JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veivalget

Høyre framstår med myk profil, og sier de bare vil justere kursen litt. Er det slik, eller risikerer vi endringer som virkelig vil merkes?

2013082209061320131214205623

per.flakstad@fagforbundet.no

ola.tommeras@fagforbundet.no

Da det svenske partiet Moderaterna vant riksdagsvalget for nesten åtte år siden, var det med et program og et politisk budskap til forveksling lik det Høyre nå går til valg på her hjemme.

– En stor del av den svenske befolkningen har virkelig fått merke endringer som svir, sier Daniel Suhonen, leder for Katalys – institutt for faglig idéutvikling i Sverige.

Betaler prisen for lavere skatt

Siden de kom til makta, har Moderaterna delt ut 130 milliarder kroner i skattekutt hvert år. Det har bidratt til å gi partiet høy oppslutning, men har samtidig endret det svenske samfunnet.

– De som er i jobb med brukbar inntekt og egen eiendom, har fått moderate skattekutt. Selskaper og samfunnets rikeste har fått solide skattekutt. Prisen er betalt av lavlønte, ungdom uten jobb, og folk med dårlig helse. Mange har fått livet sitt ødelagt. De har mistet rett til sykepenger, ledighetskassa er rasert, og hver tredje arbeider er uten rettigheter hvis de mister jobben. Tilliten til samfunnet rakner, sier Suhonen.

Sørge for seg selv

Suhonen bruker den svenske skolen som eksempel. Den var blant de beste i OECD-landene. Nå er den under middels, viser PISAs årlige undersøkelser. Samtidig har privatskolene hatt eventyrlig vekst.

– Når den offentlige skolen raseres, er det helt rasjonelt for foreldre å sørge for sine egne barn. Dette gjør ikke foreldrene til store egoister, men nyliberalismens sluttmål blir dermed oppfylt. Vi har skapt et samfunn der det ikke diskuteres hvilken skole vi skal ha i fellesskap, men hvilken skole jeg kan skaffe til mitt barn, sier han.

En helt ny retning

Forfatteren av boka Blåkopi, Wegard Harsvik, er ikke i til tvil om at Høyre har kopiert svært mye av sitt svenske søsterpartis strategier og politikk.

– En regjering med statsråder fra Høyre og Fremskrittspartiet kommer til å drive Norge i feil retning – ikke minst når det gjelder velferdsordninger, skole og sosial dumping, sier han.

Som svar på finanskrisa valgte Moderaterna det Harsvik kaller «høyresidas universalmedisin» – massive skattekutt.

– Det ga ikke ønsket resultat. Sverige sliter med skyhøy arbeidsledighet og ikke minst massiv ungdomsledighet, sier Harsvik.

Risikerer rasering

– Norge er et annerledesland i et kriserammet Europa. Dette er ikke tilfeldig eller bare fordi vi har oljepenger, men resultatet av politiske beslutninger, sier Fagforbundets leder, Jan Davidsen.

– Hvis vi slipper til krefter som ønsker en helt annen samfunnsutvikling, risikerer vi at fellesverdier og rettigheter som er bygd opp gjennom generasjoner blir rasert, sier forbundslederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy