JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Viktig å ta vare på samisk kultur

Ved den samiske avdelinga i Bærtua barnehage i Lakselv er de to kollegaene Sonja Eideng og Ann Gøril Johnsen uenige om hvorvidt sametinget bør få mer makt.

2013090711592320131214210423

– Sametinget skulle kanskje fått mer myndighet til å uttale seg i saker som gjelder samiske spørsmål. Det er de som kjenner de samiske utfordringene best og som vet hvordan vi kan ta vare på den samiske kulturen. Sametinget kjenner best til reindrift, samisk jordbruk og elvefiske, mener Sonja Eideng.

Opptatt av matkultur

Hun er pedagogisk leder ved den samiske avdelingen på Bærtua barnehage i Lakselv. Her snakker elevene samisk hver dag. Hun trekker fram utfordringer knyttet til å ta vare på samisk matkultur.

– I dag kan vi ikke lage samisk tradisjonsmat som skav i barnehagen, fordi mattilsynet setter foten ned. Her kunne Sametinget hatt mer myndighet, mener hun.

– Det er viktig å ta vare på samisk kultur, men jeg syns ikke Sametinget bør få mer makt, sier kollega Ann Gøril Johnsen.

– Vi lever i Norge, enten vi er same eller ikke. Jeg står i samemantallet, men er ikke enig i alt Sametinget gjør, fortsetter hun.

Reindrift og arbeidsplasser

De to kollegaene synes spørsmålet om hvorvidt det bør åpnes for mer gruvedrift i Finnmark, er vanskelig.

– Jeg er veldig for en bærekraftig reindrift, samtidig som det er viktig å opprette nye arbeidsplasser, sier Eideng.

– Det er viktig å ta vare på reindrifta, men samtidig er det i dag alt for mye rein, mener Johnsen.

Johnsen, som er medlem i Fagforbundet, har bestemt seg for å stemme i år. Det har hun bare gjort en gang tidligere.

– Jeg er ikke veldig oppdatert på hva som skjer i Sametinget, så det er vanskelig å si om det påvirker min hverdag. Men i år skal jeg i hvert fall stemme, sier Johnsen.

– Først må jeg finne ut hvilket parti som får min stemme.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy