JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi har verktøyene vi trenger

Da Fagforbundet i Vestfold samlet over 100 tillitsvalgte til inspirasjonsdag midt i valgkampinnspurten, handlet mye om hele, faste stillinger.

2013090313104820131216234247

– Dere er vaktbikkjene, og har verktøy til å stoppe denne trenden gjennom hovedavtalen og arbeidsmiljøloven. Faste, hele stillinger er loven, men i dag er det dessverre unntaket fra regelen, sier Inger Holøs.

Må skape heltidskultur

Valget nærmer seg med stormskritt, og Fagforbundet i Vestfold benytter anledningen til å samle troppene i Vestfold. Inger Holøs er rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Skien, og er hentet inn for å fortelle om hvordan tillitsvalgte kan få slutt på at mange kvinner jobber ufrivillig deltid.

– Vi snakker nå om å skape en heltidskultur. Hvis noen ønsker å jobbe deltid, skal de få lov til det, men innen helse, omsorg, skole og SFO er det mye ufrivillig deltid, forteller Holøs.

Under den rødgrønne regjeringen har tillitsvalgte fått flere verktøy til å nå målet om at flere kvinner skal slippe å gå i mindre stillinger. Før sommeren vedtok Stortinget at en arbeidstaker skal kunne kreve å bli fast tilsatt i den stillingsprosenten hun faktisk har jobbet de siste 12 månedene. Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre stemte mot forslaget. Den nye regelen trer i kraft ved nyttår.

Tror ny lov gir god effekt

– Vi står overfor et kjempeviktig valg. Jeg er redd for at en ren blå regjering ikke bare vil reversere vedtaket, men også endre andre ting i arbeidsmiljøloven. Ikke minst arbeidstidsbestemmelsene, sier Vigdis Schelte til Fagbladet.

Hun er organisasjonstillitsvalgt i Fagforbundet Helseforetak Vestfold og verneombud for dem som jobber i psykiatrien ved Sykehuset i Vestfold.

– Mitt inntrykk er at mange av de eldre arbeidstakerne ved sykehuset jobber frivillig deltid, mens de unge gjerne vil ha en 100 prosent stilling. Det gjør rekrutteringen vanskeligere. De unge får ikke boliglån med en deltidsstilling, forteller Schelte.

Hun mener de nyutdannede arver deltidsstillinger fra de eldre arbeidstakerne. Derfor kommer regelendringen som kan sikre økt stillingsprosent godt med.

– Jeg tror 12 måneders beregningstid vil ha en god effekt. Å ansette noen i et vikariat blir mer forpliktende, og forhåpentligvis vil det føre til at det blir utlyst flere fulltidsstillinger, tror Schelte.

– Det vil igjen føre til at flere får interessante arbeidsoppgaver. Ofte setter deltidsstillinger en stopper for det, fortsetter hun.

Høyre ønsker lenger beregningsperiode

I juni, etter at Stortinget hadde bestemt at deltidsansatte kan kreve stillingsprosent tilsvarende det de faktisk har jobbet, uttalte Høyre-representant Torbjørn Røe Isaksen at partiet ikke har svaret på hvor lang beregningsperioden skal være.

– Jeg kan ikke svare klarere på det, enn at Trondheim, som allerede har denne ordningen lokalt, har en beregningsperiode på 18 måneder. Dessuten er det en frist i arbeidsmiljøloven på fire år som skal sikre midlertidig ansatte fast stilling. Vi legger oss et sted mellom der, sa Røe Isaksen, som understreket at det ikke er på toppen av Høyres agenda å gjøre om på dette vedtaket.

– Alle er enig om prinsippet i denne saken. Det er en erkjennelse av at ufrivillig deltid er et stort problem, sa Isaksen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy