JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsarbeid som livsstil

Da Høyre og Venstre tok over Flora kommune etter ti år med Arbeiderparti-styre, lovte en høyrepolitiker at kommuneadministrasjonen og de hovedtillitsvalgte kunne vente seg en krevende periode. Eli Østerbø og Wenche Kvalvik har tatt utfordringen med storm.

2013090508314920131216234412

nina.monsen@fagforbundet.no

– Høyre-mannen levde opp til utsagnet. Det er et helt annet press for privatisering og offentlig-privat samarbeid i kommunen siden de tok makta i 2011, sier Eli Østerbø, som har vært hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Flora siden oppstarten i 2003.

Ved siden av henne i møtelokalet til Fagforbundet Flora sitter kollega Wenche Kvalvik og blar i tjukke permer med kommunestyrepapirer og avisutklipp fra alle sakene de har jobba med.

Konkurranseutsetting og OPS

De største kampene har gått mot konkurranseutsetting av renholdstjenester, offentlig-privat samarbeid (OPS), innlemmelse av alle store kommunale institusjoner i det kommunale foretaket Bustad Eigedom og bruk av vikarer i omsorgstjenestene.

– Vi vant alle sakene, sier Østerbø.

Renholdet er fortsatt i kommunal regi. Den nye barnehagen ble verken bygd som offentlig-privat samarbeid eller konkurranseutsatt, men drives av kommunen. Det kommunale foretaket Bustad Eigedom fins ikke lenger, alt er tatt tilbake i kommunal regi. Og det har ikke blitt brukt vikarbyråer innenfor omsorg på flere år.

På spørsmål om hvordan de har fått til dette, er svaret fra begge at de er «på».

– Vi sitter på tilhørerbenken under de fleste bystyremøtene. Sånn får vi greie på saker som berører oss. I pausene snakker vi med politikere fra alle partier, sier Kvalvik.

Østerbø nikker enig og forteller at det gjerne er gjennom bisetninger i bystyret at de snapper opp saker. Som når politikerne plutselig bruker forkortelsen OPS.

– Hva er dette OPS, tenkte vi, sier Østerbø.

Det tok ikke lang tid før de skjønte at OPS i høyeste grad angikk dem og de ansatte i barnehagen som OPS-forslaget gjaldt.

Rask reaksjon

– Vi finner ofte saker til bystyret som absolutt skulle vært drøfta med oss etter hovedavtalens bestemmelser, forklarer Kvalvik.

Fra sakspapirene kommer, og fram til bystyremøtet holdes, er det snakk om få dager. På den tida må de rekke å skrive brev til ordføreren for å få saken utsatt. OPS-saken var et slikt tilfelle.

Kvalvik blar i en perm og finner et brev til ordføreren datert 5. desember 2011 angående forslaget til den nye OPS-barnehagen. Saken skulle til bystyret neste dag. Etter at ordføreren fikk brevet, måtte saken drøftes videre, og Fagforbundet ble invitert med i arbeidsgruppa.

De skulle diskutere tre ulike alternativer for barnehagen:

- OPS, det vil si bygget skulle gjøres som et OPS, men de ansatte skulle være kommunalt ansatt.

- Privat drift av den nye barnehagen.

- Kommunal drift av den nye barnehagen.

Rådmannen bestilte en rapport fra rådgivningsfirmaet PwC. Den konkluderte med at kommunal drift av barnehagen ble mest lønnsomt.

– Det var tungt å svelge for høyrepolitikerne, sier Østerbø med et lurt smil.

Kommunalsjefen i økonomi sa også tydelig fra at kommunal drift er det rimeligste.

– Vi var naturligvis mest opptatt av tryggheten til de ansatte, sier Kvalvik.

Saken endte med enstemmig vedtak for fortsatt kommunal drift av barnehagen i juni i år. Da hadde de holdt på med saken i over to år.

Lang prosess

– Vi måtte lære oss hva OPS var. I vårt månedlige møte med rådmannen kom det fram at han heller ikke hadde hørt om OPS, dermed ble han med oss på kurs hos Fagforbundet sentralt, sier Østerbø.

– Av alle kursdeltakerne var han den eneste fra arbeidsgiversiden som var med, legger Kvalvik til, tydelig stolt over det tette samarbeidet de har opparbeidet seg med rådmannen. I tillegg til bystyremøtene, deltar de to hovedtillitsvalgte på politisk dag flere ganger i året, som representanter for arbeidsmiljøutvalget og administrasjonsutvalget.

Hver onsdag er det møte med pleie- og omsorgssjefen og personalsjefen i kommunen, det er månedlige møter med kommunalsjefen for omsorgstjenestene. Og de deltar på kommunedagene sammen med alle lederne i kommunen og på økonomikonferansen i kommunen.

I særlig vanskelige saker, som OPS-saken, arrangerer de også egne møter. Da inviterte de, i samarbeid med SV, Arbeiderpartiet og Utdanningsforbundet, Hallvard Bakke fra Fagforbundet sentralt for å belyse offentlig-privat samarbeid.

– Det ble en god debatt, minnes Østerbø.

Etter møtet, hvor blant annet alle de politiske partiene og NHO-sjefen stilte, stilnet OPS-debatten.

– Dette oppsummerer måten vi jobber på. Vi vil være til stede og vise at virkeligheten ikke alltid er sånn som Frp og Høyre framstiller den, sier Kvalvik.

Når de blir spurt om de har tapt noen saker, kommer de ikke på en eneste en. Til gjengjeld er ikke alltid seieren langvarig.

Selv om renholdet ble beholdt i egenregi ved forrige korsvei, ligger det nå en bestilling fra høyresiden til rådmannen om å utrede konkurranseutsetting av renhold og drift i kommunen.

– Fagligpolitisk arbeid er en evig prosess. Vi kan aldri lene oss tilbake og slappe av, sier Kvalvik og ler.

– Det har blitt en livsstil, legger Østerbø til.

De understreker at alt det fagligpolitiske arbeidet de gjør er godt forankra i fagforeningsstyret, og alle seksjonene er involvert.

Krevende arbeid

Det virker travelt å være hovedtillitsvalgt i Flora kommune. I tillegg til det politiske arbeidet, kommer ansvaret som hovedtillitsvalgt, som å sikre folk hele og faste stillinger.

Begge innrømmer at det er krevende i perioder.

Faktisk så krevende at Østerbø hadde lovet seg selv at hvis Høyre kom til makta i Flora kommune, så skulle hun gi seg som hovedtillitsvalgt.

– Vi vet jo hva som kommer, men jeg visste ikke om jeg kom til å makte det, sier Østerbø. Men hun fikk klar beskjed fra fylkeslederen:

– Eli Østerbø, hvis det blir høyrestyre i kommunen, det er da du må være på.

– Det er slett ikke alt vi er enig med Arbeiderpartiet om, det må sies, men det er nå vi får se de klare skillene, sier Østerbø.

Det som likevel driver henne, er muligheten til å påvirke.

– Å se at vi klarer å påvirke politikken på noen områder gjør at vi er klar for å ta neste fight, sier Østerbø, og legger til at det er en enorm styrke å være to.

Dessuten har de en solid medlemsmasse i ryggen.

– Vi er den største fagforeningen i Sogn og Fjordane, med over 900 medlemmer, sier Kvalvik.

Flora kommune har en høy organisasjonsgrad på 85 prosent.

– Det at vi er synlige og står fram i avisa, påvirker ikke bare politikken, det gir oss også nye medlemmer, legger hun til.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy