per.flakstad@fagforbundet.no
ola.tommeras@fagforbundet.no
– Arbeidsmiljølovens bestemmelser for arbeidstid er allerede fleksibel. Vi trenger ikke såkalt oppmykning, mener plasstillitsvalgt Anne Lene Bergman ved Peer Gynt sykehjem i Moss.
På personalrommet rister kollegene på hodet over det Høyre kaller oppmykning av bestemmelsene og frihet for arbeidstakere til å jobbe lengre dager enn det loven åpner for i dag, samt «mykere» bestemmelser for arbeid på natt, helg og helligdag.
Jobbe mer for mindre
– Det betyr jo i klartekst at vi får frihet til å jobbe lenger for lavere lønn, får lengre dager før det blir overtid og at sjefen skal få bestemme mer over når vi jobber, sier Bergman og hennes kollega Monica Jarl.
De har begge jobbet i turnus i mange år.
– Jeg tror ikke politikerne skjønner hvor tøft det er, hvor mye det går utover familie og fritid. De burde forsøke å gå i turnus selv, sier Bergman.
Innførte 60-timers uke
Høyre vil ikke konkretisere hvor langt partiet ønsker å gå, men i 2005 foreslo Bondevik-regjeringen endringer som under gitte forutsetninger ville åpnet for opptil 13 timers arbeidsdag og 60 timers arbeidsuke ved gjennomsnittsberegning.
Stortinget vedtok endringene, men de ble reversert etter at de rødgrønne overtok makta samme år.
Avhengig av partner
Bergman og kollegene forteller om hverdager som er en jobb i seg selv å få til å gå i hop. Selv har hun to jenter på åtte og fem år, men kan jobbe fulltid i turnus takket være mann med hjemmekontor.
– Så lenge jeg har en fleksibel partner, går kabalen opp, men vi mister mye av privatlivet, sier hun.
Bergman og Jarl understreker at ansatte i helsevesenet er innstilt på å jobbe turnus, på å jobbe natt, helger og helligdager.
Men når det gjelder å åpne for tøffere turnuser enn det allerede er adgang til, har de en tindrende klar kommentar:
– Det er uaktuelt.
Dagens fleksibilitet: Det kan avtales lengre arbeidstid enn normalt ved gjennomsnittsberegninger over gitte perioder. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale inntil ni timer i døgnet og inntil 48 timers arbeidsuke. Under gitte forutsetninger kan dette økes til ti timer per døgn og inntil 54 timer over sju dager på arbeidsplasser bundet av tariffavtale. I tillegg kan Arbeidstilsynet gi samtykke til opptil 13 timer per dag etter søknad, men da får ingen enkeltuke i turnusen overstige 48 timer. (Fra arbeidsmiljøloven, paragraf 10-4.)
Høyres forslag: Høyre vil ha mer fleksible arbeidstidsordninger. I partiprogrammet loves en oppmykning av bestemmelsene for arbeidstid. Det samme for søndags, helligdags- og nattarbeid samt oppmykning av reglene for midlertidige ansettelser.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad