– Da jeg var ferdig utdannet i 2006, fikk jeg tilbud om 15, 5 prosents stilling i kommunen. «Så heldig du er!» sa mora mi da. Hun har jobbet deltid hele livet, forteller Svardahl.
Svardahl er ungdomstillitsvalgt i Flora og medlem i ungdomsutvalget i Fagforbundet Sogn og Fjordane.
Deler egne erfaringer
Nå bruker Svardahl egne erfaringer med hvordan evig jakt på ekstravakter går ut over ferieplaner og økonomi til å verve nye medlemmer til Fagforbundet.
– Når jeg diskuterer fagforeningspolitikk med folk, er det dette med hvordan Fagforbundet har vært med på å kjempe fram retten til hele og faste stillinger som folk biter på, sier Svardahl, som har vervet nesten 20 nye medlemmer de siste to årene.
På det verste måtte Svardahl jobbe på fire forskjellige arbeidsplasser for å få jobbet nok til å klare seg.
– Da gikk jeg til hovedtillitsvalgt og ba om hjelp, sier Svardahl.
I dag har hun fast, hel stilling i Bu- og miljøtenesten.
Politisk uenighet
Fagforbundets leder Jan Davidsen lytter interessert mens Svardahl snakker. Han er i Flora kommune for å treffe de tillitsvalgte, og benytter anledningen til å minne om at det ikke er tilfeldig at arbeidsmiljøloven er forsterket i periodene med rødgrønn regjering.
– I arbeidslivspolitikken ser vi et klart skille mellom de rødgrønne og de blå. Medlemsundersøkelsen vår viser at medlemmene våre også er bevisst på dette, sier Davidsen.
Han ramser opp fireårsregelen, innsynsretten, tiltak mot sosial dumping og den nye regelen om at deltidsansatte må få tilbud om fast ansettelse etter hvor mye de faktisk har jobbet de siste 12 månedene, som eksempler på hvordan den rødgrønne regjeringen har stryket arbeidsmiljøloven.
– Det er ikke politisk enighet om disse reglene, sier Davidsen.
Høyre og Fremskrittspartiet stemte blant annet nei da forslaget om rett til å kreve den stillingsprosenten man faktisk har jobbet det siste året, ble vedtatt i Stortinget før sommeren.
– Vår mulighet til å ta vare på medlemmene våre avhenger av hvem som har flertall i Stortinget i neste periode, legger han til.
Fagbevegelsens bidrag
Davidsen fortsatte med å skryte av Fagforbundets flinke folk og hovedtillitsvalgte som ikke gjør en innsats bare for seg selv, men også for at andre skal få det bedre.
– Vi har mye å være stolte av. Det er en sammenheng mellom den fagligpolitiske jobben vi gjør og at Norge er et av verdens beste land å bo i, sa Davidsen.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen