JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yalda-saken tilbake til start

Høyesterett har bestemt at Yalda (11) og familien må stevne staten på nytt for å få bli i Norge. – Nå må politikerne gripe inn og si at nok er nok, tordner Britt Ås i Fagforbundet.

2013082810561320131216233841

For ett år siden vant Yalda og familien over Utlendingsnemnda (UNE) i Oslo tingrett. UNE anket, men før saken kom opp i Lagmannsretten, fattet UNE et nytt utkastelsesvedtak mot familien fordi de mente det hadde dukket opp nye opplysninger i saken. Familien ville ikke la den nye beslutningen til UNE ligge til grunn for saken i lagmannsretten, fordi de da ville miste en ankeinstans. Lagmannsretten avviste anken, og begrunnet det med at det var det nye vedtaket som var gjeldende, ikke det opprinnelige vedtaket. De besluttet at familien måtte starte forfra i tingretten. Familien anket lagmannsrettens vedtak, men i går ble det altså klart at Høyesterett opprettholder lagmannsrettens vedtak.

– Nå må vi starte forfra igjen, sier Arild Humlen, familiens advokat.

– Kan gjøre det umulig for utlendinger å føre sak mot staten

Advokaten har hele tida hevdet at de nye helseopplysningene som ligger til grunn for at UNE vurderte saken på nytt, ikke er relevante for saken.

– Lagmannsretten mente at staten, ved UNE, hadde rett til å fatte en ny beslutning, og at det er den siste beslutningen som gjelder, forteller Humlen.

UNEs advokat, Jørgen Vangsnes hos Regjeringsadvokatene, viser til at de nye opplysningene ble frambrakt av familiens advokat i tingretten.

– Høyesterett har slått fast at det var helt riktig at UNE foretok en ny vurdering av saken, sier Vangsnes.

"En slik ny vurdering er helt i tråd med den plikt til fornyet vurdering som utlendingsmyndighetene har når det påberopes nye forhold", skriver Høyesterett i kjennelsen.

Arild Humlen er sterkt kritisk til at UNE kan fatte nye vedtak for å slippe unna et nederlag i rettssystemet.

– Det er en ytterst beklagelig situasjon, som i verste fall kan gjøre det umulig for utlendinger å føre saker mot staten. Hver gang UNE taper en sak, kan de si at det har kommet fram nye opplysninger, og saken må starte forfra igjen, sier Humlen.

Redd for å bli deportert

Den lille familien på tre i Tromsø tok budskapet tungt i går, forteller Helge Hole i støttegruppa. Over 20 personer har stilt opp for Yalda og foreldrene de siste to årene, og de var sammen med familien i går. Alle var overrasket over at vedtaket fra Høyesterett kom i går. Støttegruppa hadde ventet at det ville komme tidligst i november.

– Familien har det ganske tungt, og er redd for å bli deportert, forteller Hole.

– Den midlertidige forføyningen gjelder ikke lenger. Da har staten adgang til å effektuere utkastelsesvedtaket fram til familien får en ny forføyning av retten, bekrefter advokat Humlen.

Han sier samtidig at familien vil gå til ny sak mot UNE. Det betyr at de må starte i tingretten igjen.

– Det er litt opp til støttegruppa, men vi vil sette i gang med en gang, sier Humlen.

Håper politikerne griper inn

Fagforbundets fylkesleder i Troms, Britt Ås, er en av ildsjelene i støttegruppa. Hun var i Finnmark da hun fikk beskjeden i går.

– Nå må vi samle inn penger igjen. I første omgang trenger vi 80.000 kroner, men det blir behov for mer etter hvert, sier Ås.

–Vi håper at politikerne griper inn og sier at nok er nok når de ser hvordan Yalda og familien trakasseres. Vi kan håpe at det skjer rett før valget, sier Ås, som nylig var ute og kritiserte regjeringspartiene for å bruke asylbarna som gisler i valgkampen.

– Disse menneskene har fått satt livene sine på vent.

Det er ille, fastslår hun.

I Tromsø venter støttegruppa stor støtte fra byen fram mot valget. I morgen og neste torsdag arrangeres det temamøter og debatt om asylbarnas situasjon. Det siste er i regi av støttegruppa.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy