JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Forslag til uførepensjon kan ramme lavlønte hardt

I dag sender LO kommune svar til regjeringens høring om ny uførepensjon. Der fremmes forslag til endringer som skal redde uførepensjonen for lavtlønte.

2013082115301220131216233354

ola.tommeras@fagforbundet.no

Arbeidsdepartementet la forslag om ny uførepensjonsordning ut på høring like før sommeren. LO kommune påpekte umiddelbart at deler av forslaget kunne ramme lavlønte og deltidsarbeidende.

I løpet av sommeren er regnestykkene gjort, og fasit klar. LO kommune sender i dag inn en høringsuttalelse der det legges fram konkrete forslag til endringer som bedre ivaretar lavlønte og deltidsarbeidende som blir uføre.

Nye beregninger

- Regjeringen tok utgangspunkt i tall for statsansatte i sine beregninger. Da vi overførte dette til kommunesektoren og sykehusene, så vi at det slo uheldig ut for blant annet de store kvinnedominerte yrkesgruppene. Årsaken er at omfanget av deltid, manglende opptjeningstid og/eller lav lønn er mer omfattende i kommune- og helsesektoren enn blant helt uføre i Statens pensjonskasse, forklarer leder i LO kommune, Klemet Rønning-Aaby.

Rønning-Aaby påpeker at det er en helt nødvendig jobb å tilpasse reglene for uførepensjon til pensjonsreformen.

- Uten tilpasninger vil de offentlige ansatte vil tape på reformen. Det er bra at regjeringen ønsker å tilpasse uførepensjonsordningen, men forslaget fra regjeringen er dessverre ikke godt nok, mener han.

Vil øke minstesatsene

LO kommune foreslår konkret å øke minstesatsene for beregning av uførepensjon mer enn i regjeringens forslag. Regjeringen foreslo å heve denne til 0,25 prosent av grunnbeløpet begrenset til seks prosent av pensjonsgrunnlaget.

Ifølge LOs beregninger er dette generelt for lavt til å opprettholde kjøpekraft, og spesielt vil deltidsansatte og lavtlønte rammes.

LO kommunes forslag er minstesatser på 0,3 prosent av grunnbeløpet begrenset til ti prosent av pensjonsgrunnlaget.

Rammer lavtlønte

- Vi må huske på at dette gjelder hovedsaklig lavtlønte kvinner i helse- og omsorgsyrker. Det er avgjørende viktig for oss at nye regler ikke rammer akkurat disse gruppene, sier Klemet Rønning-Aaby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy