JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre nekter for bruk av tvang

Høyre vil redusere antall kommuner i Norge kraftig, men partiet avviser at de vil bruke tvang. – Skremselspropaganda fra de rødgrønne, mener Øyvind Halleraker.

2013082913134320131216233956

I forbindelse med at Lokalsamfunnsforeningen offentliggjorde en undersøkelse som viste at 65 prosent av befolkningen er imot tvangssammenslåing av norske kommuner, gikk de tre regjeringspartiene ut og fortalte at de ikke vil bruke tvang. Samtidig advarte de mot Høyres politikk på området.

– Dette er et av få områder der det ikke er kaos på borgerlig side. Det er så enkelt som at de rødgrønne sier nei til tvangssammenslåing, mens de borgerlige partiene vil kvitte seg med fylkeskommunen og slå sammen kommuner, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Vil ha større kommuner

– Jeg liker dårlig at de rødgrønne henger oss ut på denne måten. Vi har aldri nevnt tvangssammenslåing, og det står ikke vårt program, sier Høyres Øyvind Halleraker.

– Lysbakken har imidlertid rett i at vi vil overføre fylkeskommunens oppgaver til kommunene, og at vi vil innskrenke Fylkesmannens myndighetsområde, sier Halleraker.

Han minner om at Arbeiderpartiet tidligere har snakket om at de vil se på virkemidler for å stimulere til sammenslåing av kommuner. Det står også i Aps partiprogram.

– Vi skjønner at det kan være problematisk for Ap å gå i koalisjon med Senterpartiet, som alle vet hvor står i denne saken, sier Halleraker.

Han tror mye vil gå av seg selv, fordi mange kommuner selv ønsker å slå seg sammen. Det er inntrykket han har gjennom å ha snakket med landets mange Høyre-ordførere.

– De ser at mange oppgaver er krevende å løse. Mange oppgaver blir løst gjennom interkommunale samarbeid, et eksempel er barnevernet. Da er det bedre at de tilhører samme kommune, mener Halleraker.

Vil stimulere til sammenslåing

– Kan Høyre love at det ikke vil bli brukt tvang for å slå sammen kommuner?

– Ja, det er i hvert fall det vi arbeider ut fra nå. Når vi går i gang med kommunereformen, vil vi se på hvilke virkemidler vi skal bruke, i all hovedsak positive virkemidler, svarer Halleraker.

– Hvilke type stimuleringer vil Høyre bruke?

– Forrige gang vi var i regjering foreslo vi å gi disse kommunene ekstra ressurser, samtidig som vi ville støtte samferdselstiltak som knytter kommunene sammen. Det er denne typen tiltak vi må se på når vi går i gang med en slik reform.

– Vil dere bruke pisk for at kommuner skal slå seg sammen?

– Vi har ikke definert hvilke virkemidler vi vil gripe til, men i all hovedsak er det snakk om positive virkemidler, sier Høyres kommunalpolitiske talsmann.

– Skremselspropaganda fra Sp

Høyre har tidligere sagt at de vil kutte antall kommuner kraftig, men Halleraker har ikke svaret på hvor mange kommuner vi får i Norge hvis Høyre får gjennomført sin kommunereform. Han bekrefter imidlertid at organiseringen av kommunenorge er noe av det første Høyre vil gå i gang med hvis de borgerlige kommer til makta.

At Liv Signe Navarsete mistenker Høyre for å drive en skjult sentralisering gjennom å endre kommuneorganiseringen, provoserer Halleraker.

– For det første har vi ikke snakket om tvangssammenslåing, og for det andre mener vi at de små kommunene som er livskraftige og har et godt næringsliv, har livets rett. Selv bor jeg i en liten kommune på Vestlandet.

Halleraker mener Senterpartiet og venstresida driver med skremselspropaganda.

– Vi vil ikke få svenske tilstander i Norge. Vårt land er annerledes enn Sverige, med naturressurser og livskraftige bedrifter i distriktene, sier Halleraker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy