JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter at fedrekvoten vil forsvinne

Ida Oline er tre måneder og har foreløpig ingen sterke meninger om fedrekvoten som Høyre vil fjerne. Men det har pappa Tor Andreas Skagseth.

2013090315591020131216234259

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Tor Andreas Skagseth kjenner fortsatt på hva han gikk glipp av da han ble far for første gang for fire år siden. Den gang gikk kona på stønad fra Nav som ikke ga rett til foreldrepenger. Dermed ble det heller ingen pappaperm sammen med sønnen Tobias.

– Jeg føler virkelig at jeg har gått glipp av noe, sier Skagseth som jobber i Trondheim renholdsverk.

Uten opptjente rettigheter fikk den nybakte familien den gang kun en engangsstønad på ca 20.000 kroner.

– Da var det ikke noe alternativ for meg å ta permisjon. Nå tenker jeg mye på at jeg skulle hatt den muligheten, sier Tor Andreas Skagseth.

Må ha egen opptjening

For tre måneder siden kom barn nummer to, Ida Oline, og denne gang har Skagseth ikke tenkt å la muligheten til egentid med datteren gå fra seg. Nye regler for opptjening av foreldrepenger gjør at Tor Andreas Skagseth om noen måneder kan gå ut i permisjon med full lønn.

– Jeg ville tapt rundt 10.000 kroner hver måned hvis det ikke hadde vært egen opptjening. Egen opptjening er helt avgjørende for å få familieøkonomien til å gå opp.

– Det er en kjensgjerning at menn tjener mer enn kvinner.

Høyres sanne ansikt

Om Høyre kommer til makta, har de varslet at fedrekvoten på 14 uker som nå er reservert far skal bort.

– Hva synes du om at Høyre vil fjerne fedrekvoten?

– Det er bra det kommer fram. Jeg håper det får folk til å skjønne hva det kan innebære om vi får en høyreregjering.

– Slik ordningen er i dag, kan man kreve sin rett og ta sine uker i pappaperm. På mange arbeidsplasser er det viktig at det er slik.

Mannsdominerte yrker vil tape

På Tor Andreas Skagseths arbeidsplass er menn i flertall. Da betyr det ekstra mye med en egen fedrekvote, mener tobarnsfaren.

– Nå er fedrekvoten en rettighet som det ikke er noen diskusjon om. Om fedrekvoten fjernes, er vi fort tilbake til at mor tar hele permisjonen.

– I en mannsdominert bransje som min er jeg helt sikker på at mange ville gått på jobb i stedet for å ta pappaperm. Vi er der fortsatt, sier Tor Andreas Skagseth.

Foreldrepermisjonen er tredelt: 14 uker er reservert mor, 14 uker er reservert for far, de resterende 21 ukene kan foreldrene fordele fritt mellom seg.

Høyre og Frp ønsker ikke øremeriking av fedrekvoten, men mener det skal være opp til foreldrene selv å bestemme fordelingen. De vil også forkorte foreldrepermisjonen med to uker.

Å fjerne fedrekvoten vil være å skru tiden tilbake, sier professor Elin Kvande på NTNU til Aftenposten. Hun har sammen med en gruppe nordiske forskere oppsummert de første 20 årene med fedrekvote i Norge og sammenligner med utviklingen i våre naboland.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy