JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets opera kan forsvinne

Dramatiske høydepunkt hører med i en god opera. Men på operaen i Kristiansund frykter de uønsket dramatikk om de blåblå kommer i regjering.

2013090614194420131216234536

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

25.000 betalende publikummere kan ikke ta feil. Operaen i Kristiansund er liv laga. Eller kanskje ikke?

Operasjef Line Lønning Andresen i Kristiansund er bekymret:

– Når Fremskrittspartiet går ut og sier at det er publikumsbetaling og næringslivssponsing som skal finansiere kulturlivet, er det bekymringsfullt. Vi er helt avhengige av offentlige tilskudd for å overleve.

Opptur med de rødgrønne

Operaen i Kristiansund er landets eldste opera med spor tilbake til 1805. Den er i dag et aksjeselskap eid av Kristiansund kommune, Møre og Romsdal Fylkeskommune og fire frivillige organisasjoner tilknyttet Operaen i Kristiansund.

Siden de rødgrønne kom til makten i 2005 har kulturbudsjettet blitt doblet. Da kulturminister Hadja Tajik lanserte Kulturløftet 3 i august, sa hun følgende om regjeringens kultursatsing:

– Det betyr flere kulturopplevelser og mulighet for økt deltakelse over hele landet. Nå vil vi videre. Med det neste store kulturløftet vil vi satse på den kulturelle grunnmuren, flere kulturelle kraftsentra som kan utfordre hverandre og kvalitet og talentutvikling.

Skreddersydd for Kristiansund

Kulturministerens ord lød som søte operasvisker i operasjef Andresens ører:

– Vi er selve erkeeksemplet på ”den kulturelle grunnmuren” som kulturministeren snakker om. Det er bredden vi lever av, sier hun.

I tillegg til et stort antall forestillinger i byen, og de etter hvert legendariske Operafestukene i januar-februar hvert år, er operaen i Kristiansund også en stor aktør i kulturskolen over hele fylket. I dag får 1200 barn i 13 kommuner dansundervisning av dansere tilknyttet operaen.

Breddekultur vil forsvinne

Jeanette Weiseth er plasstillitsvalgt for Fagforbundet på operaen i Kristiansund, og minst like bekymret for en blåblå regjering som sjefen.

– Jeg har akkurat lest en oppsummering av de ulike partienes kulturpolitikk. Får vi en regjering med Høyre og Frp, kan vi vente oss store kutt i budsjettene, og billettprisene vil bli tredoblet. Det er ikke slik du får breddekultur som hele samfunnet kan nyte godt av sier Weiseth.

– Det er bredden vi lever av, så om vi får en blåblå regjering, tror jeg det betyr døden for oss.

Jobber for å få kultur på dagsorden, og for at den rødgrønne regjeringen skal vinne stortingsvalget.

Påpeker at skillelinjene i kulturpolitikken aldri har vært klarere enn ved åretsvalg. En borgerlig regjering med et sterkt Frp, vil kunne stoppe kulturløftet.

Les mer og signer oppropet på www.kulturkampen.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy