JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen mot mobbing

Mandag gikk startskuddet for kampanjeuka mot mobbing. – Voksne må tro på barn når de sier fra om mobbing, var budskapet fra kunnskapsministeren.

2013090213321820131216234201

– Blir man mobbet som liten, blir man litt ødelagt som stor, sa en jente da et elevpanel ble spurt om mobbing og hvordan man kan forhindre det. Mange av elevene påpekte at de voksne må snakke med barna, og sørge for at alle blir inkludert.

Bursdagsønske fra kunnskapsministeren

Det satte standarden for resten av åpningen av ”Manifest mot mobbing 2013” – en landsomfattende kampanje som går av stabelen denne uka. 320 kommuner deltar.

– Det jeg ønsker meg aller mest til bursdagen min, er at alle skal trives på skolen, og at barn får noen voksne å snakke med og blir sett, sa kunnskapsminister og bursdagsbarn Kristin Halvorsen, som takket for fine innspill fra elevene på Kampen skole.

Utfordring til de voksne

Manifestet mot mobbing er undertegnet av regjeringen, KS, Fagforbundet, Skolenes Landsforbund, Utdanningsforbundet, Norsk Skolelederforbund, Foreldreutvalget for grunnopplæringen og Foreldreutvalget for barnehager. Samarbeidet er forpliktende, og har som mål å skape et godt og inkluderende oppvekst- og læringsmiljø.

Årets kampanje heter ”Voksne skaper vennskap sammen”.

– Voksne må tro på barn når de sier fra om mobbing. De som jobber i skoler og barnehager må, sammen med foreldrene, ta ansvar. De voksne må se barna og snakke sammen, sa Kristin Halvorsen.

– De voksne har fått en utfordring: Nemlig å stå sammen og skape et miljø der barn blir sett og respektert. Denne jobben må gjøres hver dag. Det er ikke nok med en kampanjeuke, fastslo hun.

– Alles ansvar

Også helseministeren hadde tatt turen til Kampen skole. Han synes det er trist at man med jevne mellomrom må møtes for bekjempe mobbing.

– Det er alles ansvar, ikke bare barn eller voksne sitt ansvar, sa Støre.

– Noen av problemene knyttet til mobbing havner dessverre i helsevesenet. Vi må ha flere voksne som er der og tar ansvar, så vi unngår at barn får problemer senere i livet, mener helseministeren.

– Viktig å si fra

LO-forbundene Fagforbundet og Skolenes Landsforbund er blant organisasjonene som støtter kampanjen mot mobbing.

– Vi har skrevet under fordi vi vil bidra til at de som blir urettferdig behandlet eller mobbet skal bli sett. Ser vi noe, er det viktig å si fra, sa Jan Davidsen, Fagforbundets leder.

– Alle skal ha det bra på jobb og på skolen. Du skal være trygg på at du blir sett av voksne rundt deg, sa Anne Finborud, leder i Skolenes Landsforbund.

Barneombud Anne Lindboe oppfordret de voksne til alltid å være ute i skolegården, og følge med på hva som skjer.

– Hvis vi alle gjør jobben vår, kommer dette til å bli et fint skoleår, fastslo hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy