JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flertallet vil beholde fellesskolen

Over halvparten av den norske befolkningen er mot kommersielle skoler, viser en fersk meningsmåling.

2013090908021420131216234642

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

«Er det riktig å åpne for flere private kommersielle skoler, eller bør dagens lov beholdes der kun pedagogiske eller religiøse alternativ er tillatt?».

Dette er et av spørsmålene i den landsomfattende undersøkelsen som InFact Norge AS har utført for LO.

1007 innbyggere over 18 år har blitt telefonintervjuet.

52,7 prosent av de spurte vil beholde dagens ordning, mot 34,9 prosent som ønsker å åpne for flere private skoler.

72 prosent av Krf-velgerne sier nei til mer privatisering, mens 16 prosent sier ja. 12 prosent «vet ikke». Blant Venstre-velgerne sier 56,9 prosent nei, mot 29,3 prosent som er for.

Enkelt å bli enige

Stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (Krf) synes dette er gledelige tall.

– Tallet viser at skolepolitikken vår er trygt forankret i egen velgermasse, mener Eriksen.

Den rødgrønne regjeringa inngikk i 2007 et forlik med Kristelig Folkeparti om den nye privatskoleloven.

– Da klarte vi det mest umulige, nettopp å bli enige med SV. Det vil nok ikke gjøre det så vanskelig å komme fram til en enighet med den andre siden heller, om det blir et regjeringsskifte, fortsetter Eriksen til frifagbevegelse.no.

– Hvordan vil skolepolitikken deres bli i en eventuell ny regjering, der de andre partiene vil ha mer frislipp?

– Utgangspunktet vårt for regjeringssamarbeid er egen politikk, dernest må vi snakke og forhandle. Heller ikke Høyre eller Venstre vil ha fullt frislipp, fortsetter Eriksen.

Ønsker ikke kommersielle

I KrFs politiske program står det at «KrF vil ha en formålsstyrt friskolelov som legger til rette for skoler med alternativ pedagogikk eller religiøst grunnlag». Partiet slår fast i sitt politiske program at de ikke ønsker å åpne for friskoler basert på kommersiell drift.

Høyres nestleder Bent Høie mener spørsmålene som er stilt i meningsmålingen er «vinklet».

– Disse spørsmålene er vinklet, så svarene overrasker ikke. Vi har diskutert vår politikk og våre løsninger gjennom hele valgkampen, og gjør selvsagt også det gjerne i fremtiden, sier Høie i et e-brev til frifagbevegelse.no.

Stortingskandidat for Venstre i Oslo, Daniel Heggelid Rugaas, fikk tilbud om å komme med en kommentar, men ringte ikke tilbake før saken ble levert.

– Kan bli et paradoks

Marianne Aasen (Ap), leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener at det norske folk kan bli vitne til et paradoks dersom det blir regjeringsskifte.

– Disse tallene viser at flertallet ikke ønsker Høyre- og Frp-politikk, men de kan likevel få regjeringsmakt. Det skremmer meg, for massiv privatisering vil være vanskelig å reversere i framtida.

– Dette er definitivt et retningsvalg for den norske skolen, fastslår Aasen.

Sykehussektoren

Spørreundersøkelsen ser også på offentlige sykehus versus private klinikker.

42,5 prosent av de spurte vil beholde fordelingen mellom private og offentlige sykehus som i dag. 34,5 prosent ønsker at mer av pengene i helsebudsjettene skal gå til private klinikker, mens 13 prosent mener en mindre andel bør gå til de private. 9,9 prosent vet ikke.

Svarene følger også partilinjene. Henholdsvis 63,4 og 68,1 prosent av Høyre og Frps velgere vil ha en større andel av helsebudsjettene til private klinikker. Blant Ap-velgerne er denne andelen 6 prosent, mens 72 prosent vil ha fordelingen slik den er i dag.

– Ikke et folkekrav

LO-leder Gerd Kristiansen mener undersøkelsen viser både at LOs medlemmer og folk fleste har en tydelig holdning til disse spørsmålene.

– Her har Arbeiderpartiet og de rødgrønne nådd gjennom med budskapet sitt. Problemet er at høyrepartiene i veldig liten grad vil snakke om konsekvensene av privatisering, både for de ansatte og for kvaliteten, hevder Kristiansen.

– Hvorfor presenteres denne undersøkelsen nå?

– Når debatten har pågått i uker og måneder, og valget er like om hjørnet, synes LO det er interessant å oppsummere og se på hva slags løsninger folk faktisk vil ha, kommenterer Wegard Harsvik, spesialrådgiver i LO.

– Høyres slagord i valgkampen har vært å slippe til med «nye og bedre løsninger». Denne undersøkelsen viser tydelig at det ikke er noe folkekrav om å gjennomføre denne politikken, fortsetter Harsvik.

I august offentliggjorde LO en annen spørreundersøkelse om offentlig versus privat styring, utført av Opinion Perduco. Link til undersøkelsen: http://www.aktuell.no/Valg_2013/article6807118.ece

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy