JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomstillitsvalgt jobber for heltid

Elise Svardahl (27) fikk endelig hel stilling som omsorgsarbeider i år. Fram til da har hun jakta på vakter.

2013090709033920131216234529

– Da jeg var ferdig utdannet i 2006, fikk jeg tilbud om 15, 5 prosents stilling i kommunen. «Så heldig du er!» sa mora mi da. Hun har jobbet deltid hele livet, forteller Svardahl.

Svardahl er ungdomstillitsvalgt i Flora og medlem i ungdomsutvalget i Fagforbundet Sogn og Fjordane.

Deler egne erfaringer

Nå bruker Svardahl egne erfaringer med hvordan evig jakt på ekstravakter går ut over ferieplaner og økonomi til å verve nye medlemmer til Fagforbundet.

– Når jeg diskuterer fagforeningspolitikk med folk, er det dette med hvordan Fagforbundet har vært med på å kjempe fram retten til hele og faste stillinger som folk biter på, sier Svardahl, som har vervet nesten 20 nye medlemmer de siste to årene.

På det verste måtte Svardahl jobbe på fire forskjellige arbeidsplasser for å få jobbet nok til å klare seg.

– Da gikk jeg til hovedtillitsvalgt og ba om hjelp, sier Svardahl.

I dag har hun fast, hel stilling i Bu- og miljøtenesten.

Politisk uenighet

Fagforbundets leder Jan Davidsen lytter interessert mens Svardahl snakker. Han er i Flora kommune for å treffe de tillitsvalgte, og benytter anledningen til å minne om at det ikke er tilfeldig at arbeidsmiljøloven er forsterket i periodene med rødgrønn regjering.

– I arbeidslivspolitikken ser vi et klart skille mellom de rødgrønne og de blå. Medlemsundersøkelsen vår viser at medlemmene våre også er bevisst på dette, sier Davidsen.

Han ramser opp fireårsregelen, innsynsretten, tiltak mot sosial dumping og den nye regelen om at deltidsansatte må få tilbud om fast ansettelse etter hvor mye de faktisk har jobbet de siste 12 månedene, som eksempler på hvordan den rødgrønne regjeringen har stryket arbeidsmiljøloven.

– Det er ikke politisk enighet om disse reglene, sier Davidsen.

Høyre og Fremskrittspartiet stemte blant annet nei da forslaget om rett til å kreve den stillingsprosenten man faktisk har jobbet det siste året, ble vedtatt i Stortinget før sommeren.

– Vår mulighet til å ta vare på medlemmene våre avhenger av hvem som har flertall i Stortinget i neste periode, legger han til.

Fagbevegelsens bidrag

Davidsen fortsatte med å skryte av Fagforbundets flinke folk og hovedtillitsvalgte som ikke gjør en innsats bare for seg selv, men også for at andre skal få det bedre.

– Vi har mye å være stolte av. Det er en sammenheng mellom den fagligpolitiske jobben vi gjør og at Norge er et av verdens beste land å bo i, sa Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy