JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn valgkamp på beste vest

Folk i Oslo må kjøpe seg joggesko hvis en kommende regjering åpner for privatisering av kollektivtrafikken i Oslo, lover fagforeningsleder Rune Aasen.

2013082914184420131216233953

– Den viktigste saken for oss dette valget?

Rune Aasen og Sveinar Bones ser på hverandre, og svarer nærmest i kor:

– At de rødgrønne får fortsette.

Valgkamp blant "fiffen"

Aasen og Bones er henholdsvis leder og nestleder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA), en forening i Fagforbundet. Fagbladet møter dem i strandkanten sør på Kjeholmen, en perle i Oslofjorden som foreningen kjøpte for 110.000 kroner i 1939. I dag er den 30 mål store tomta taksert til 50 millioner kroner.

– Det er fint at arbeidsfolk kan ha et sånt sted, midt i pampeland. Vi kommer ikke til å selge øya til kapitalister, smiler Aasen.

Båtskuret i strandkanten er kledd med et stort ”Stem rød/grønt”-banner. Oppfordringen til båtfolket som kjører forbi i det trafikkerte sundet, er ikke til å ta feil av.

– Det har vi hengt opp for å plage fiffen, sier Bones og smiler.

– Men det er kjempeviktig at folk reflekterer over budskapet, mener Aasen.

Vant til å kjempe mot privatisering

Det er en strålende lørdag på Kjeholmen, og rundt 60 medlemmer har møtt opp for å høre politiske innlegg, grille og høre på live bluesmusikk. Valget nærmer seg med stormskritt. De ansatte i Oslo Sporveier har blitt vant til å ha privatiseringsspøkelset hengende over seg.

– Vi har levd med Høyre og Frp i 16 år i Oslo. Hadde vi ikke vært en sterk forening med mange medlemmer, hadde vi blitt privatisert for lenge siden, fastslår foreningens leder.

– Se bare hvordan det har gått med helse- og omsorgstjenesten i Oslo, sier Bones.

– Høyre og Frp liker ikke at vi har makt, mener Aasen.

Med rødgrønn regjering de siste åtte årene, har arbeidsforholdene for fagforeningen vært levelige. De tror hverdagen vil bli veldig tøff hvis de borgerlige inntar regjeringskontorene etter 9. september.

– Da kommer de til å bli enda høyere på pæra i Oslo. Men vi skal gjøre alt vi kan, og kan love at vi skal kjempe. Men det vil bli tyngre, erkjenner Aasen.

Gir seg ikke uten kamp

Foreningen organiserer trikkeførere, T-baneførere og verkstedfolk. De har ingen tro på at kollektivtrafikken blir bedre hvis privatiseringslystne politikere får frie tøyler. Foreningen frykter at det vil gå hardt utover lønn og pensjon.

– Hvis de prøver å røre lønns- og arbeidsbetingelsene til våre folk, som tjener under 400 000 kroner i året…

Aasen rister på hodet og lar det henge i lufta i to sekunder.

– Da er det mange som blir nødt til å kjøpe seg joggesko, for å si det sånn, fastslår han.

Rødgrønn mobilisering

Folk trekker inn i det store partyteltet som er satt opp på plassen nede ved vannet. Forbi suser båter i millionklassen. Området er pyntet med røde og grønne ballonger. På talerstolen snakker Fagforbundets Wegard Harsvik om hvordan Høyre har blåkopiert søsterpartiet Moderaternas valgtaktikk fra 2006. Og hvordan det svenske samfunnet har blitt endret de siste sju årene.

LO-leder i Oslo, Roy Pedersen, maner til mobilisering mot høyresida. Rødts tredjekandidat i Oslo, Boye Ullmann, er fortvilet over at mediene ikke er opptatt av arbeidslivsspørsmål i valgkampen, men heller serverer lissepasninger til de borgerlige. Så er det SVs tur. Partiet som trues av sperregrensa, og kan risikere å falle ut av Stortinget, er redd regjeringskameratene i Ap blir for like Høyre uten noen til venstre for seg. Ap får avslutte, og ramser opp alt partiet har fått til i løpet av de siste åtte årene.

Høyre og Frp ikke invitert

Ingen representanter fra de borgerlige partiene er å se på øya midt i kapitalistland, som valgkampansvarlig Linda Sunde i foreninga kaller det.

– Vi har ikke invitert Høyre og Frp. Vår erfaring er at de ikke møter opp uansett. Eller så sender de en kandidat langt ned på lista. De er uansett imot alt vi står for, sier Sunde.

– Hvordan er det å drive rødgrønn valgkamp om dagen?

– Det er tungt, erkjenner Sunde.

– Det har blitt litt sånn at folk sitter på hver sin tue og klager. Hadde dette vært i 1983, hadde det vært dobbelt så mange folk her i dag, hevder valgkamplederen, som poengterer at hun setter stor pris på dem som har møtt opp.

Mobiliserer slekt og venner

På en benk nede ved vannet har en gjeng trukket seg unna for å slikke sol. De er opptatt av hva som vil skje etter valget.

– De rødgrønne har klart å bremse konkurranseutsetting og anbud som gjør arbeidslivet utrygt for folk. Derfor er det viktig å beholde regjeringa vi har nå, mener Stein Apeland, T-banefører og leder av Helgedagsbetjenenings forening.

Bluesbandet har inntatt scenen i teltet, og drar i gang med seige bluesriff. Rune Aasen tramper takten med foten.

– Flere medlemmer sier: ” La Høyre og Fremskrittspartiet få prøve seg i fire år”, men vi frykter at det vil rasere mye, sier foreningens leder.

– Når vi kommer hjem fra dette treffet, må vi fortelle slekt og venner om hvor viktig det er for oss at de rødgrønne vinner, sier han til de frammøtte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy