JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

36 millioner til utdanning av deltidsbrannfolk

I neste statsbudsjett kommer regjeringen til å foreslå at 36 millioner kroner blir fordelt til kommunene med deltidsbrannpersonell for å styrke utdanningen deres.

2013083008020820131216234003

per.flakstad@fagforbundet.no

– Dette blir et solid løft for beredskapen i distriktene, og det kommer til å bety mye for den generelle sikkerheten for folk utenfor de store tettstedene, sier en fornøyd leder i Fagforbundet, Jan Davidsen. Forbundet har i mange år arbeidet iherdig for at deltidsbrannfolk skal få bedre muligheter til utdanning og jevnlige øvelser.

Økt status og opplæring

Flere alvorlige hendelser den siste tida, blant annet brannen i Gudvangatunnelen, har vist betydningen av god lokal beredskap og rask responstid.

– Deltidsbrannfolk gjør hver dag en fantastisk innsats for innbyggernes sikkerhet. Nå ønsker vi å gi dem økt status og opplæring. Derfor vil regjeringen i statsbudsjettet for 2014 foreslå at 36 millioner kroner blir fordelt til kommunene med deltidsbrannvesen, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

– Tidsfaktoren er kritisk ved brann og ulykker. Erfaringen viser at brannpersonell ofte er først på ulykkesstedet, og slik sett er de den viktigste førstelinjetjenesten der folk bor.

– Vi mener beredskapen må bygges nedenfra, slik at folk får hjelp raskt. hvert minutt teller når det står om liv, og derfor må deltidsbrannpersonell få opplæring og utstyr som gjør dem i stand til å utføre den livsviktige innsatsen sin best mulig, fortsetter kommunalministeren.

Økt sikkerhet

Allerede i 2007 ble det innført forskriftskrav om utdanning av deltidsbrannpersonell. Da ble det lagt inn ni millioner kroner i statsbudsjettet til dette. Men dette var ikke på langt nær nok, og pengene ble gitt som et generelt rammetilskudd til alle kommuner. Så langt har det vist seg at de ikke er blitt brukt slik det var forventet.

– Derfor er det et viktig tiltak fra regjeringen å øremerke penger og gi dem til kommunene som har deltidspersonell, sier Jan Davidsen.

Forbundslederen er opptatt av at bedre utdanning og kunnskapspåfyll hos deltidsbrannfolk vil komme hele befolkningen til gode i form av bedre beredskap og større trygghet.

– I første rekke vil jo dette gjelde i distriktene som har deltidspersonell og befolkningen der, men samtidig viste for eksempel brannen i Gudvangatunnelen at det ikke bare var lokale folk som plutselig befant seg i en dramatisk situasjon og trengte hjelp, men også mange tilreisende.

– Økt sikkerhet betyr derfor også noe for kommunenes næringslivssatsinger og turisme, mener forbundslederen.

Øvelsessentre

Foreløpig er detaljene rundt deltidssatsingen ikke helt klare. De 9 millionene som i utgangspunktet er satt av til utdanningen ligger i bunnen, men de skal omfordeles slik at det er kommuner med deltidspersonell som får dem. I tillegg kommer ytterligere 27 millioner kroner, slik at totalsummen blir 36 millioner kroner.

Fordelingen av midler vil ta utgangspunkt i antall deltidsbrannfolk i ulike kommuner og vertskommunesamarbeid.

– Forhåpelig betyr dette også at vi kan komme i gang med å etablere regionale øvelsessentre der deltidsbrannfolk kan oppdatere kunnskapen sin og få trening gjennom å delta på øvelser, sier Jan Davidsen.

Han minner om at det kan gå lang tid mellom hver gang deltidspersonell blir utkalt, og at det derfor er viktig å få faglig påfyll ved å være med på øvelser.

Trenger bedre utdanningskapasitet

Brannsjef Nils-Johan Nilsen, med ansvar for deltidspersonell i nordlandskommunene Alstahaug og Leirfjord, synes dette er en gledelig nyhet.

– Samtidig er det viktig å minne om at utdanningen av deltidsbrannfolk ikke bare dreier seg om penger, men også om utdanningskapasitet. Det er en viktig del av problemstillingen som jeg håper noen har tenkt på, sier han.

Også deltidsbefal Svein Erik Hovde i Orkdal gleder seg over nyheten om mer utdanningspenger.

– Det er virkelig bra at regjeringen satser, og det ser også ut til at den vil sørge for at pengene blir brukt etter planen, og ikke som sist der midlene forsvant inn i sluket av rammeoverføringer, sier han.

Men også Hovde er opptatt av at utdanningskapasiteten må økes.

– Jeg vet at flere kommuner, som selv har ønsket å betale for deltidspersonell på kurs, har fått nei fra brannskolen på grunn av at kapasiteten har vært sprengt, sier han.

I likhet med Davidsen har Hovde tro på at regionale øvelsessentre kan bety mye for utdanning og kunnskapspåfyll for deltidspesonell - ikke minst fordi nærhet til øvingsstedene gjør det lettere å reise på kurs.

– Deltidspersonell har jo en annen jobb i tillegg, og det er ikke alltid så lett å reise langt og være borte lenge for å gå på kurs. Nærheten til et øvelsessenter kan derfor bli viktig. Vi har jo mange store heltidskorps med dyktige øvelsesavdelinger og egne øvelsesområder rundt i landet. Kanskje kan de bli en viktig motor i dette arbeidet, sier Svein Erik Hovde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy