Helse Sør-Øst Helseforetak vil om kort tid inngå avtaler med tilbydere av behandling for rusavhengige. Ifølge helseforetakets hjemmesider har 37 institusjoner levert inn tilbud innen fristens utløp. Avtalene som inngås med disse skal ha en varighet på tre år, med mulighet for et års forlengelse.
I de opprinnelige kravsspesifikasjonene som ble tilsendt mulige tilbydere, ble det blant annet presisert at leverandøren av tjenesten "ikke kan reservere seg mot medikamentell behandling foreskrevet av lege". Dette ville i praksis betydd at helseforetaket ikke ville kjøpt noen behandlingsplasser uten såkalt LAR, eller legemiddelbasert rehabilitering. Flere aktører innen feltet reagerte sterkt på dette, da det ville ekskludert noen av de tilbyderne som har jobbet aller lengst innen feltet.
Frykter spill om pris
Tore Martin Helgesen er daglig leder for Sollia, et kollektiv som har jobbet med medikamentfri rehabilitering i mer enn 30 år. Han er glad for at Helse Sør-Øst nå har kommet tilbyderne i møte, og ser optimistisk på de forestående forhandlingsrundene med helseforetaket.
- Vi er blant de beste rehabiliteringsmessig, og vi skal nå fram i konkurranseutsettinga hvis de ikke fokuserer bare på pris.
Helgesen frykter derimot at noen av de helt ferske aktørene vil spille mye nettopp på lav pris, og at dette i verste fall kan gå ut over kvaliteten som tilbys. Mens et tjuetalls behandlingssteder har avtaler med helseforetaket per i dag, har hele 37 meldt seg på i årets konkurranse.
Lavt kunnskapsnivå?
Når det gjelder rusomsorgen sett under ett, er Helgesen derimot mindre optimistisk. Han stiller spørsmål ved kvaliteten som ligger bak anbudsrunden i landets største helseforetak.
- I begynnelsen ville de begrense alle opphold til tolv måneder. Alle som har jobbet innen rusfeltet vet at dette er svært kort tid.
Etter årets anbudsrunde, vil 20 prosent av plassene for langtidsbehandling være erstattet med korttidsbehandling. Ifølge kravsspesifikasjonene er målet at halvparten av plassene skal være for behandling inntil seks måneder, mens den andre halvparten skal være for behandling inntil tolv måneder. I praksis vil dette medføre en gjennomsnittlig behandlingstid på ni måneder. Hos anerkjente aktører som Tyrili er behandlingstiden i snitt på atten måneder.
- Dette er faglig feil
Som en konsekvens av press nettopp fra aktører med lang fartstid, har helseforetaket måttet åpne for at lengre behandling skal være mulig.
- Jeg er sjokkert over viljen til standardisering som råder innen dette helseforetaket. Dette er faglig feil. Føringene fra Stortinget tilsier at mangfoldet skal opprettholdes. Verken brukere eller fagfolk forstår hvordan en slik standardisering skal kunne komme brukerne til gode.Vi har holdt på med rusomsorg i 38 år, og vet at vi ikke finner opp hjulet hvert år. Men det er det Helse Sør-Øst nå forsøker å gjøre, sier Helgesen.
Vil ha nyanser
Også leder for Tyrilistiftelsen, Ulf Jansen, frykter et unyansert syn på rusbehandling.
- Tidligere var alle mot legemiddelbasert rehabilitering. Vi bruker det selv, og ser at det har positive virkninger, men det er likevel ingen grunn til å tvinge det på alle behandlingssteder. Pendelen har nok svingt for langt i motsatt retning, sier Jansen til Fagbladet.
Helse Sør-Øst HF er det eneste i landet som har valgt anbudsmodellen for å finne fram til de beste tilbyderne innen rusbehandling.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim