JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byrådslederen i Tromsø: – De tegner et skremmebilde

Byrådslederen i Tromsø mener det er problematisk at Fagforbundet i byen går i allianse med politiske partier.

2013090613291820131214210404

– De tegner et skremmebilde av Tromsø, akkurat som fagbevegelsen gjør av en blåblå regjering nasjonalt, mener byrådsleder Øyvind Hilmarsen i Tromsø.

– Men jeg tror ikke folk lar seg skremme, vi får mye støtte her i byen, sier han.

Byrådslederen mener det er problematisk at Fagforbundet i byen har inngått et samarbeid med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Rødt i Tromsø.

– Det blir vanskelig å vite om de snakker om de ansatte og faglige rettigheter, eller ren partipolitikk, mener Hilmarsen.

– Men kan ikke fagforeninger drive politikk som er viktig i saker for medlemmene?

– Jo, men når de inngår en slik allianse, blir det vanskelig å vite hvilken hatt Fagforbundet har på seg når vi møtes i utvalgsmøter. Hvis de skal drive ren partipolitikk, kan de stille til valg med egen liste, mener byrådslederen.

– Konkurranseutsetter uavhengig av regjering

Han tilbakeviser påstanden om at byrådet i Tromsø kun venter på et regjeringsskifte for å starte en omfattende privatisering av driften i kommunen.

– Vi skal ikke privatisere, men konkurranseutsette deler av driften. Det vil skje uavhengig av hvem som vinner stortingsvalget, sier Hilmarsen.

Byrådslederen lister opp matproduksjon, brukerstyrt assistent og krisesenteret som ting som er vedtatt å konkurranseutsette. I tillegg vurderes konkurranseutsetting av hjemmehjelpen, og å lage et kommunalt AS for de kommunale barnehagene.

Alliansen mener at opposisjonen er satt på sidelinja, og at prosessene går bak lukkede dører. De mener det er et demokratisk problem.

– Det er et demokratisk fattet vedtak som gir byrådet fullmakt til dette. Det skjedde etter et demokratisk valg i 2011. At partiene som nå sitter i opposisjon, ikke får gjennomslag for sin politikk, er ganske naturlig. Det samme har Høyre opplevd i Stortinget de siste åtte årene, sier Hilmarsen.

– Og rapportene som det siktes til ligger i full offentlighet på postlistene til kommunen, opplyser han.

Prioriterer valgfrihet

– Bjørn Willumsen sier at Høyre i dag er business-folk, sammenlignet med 80-tallet. Hva tenker du om det?

– På 1980-tallet var ikke konkurranseutsetting og valgfrihet et tema som i dag. Det handler om ideologi.

–Så konkurranseutsettingen i Tromsø er ideologisk drevet?

– Nei, vi ønsker å få så økonomisk gunstig drift som mulig. Innenfor hjemmehjelp vil vi gi innbyggerne mulighet til å velge mellom forskjellige tjenester. Det er viktig for oss.

– Så hvis dere får vite at det ikke er noe å tjene på konkurranseutsetting, så kan dere komme til å konkurranseutsette likevel?

– Ja, det kan hende det vil gi bedre kvalitet. Dessuten er valgfrihet i seg selv viktig for oss, og det er ideologisk. Men overordnet er Høyre et pragmatisk parti, mener Hilmarsen.

Følger arbeidsmiljøloven

Både Fagforbundet i Tromsø og tillitsvalgte på sentralkjøkkenet som skal konkurranseutsettes, frykter at ansatte vil tape et millionbeløp i lønn og pensjon ved å bli konkurranseutsatt.

– Det får han (Bjørn Willumsen, journ. anm.) stå for. I tilfeller med virksomhetsoverdragelse forholder vi oss til arbeidsmiljølovens bestemmelser. Alle våre plikter overføres til den nye arbeidsgiveren, og vil gjelde ut tariffperioden, sier Hilmarsen, som ikke ser bort fra at felleskjøkkenet kan havne hos UNN etter anbudsrunden.

– Er det greit for kommunen at arbeidstakere taper lønn og pensjon på konkurranseutsetting, etter tariffperioden har utløpt?

– Det er mange som jobber i privat sektor, og mange har gode pensjonsavtaler. Vi følger det kommunestyret har vedtatt. Betingelsene vil følge de ansatte over til ny arbeidsgiver, gjentar Hilmarsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy