Solid borgerlig flertall, sentrum på vippen

Det blir et klart borgerlig flertall, ifølge SSBs valgprognose. Høyre, Frp, KrF og Venstre får til sammen 92 mandater.

2013090922195420131216234758

Landet får ny regjering, men Høyre og Frp er avhengig av sentrum for å sikre flertallet i Stortinget etter valget, ifølge den første SSB-prognosen.

De to borgerlige partiene lå an til å få 74 mandater på Stortinget, viser den første prognosen Statistisk sentralbyrå offentliggjorde da i underkant av 600.000 stemmer var talt opp rett før klokka 21 mandag. Oslo-tallene er ennå ikke med.

Men veien til makten går gjennom sentrum. Høyresiden er avhengig av støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre - enten i en regjering eller som parlamentarisk støtte i Stortinget - for å sikre flertallet.

Med 85 mandater er flertallet sikret. Til sammen ligger de fire partiene an til å få 92 stortingsmandater. Prognosen er basert på forhåndsstemmer og opptalte stemmer.

– Hvis dette blir resultatet, ligger det an til å bli et solid borgerlig flertall og et historisk valg for Høyre. Det ser ut til å gå veien, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

Jubelen sto i tallet på partiets valgvake, og partileder Erna Solberg «var et stort smil», ifølge Sanner. Det synes uansett rimelig sikkert allerede nå at landet får en ny regjering. Dagens opposisjonspartier har alle garantert at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.

Arbeiderpartiet ligger riktignok an til å bli det største partiet på Stortinget, med 54 mandater og 30,4 prosent av stemmene, men bekymrer ikke kvinnen som trolig blir landets neste statsminister.

– Jeg har aldri sagt at det var veldig viktig å bli større en Arbeiderpartiet. Det vil i så fall bli et fint frynsegode, sa Erna Solberg på vei inn til Høyres valgvake.

Også valgdagsmålingene til TV 2 tegnet det samme bildet tidlig valgkvelden. Der får dagens opposisjonspartier 93 stortingsmandater, men også her er de to borgerlige partiene avhengige av begge sentrumspartene for å få flertall.

Flertallet synes betydelig tryggere på valgdagsmålingen til VG, der sentrum-høyre for 98 stortingsmandater.

Det knytter seg en del usikkerhet til de første prognosene, i og med at de baserer seg på en relativt lav andel av det totale antallet stemmer.

– Målingen til NRK gir flashback til situasjonen for fire år siden, sier Abid Raja til NTB.

Venstre er et av partiene som kjemper for å holde hodet over sperregrensen, og Raja følte seg ikke trygg selv om oppslutningen lå på 4,6 prosent, noe som ville gitt åtte mandater - seks flere enn partiet har på Stortinget i dag.

Sentrumskamerat KrF derimot lover allerede nå at partiet skal «klare å manøvrere politisk tyngde» hvis prognosen til SSB blir valgresultat, ifølge nestleder Dagrun Eriksen.

Flere partier har kjempet en kamp om å komme over sperregrensen på 4 prosent. Prognosene viser at alle dagens partier på Stortinget er over grensen gir dem rett til å være med på fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

SV er det partiet som har levd farligst, men karet seg på prognosene opp til 4,1 prosent. Det gir partiet sju stortingsrepresentanter, mot dagens 11. Rødt-leder Bjørnar Moxness får en plass i nasjonalforsamlingen, mens Miljøpartiet De Grønne ikke når fram hvis SSB-prognosen blir valgutfallet.

KrF ligger an til en oppslutning på 6,0 prosent, og vil med det få en like stor stortingsgruppe som i dag, ti stykker, mens Senterpartiet ser ut til å gå fram fra valget i 2009 med 13 representanter, tre mer enn i dagens Storting. (ANB-NTB)

<iframe src='http://embed.scribblelive.com/Embed/v5.aspx?Id=196635 & ThemeId=9990' width='450' height='900' frameborder='0' style='border: 1px solid #000'></iframe>

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy