JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stemmer for framtida til barnebarn og oldebarn

Gunvor Berggren (82) stemte for første gang ved Stortingsvalget i 1953. Da var hun 22 år gammel, mor til sitt første barn og gravid med nummer to.

2013090815590720131216234618

– Jeg syns det var fryktelig skummelt første gangen. De forskjellige kandidatene i kommunestyret satt i lokalet, og der skulle jeg gå forbi og inn i det avlukket og stemme, sier Berggren om den dagen.

Når hun stemmer i dag er det som mormor og farmor til sju barnebarn og oldemor til én.

Alltid stemt

Aldersgrensen for å stemme ble satt ned fra 23 til 21 år etter Andre verdenskrig. Berggren brukte stemmeretten sin da, og har stemt ved alle Kommune- og Stortingsvalg siden.

– Ikke ett eneste valg har jeg utelatt, sier hun med stolthet i stemmen.

Hun er ikke i tvil om hvem hun skal gi stemmen sin til. Hun vil bruke den til å sikre barnebarn og oldebarn ei trygg framtid. Det tror hun Arbeiderpartiet kan klare best.

– Jeg har da aldri stemt noe anna, så jeg kan da vel ikke gjøre det nå på mine gamle dager. Jeg skal stemme på’n Jens, sier hun.

Etter en liten tenkepause kommer hun på at det var ett år hun stemte Krf.

– Men mannen min har vært trofast mot Arbeiderpartiet, legger hun raskt til mens ektemannen Johan Berggren smiler lurt i bakgrunnen.

Hun mener det er en uting med store forskjeller mellom folk, enten det er i Norge eller mellom nordmenn og folk fra andre land.

– Vi forstår knapt hvor godt vi har det i dette landet. Hvorfor skal vi som har så mye betale mindre i skatt for at de som har lite skal få mindre, spør den pensjonerte hjelpepleieren, som fortsatt er medlem i Fagforbundet.

En høytidsdag

Ekteparet har brukt dagen på å forberede seg til den viktige hendelsen.

Begge har sittet som kommunestyrerepresentanter for Arbeiderpartiet. Hun har vært valgmedarbeider i en årrekke og mimrer om tider da valgdagen var en høytidsdag.

– Folk pynta seg og gikk til valglokalet, minnes hun.

Hun mener fortsatt at det å stemme er noe høytidelig, som skal ta sin tid.

Men dette forholdet til valgdagen føler hun at færre og færre har. Det høytidelige kommer i hvert fall til å forsvinne helt når folk stemmer på internett, mener hun.

Hun har forståelse for at noen vil stemme på internett, men når begrunnelsen for å gjøre det er at det går så fort, da ramler hun av.

– Hvis noen vil stemme på internett, så må dem gjerne gjøre det for meg. Men jeg forstår ikke hvorfor det er en fordel at det å stemme skal gå fortest mulig, sier hun.

Hun syns det å stemme skal ta litt tid. Helst skal det være kaffesalg. Det er det ikke på valglokalet på Jorekstad i dag. Men tilbake på ekteparets småbruk vanker det kaffe og is på barnebarnet og oldebarnet som er på besøk under valghelgen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy