JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi vil ikke tilbake til et blått Norge

Både Fagforbundets tillitsvalgte og de rødgrønne politikerne lovte å kjempe til siste slutt mot en borgerlig valgseier da Fagforbundet Oslo markerte seg utenfor Oslo S torsdag ettermiddag.

2013090518442720131216234455

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi vil ikke tilbake til tiden før 2005 da «Jern-Erna» sulteforet norske kommuner, sa Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

– Høyre med Frp-hender på rattet har styrt Oslo i mange år. Derfor vet vi hva vi har i vente hvis de får makten sammen i hele landet. Og det er noe vi ikke ønsker å prøve, sa lederen i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

Mobilisering

Sammen med Fagforbundets øverste tillitsvalgte, oppfordret Truls Wickholm fra Arbeiderpartiet, Heiki Holmås fra SV og Bjørnar Moxnes fra Rødt til full mobilisering fram mot valgdagen på mandag.

– Alle sier vi kommer til å tape, men vi har ikke tenkt å gi opp. Tvert imot skal vi kjempe til siste slutt, sa de og oppfordret alle i fagbevegelsen til ikke bare å bruke stemmeretten sin, men også å mobilisere arbeidskamerater og venner til å gjøre det samme.

– Folk på vestkanten er flinke til å bruke stemmeretten sin. Ikke la dem bestemme resultatet denne gangen, sa Moxnes.

– Hvis alle som hadde stemmerett i denne byen brukte den, ville Oslo har vært knall rødt for lenge siden, sa Holmås.

– Vi må finne tilbake til den følelsen vi hadde før valget i 2005, da alle visste at en fortsatt borgerlig regjering vill føre til store endringer i arbeidsmiljøloven og en hardere arbeidsdag for folk flest. Folk stemte fram en rødgrønn regjering den gangen slik at dette ikke ble noe av. Men faren er like stor nå, ja kanskje større, siden Frp også skal få en hånd på rattet, sa Wickholm.

Mye å tape

– I åtte år har vi hatt en regjering som har jobbet sammen med fagbevegelsen om å løse viktige utfordringer. Arbeidsmiljøloven står fast, blant annet med rettighetene om fast ansettelse, vi har fått store økninger i overføringene til kommunene der det viktige velferdsarbeidet blir utført, og vi har fått tre omfattende tiltakspakker mot sosial dumping. I tillegg brukte regjeringen milliarder på å skape arbeidsplasser og investeringer under finanskrisen i 2008, og resultatet av denne fellesskapssatsingen er at vi har en av de laveste ledighetene i Europa, sa Stein Guldbrandsen.

– Vi kommer ikke til å få den samme skattefinansierte velferden, med like rettigheter for alle, hvis høyresiden vinner valget. Vi har mye å tape, mente han.

Gammel politikk, ny innpakning

– Høyre kaller det ny kurs og nye ideer. Men det er ikke sant. Det er bare partiets gamle politkk pakket inn på en ny måte, sa Mari Sanden.

– Hvorfor flokker milliardærene seg rundt Erna Solberg og støtter henne på alle tenkelige vis? Jo det er jo fordi hun har lovet dem mange titalls millioner i skattelette, fortsatte hun.

– Og de pengene må jo tas fra et sted fra, og da risikerer vi at det går med den norske velferden slik det har gjort i Sverige, det er ingen pen historie. For det er ikke slik at du reduserer inntektene samtidig som du beholder utgiftene. Mindre skatteinntekter vil bety mindre velferd, samtidig som de sosiale forskjellene vil øke, sa Sanden.

Stø kurs

Selv om meningsmålingene viser at høyresiden har et klart forsprang, mante Heiki Holmås tilhørerne til ikke å gi opp.

– Fra 2005 til 2009 hadde ikke de rødgrønne partiene flertall på en eneste meningsmåling. Likevel vant vi valget. Nå har vi heller ikke flertall på en eneste meningsmåling, så jeg håper og tror det betyr at vi holder stø kurs mot valgseier på mandag, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy