JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pass på pensjonen din

Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag er bekymret for folks lave bevissthet om pensjon.

2013082314253520131216233542

– Noe av det folk kan aller minst om, er hva de får i pensjon, sier Fuglevaag.

Politikerne stiller visstnok ikke noe sterkere. Det er manglende faktakunnskap i alle politiske leire advarer pensjonseksperten.

Diskusjoner rundt privatisering av kommunale tjenester mangler derfor ofte fakta om pensjonsutgifter.

– Når det diskuteres hvor lurt det er med konkurranseutsetting, må deltakerne slåss med blanke sverd. De politikerne som vedtar å konkurranseutsette, må være klar over kostnadene, fortsetter Fuglevaag, som reiser land og strand rundt mens han informerer om hvordan privatisering og konkurranseutsetting kan påvirke Fagforbundets medlemmer.

I begynnelsen av august var han innom Arendalsuka som en del av sin valgkampsturné. Der hadde han et eget møte for ansatte i private barnehager.

Privatisering som ideologi

At vi er nødt til å leve med at noen støtter ideologien om konkurranseutsetting, er en ting, mener Fuglevaag, men at offentlige tjenester konkurranseutsettes på et rent ideologisk grunnlag er uakseptabelt.

– Det må argumenteres på grunnlag av et regnestykke på hva det koster å privatisere, sier han.

Private selskapene som vinner anbud på offentlige tjenester, kutter ned på pensjonene fordi det er en enkel måte å hente ut overskudd på, mener han.

– Private barnehager får kompensert for utgiftene sine i forhold til budsjettet til kommunale barnehager, men noen av dem betaler to prosent i pensjon i motsetning til 15 prosent i de kommunale barnehagene. De resterende 10–13 prosentene blir profitt til eierne, forklarer Fuglevaag en samling av medlemmer av Fagforbundet.

Alle i forsamlingen er kvinner og ansatt i private barnehager rundt omkring på Sørlandet, men deres framtidige pensjoner er vidt forskjellig.

Samme jobb – ulik pensjon

Inger Holøs, fra kompetansesenteret i Skien, deltar også på møtet mellom Fuglevaag og de barnehageansatte.

Hun jobber med opprettelse av tariffavtaler i private barnehager, og bekrefter at medlemmene som er til stede på møtet har ulike pensjonsvilkår fordi flere av dem jobber i barnehage uten tariffavtale.

De som i løpet av møtet er blitt oppmerksomme på at de ikke kommer til å ha mer enn minstepensjon å rutte med senere i livet, ser mer og mer bekymret ut.

– Jeg som syns jeg har lite fra før, utbryter ei. Ingen av de berørte vil stå fram med navn. Til det er presset for stort og miljøet i sørlandsregionen for lite.

Da er det godt å ha Fagforbundet i ryggen.

Krever tariffavtale

Etter at Arendalsuka var over, tok Holøs umiddelbart kontakt med den lokale fagforeningen for å starte arbeidet med å kreve tariffavtale for alle barnehageansatte.

De begynner med et fagforeningsmøte for de ansatte i barnehagen, slik at de blir kjent med vilkårene sine med og uten tariffavtale.

– Nær kontakt med medlemmene er viktig i dette arbeidet. Fagforeningen kan støtte medlemmene når kravet fra Fagforbundet om opprettelse av tariffavtale kommer og trykket fra arbeidsgiver oppstår, sier Holøs.

– Vi ser ofte at arbeidsgivere forsøker å presse våre medlemmer til å be Fagforbundet trekke tilbake kravet om å opprette tariffavtale, legger Holøs til.

Hun mener møtet i Arendal viser hvor viktig det er at Fagforbundet bruker tid på å forklare hva som skjer med pensjonen til dem som jobber i private barnehager eller er ansatt i kommunale barnehager som blir privatisert.

– I vår region kommer det ukentlige meldinger om kommuner som utreder privatisering av kommunale barnehager eller som alt har fattet slike politiske vedtak, sier Holøs.

Naturlig del av valgkampen

For Steinar Fuglevaag er pensjon et naturlig valgkamptema. Pensjon er en politisk sak fordi det er et stort konfliktområde.

Pensjon blir også påvirket av hvem som sitter i regjeringskontorene til høsten.

– For å si det enkelt, vil Høyre og Frp ha et samfunn der hver enkelt er ansvarlig for sin egen pensjon, mens de rødgrønne partiene er for tariffesta kollektiv tjenestepensjon, sier Fuglevaag.

– Fagforbundet ønsker et samfunn hvor folk kan konsentrere seg om jobben sin og vite at de får den pensjonen de fortjener, legger han til.

Han tviler på om flertallet av Fagforbundets medlemmer har ønske om eller kunnskap til å forvalte egen pensjon på børsen, slik Høyre og Frp vil.

– Dem jeg møter vil slippe å bekymre seg for om de har for mange aksjer på feil sted. De eneste som tjener på individualisert pensjonssparing, er finansbransjen, sier Fuglevaag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy