JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Det har vært en lang, blå nedtur

I Moss sparer folk flest en femtilapp i måneden på redusert eiendomsskatt. I år ligger byen an til et underskudd på 40 millioner kroner.

2013082613263220131216233652

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fagforbundet Moss og Våler har nettopp lyktes med å stanse forsøk på nedbemanning i pleie- og omsorgssektoren. 38 årsverk skulle høvles vekk for å dekke merforbruk og underskudd.

Folk var opprørt. Etter halvannet år med Høyre og Frp ved roret var det en beskrivende rekordoppslutning i 1. mai-toget. Mossingene samlet seg bak parolen ”Stopp rasering av omsorg i Moss”.

- En utrygg hverdag

- Hverdagen er blitt mer utrygg for ansatte i kommunen, mener hovedtillitsvalgt i Moss, Frank Bergflødt, og viser til vedtak som berører arbeidslivet.

- De 38 årsverkene i pleie- og omsorgssektoren skulle spares inn via ostehøvelprinsippet. Ved noen sykehjem skulle folk med deltidsstillinger få enda mindre stillinger, forteller leder av Fagforbundet Moss og Våler, Hilde Torgersen.

Tillitsvalgte i Moss gjøv løs på en kjempejobb. De saumfarte arbeidslister ved samtlige sykehjem, og kunne dokumentere at kommunen har kjøpt vikartjenester for 80 millioner kroner – tilsvarende 210 årsverk – i pleie- og omsorgssektoren på ett år. Da faktaene ble smelt i bordet og offentliggjort, strandet nedbemanningsforsøket til kommuneledelsen.

- Men de kan komme tilbake med nye forsøk på nedbemanning, frykter Bergflødt.

Skattelette spist opp

En koalisjon mellom Arbeiderpartiet, SV og Rødt holdt makta i Moss fra 2003 til 2011. De overtok en kommune med et akkumulert underskudd på 72 millioner kroner. I 2011 var økonomien snudd; kommunen gikk 35 millioner i overskudd. Høyre og Frp kjørte valgkamp med lavere eiendomsskatt som hovedsak, og vant valget. Folk flest skulle få glede av overskuddet.

I år ligger Moss an til et underskudd på 40 millioner kroner.

- Folk med vanlige boliger sparer knapt en femtilapp i måneden på reduksjonen av eiendomsskatten. De pengene er for mange for lengst spist opp av økte satser på egenandel i SFO, bemerker Bergflødt.

Øker administrasjonen

Under det forrige styret ble bestiller/utfører-modellen i Moss nedlagt, rett og slett fordi den var for dyr.

- Den gangen hadde vi trepartssamarbeid. Vi sparte inn mer enn 60 årsverk, blant annet ved å avvikle bestiller/utfører-modellen og på den måten redusere administrasjonen, sier Bergflødt.

Nå er modellen reinnført. Bergflødt mener det vil koste millioner. Den ekstrakostnaden kommer oppå vedtaket om å innføre fritt brukervalg for hjemmebaserte tjenester.

- Det vil kreve enda mer administrasjon, med påfølgende innsparing, påpeker Bergflødt.

16. august utfordret May Hansen fra Moss SV, Høyre-ordføreren til å legge fram en oversikt over hva innføringen av fritt brukervalg har kostet byen. Det viser seg at kun åtte personer av 800 mottakere har valgt å benytte seg av ordningen.

Nedtur i reprise

- Det har vært en sammenhengende nedtur siden de borgerlige overtok roret. Det var en stor jobb å rydde opp forrige gang; nå skjer akkurat det samme om igjen, sier Bergflødt.

- Det startet med at vi mistet forslagsrett i alle politiske utvalg. Trepartssamarbeidet opphørte. ”Saman om en betre kommune” er nedlagt. Dagens ledelse er ikke interessert i å spille på lag, sier Bergflødt og Torgersen.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen:

Tidligere i år ville administrasjonen kutte 38 årsverk i pleie- og omsorgssektoren. Det ble storm rundt kuttplanen etter at Fagforbundet Moss gransket vikarbruken i sektoren.

Tilpasser oss

Ordfører Tage Pettersen sier til Fagbladet:

- Ved siste gjennomgang før sommeren er det sett på en alternativ vikarordning som gjør at vi i denne omgang unngikk oppsigelser. Dette er et tjenesteområde der vi i større grad må være flinke til å tilpasse organisasjonen etter behov. Ingen kan i dag forutsi hva som er nødvendig en stund fram i tid. Derfor er ingenting lagt på is, men må bli en del av rådmannens løpende vurderinger, skriver Pettersen i en e-post til Fagbladet.

Han viser til at rådmannen styrer prosessen, men at de politisk har sagt at driftskostnadene må ned i forhold til et stort merforbruk i sektoren.

De samme menneskene

Tage Pettersen avviser at administrasjonen er økt i noe særlig grad ved gjeninnføring av bestiller/utfører-modellen.

- Vi har innført et tjenestekontor som har ansvaret for å tildele brukerne innenfor helse- og sosialområdet tjenester, og eventuelt å kjøpe disse der det er flere leverandører. Dette kontoret består av de samme menneskene som tidligere tildelte de samme tjenestene, pluss en leder. Deretter blir det brukt ressurser slik at kontoret alltid har riktig kompetanse til å tildele brukerne de rette tjenestene, skriver Tage Pettersen.

Mister millioner i inntekt

I økonomiplanen for 2012, vedtatt av det forrige styret i Moss, var det beregnet en inntekt på 104 millioner kroner fra eiendomsskatt.

- Hva betyr den reduserte eiendomsskatten i tapte inntekter for kommunen?

- Etter nytt politisk flertall i kommunen, la rådmannen opp til et forslag til budsjett med inntekt fra eiendomsskatt på 84,5 millioner kroner. Dette har vi redusert til 80 millioner kroner for 2013. Målet er at dette skal nedtrappes til 72 millioner kroner i 2015, opplyser Pettersen.

Kastet ut

Tage Pettersen mener Moss ikke avviklet, men ble kastet ut av prosjektet ”Saman om en betre kommune”, fordi de hadde en annen tolkning av parter enn Kommunaldepartementet. Etter klage fra Fagforbundet, avslo departementet tolkningen fra kommunens ledelse.

- Både den administrative og den politiske ledelse i Moss mener vi kun har to parter i arbeidslivet. Administrasjonen er den ene parten, og den styrer etter vedtak fra politikerne. Vi la opp arbeidet i tråd med dette. KS sentralt støttet vår tolkning, men vi ble likevel kastet ut av prosjektet, sier Pettersen.

Spent på regninga

Hovedtillitsvalgt Frank Bergflødt mener det blir helt feil å framstille reinnføring av bestiller/utfører-modellen som en liten kostnad.

- Det er ansatt helt konkret nye personer for å administrere dette, påpeker han.

Leder av Fagforbundet Moss og Våler, Hilde Torgersen, legger til:

- Vi ser fram til å få regninga på bordet og en oversikt over kostnadene. For å opprette den nye virksomheten, er det flyttet personer fra andre områder innenfor sektoren. Til syvende og sist så blir det færre til å utføre pleie, sier hun.

Klare til ny kamp

- Vi er klare til ny kamp dersom de forsøker å nedbemanne i pleie- og omsorgssektoren igjen, garanterer Torgersen, og legger til:

- Dette viser hvor viktig det er at ikke arbeidsmiljøloven svekkes. Det var det siste Bondevik-regjeringa prøvde i 2005, før de tapte valget og den nye regjeringa reverserte planen, minner hun om.

1987- 991: Byen hadde borgerlig flertall, men ordfører fra Arbeiderpartiet, etter støtte fra KrF. Kommunen opparbeidet seg et underskudd på 35 millioner kroner.

1991-1995: Venstresida hadde flertall. Gjelda ble så godt som nedbetalt.

1995-2003: Under ledelsen av Høyre pådro byen seg et akkumulert underskudd på 72 millioner kroner, anslått til å runde 100 millioner påfølgende år. Skakkjørt økonomi ble venstresidens valgsak, som de vant på i 2003.

2003-2011: En koalisjon mellom Arbeiderpartiet, SV og Rødt overtar. Ved utgangen av 2011 har kommunen et overskudd på 35 millioner kroner. Høyre og Frp går til valg på å senke eiendomsskatten. De vinner valget.

2013: Moss ligger an til et underskudd på 40 millioner kroner. Fagforbundet lykkes i å stanse kommuneledelsens forsøk på å nedbemanne pleie- og omsorgssektoren med 38 årsverk. Eiendomsskatten er redusert.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy