy