Somaliere i Oslo frykter Frp i regjering

Frykt for Frp i regjering, diskriminering på arbeidsmarkedet og i barnevernet og trosnøytral julefeiring i skolen var blant temaene da Oslo-politikere møtte det somaliske miljøet i hovedstaden.

2013082714505620131216233747

Til tross for at det var søndag ettermiddag, fyltes møtesalen av folk som ville møte representanter for de ulike partiene.

Åtte partier var invitert, og Ap, SV, Miljøpartiet de grønne, Rødt og Høyre stilte opp. Fire av de fem politikerne hadde innvandrerbakgrunn.

Somaliere i Norge – både menn og kvinner – er ivrige valgdeltakere, og somaliere er den innvandringsgruppa som har høyest valgdeltakelse. Venstresida har vært flittigst til å informere om sine partiprogrammer og rekruttere somaliere, og ser også resultater av målbevisst arbeid.

I Oslo bystyre sitter tre somaliske representanter for Ap. En av dem er Fatima Ali Madar, leder for Somaliland Women’s Solidarity Association, som arrangerte valginformasjonsmøtet.

– Bruk stemmen din

– Dette er vellykket, sier Fatima, som skal holde i alt fire slike møter før valget 9. september.

Målet er å få flest mulige somaliere til å bruke stemmeretten.

– Hvis du ikke stemmer, har du gitt fra deg makta. Da nytter det ikke å klage på politikken som føres, mener hun.

Debatten blir også sendt via somaliske tv-kanaler, radio og nettsider.

Reporter og kameramann Mahad Abdulle fra Horn Cable TV driver også somalisk radio i Oslo. Han forteller at radio er en av de viktigste informasjonskanalene for somaliere.

– Vi forholder oss mest til muntlig informasjon og ser på det som mest troverdig. De fleste somaliere leser ikke norske aviser eller valgbrosjyrer, sier Mahad.

Opptak fra informasjonsmøtet vil blant annet bli vist på Horn Cable TV, som har en seerskare på rundt 18 millioner somaliskspråklige over hele verden.

Skeptisk til barnevernet

Etter at politikerne hadde informert kort om sine programmer på områder som helse, skole, innvandring og miljø, ble det åpnet for spørsmål fra salen.

Forholdet til barnevernet sto øverst på lista. Mange ville vite hva politikerne ville gjøre for å bedre situasjonen mellom innvandrergrupper og et barnevern som blir kritisert for manglende kulturell forståelse.

Alle partiene påberopte seg å ta dette på alvor. Politikerne med innvandrerbakgrunn kjente til noen av problemene fra egne miljøer. Mange somaliske familier har dårlige erfaringer og føler seg misforstått, mistenkeliggjort og overkjørt av barnevernet, som har overtatt ansvaret for mange somaliske barn.

Skole, jobb og barnehage

Skole, morsmålsundervisning, leksehjelp og barnehage var andre viktige temaer.

Det ble etterlyst stillerom på skolene. Som muslimer er somalierne vant til å be fem ganger daglig. Når barn når en viss alder, vil de også følge dette, og har behov for steder de kan be.

Noen var også opptatt av at juleavslutninger skulle være trosnøytrale og ikke i kirken, noe særlig representanten for Rødt gikk inn for.

Arbeid var et annet viktig diskusjonsemne. Ifølge publikum opplever alt for mange å ha den ene praksisplassen etter den andre, for så å bli fortalt at de dessverre ikke får fast ansettelse når praksisperioden er over. Noen følte seg brukt som gratis arbeidskraft, og ønsket forsikringer om at arbeidsgivere må følge reglene.

– Vi sitter ikke og venter, vi vil jobbe, utbrøt en mann, som ikke ville oppgi navnet sitt.

Mange somaliere opplever at jobbsøknader ikke blir besvart og mener de blir diskriminert blant annet på grunn av sine ikke-vestlige navn.

Somaliere, som ellers i Europa er kjent som dyktige entreprenører og forretningsfolk, gir ofte opp å etablere seg i Norge på grunn av kompliserte regelverk for små foretak. De som har ressurser til å starte opp for seg selv, flytter derfor ofte fra Norge og etablerer en forretning i et annet europeisk land.

Frykter Frp

Flere av de frammøtte uttrykte redsel for at Frp skal komme i regjering. Siden ingen fra Frp møtte opp, var det Høyre-representanten som stadig ble konfrontert med målet om å sitte i regjering med Frp.

Mens Ap og SV er godt kjent blant de somaliske velgerne, var det flere som uttrykte at Miljøpartiet de Grønne og Rødt var partier de ikke hadde mye kunnskap om.

– Det viser at disse møtene er nyttige både for publikum og politikere. Møtene gir somaliere bedre innsikt i mangfoldet i norsk politikk, sier Fatima.

Etter møtet hadde i hvert fall én kvinne bestemt seg for å stemme Rødt.

– Han trykte på den riktige røde knappen, sier hun begeistret, men vil verken si hva hun heter eller hva hun har stemt på tidligere.

– Det er jo hemmelig valg her i landet, sier hun og smiler.

Opprettet i 2006 av somaliske kvinner bosatt i Norge.

Formålet er å få kvinner med bakgrunn fra Somaliland og Somalia til å engasjere seg og delta aktivt i samfunnet.

Organisasjonen organiserer møter, kulturarrangementer og fritidsaktiviteter.

Typiske temaer er politikk, likestilling, arbeid og utdannelse, helse og bekjempelse av kjønnslemlestelse, vold i hjemmet og tvangsgifting.

Organisasjonen samarbeider tett med andre kvinneorganisasjoner og frivillige organisasjoner. I tillegg involveres somaliske menn i diskusjonsgrupper angående omskjæring, arbeidsløshet og rusmiddelet khat.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy