JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brettspill er in på biblioteket

Sju tonn bøker har biblioteket solgt, gitt bort og kastet. Karmøy folkebibliotek vil gi rom for mennesker, fristende bokutstillinger og brettspill.

2013092609435720131216235218

titti.brun@fagforbundet.no

Biblioteket er det nye torge. Her er det ingen som sier hysj; bibliotek er ikke lenger bare stille rom. Mange kommer hver dag – ikke for å låne bøker, men for å prate og løse verdensproblemer, forteller bibliotekar og nestleder Lillian Rushfeldt.

Bibliotekloven ble nylig endret til å gi bibliotekene større oppgaver, blant annet som kulturmøteplass. Karmøy bibliotek i Kopervik er godt i gang med å rydde rom. Allerede i inngangspartiet møter du en innbydende sittegruppe.

Rom med utsikt

Svinger du inn i mellom bokreolene, finner du aviser, blader og utsikt. Du kan sette deg godt til rette og lese, prate eller bare følge med på hva som skjer ved havne­bassenget.

– Mange som kommer hit, snakker ikke med andre enn oss den dagen. Derfor får vi høre om ryggsmerten, den vellykka kreftoperasjonen eller barnebarna. Det er en fin del av jobben min, sier konsulent Ragnhild Kjøllmoen Aarø. Hun har fulgt oss inn mellom bøker og aktiviteter.

Bokas Ark

I barneavdelingen frister båten Bokas Ark små og store med mange puter å hvile på under lesestunden. Fra barneavdelingen organiseres Bokskatten for tredjeklas­singer, Bokhaien (3.–7. klasse) og eventyrstund hver ­onsdag.

Kjøllmoen Aarøs jobb innebærer ikke bare å holde orden på publikum, plakater, arkiv, utlån og dataløsninger. Hun stiller også med glede som Karius eller klovn både i barnehager og i biblioteket.

– Vi er også med på et prosjekt med bokutlån i barnehagene. Foreldrene kan låne barnebøker direkte i barne­hagen. I neste omgang kommer de kanskje direkte til biblioteket og låner både til barna og seg selv.

Spillbølge

Biblioteket er plassert under kinoen, og arrangerer bok- og filmdager for fjerdeklassinger. Da er 3–400 elever innom i løpet av to dager.

Stabler med brettspill som Ticket to ride og Ubongo frister stadig flere, både unge og voksne.

– Brettspillkveldene trekker folk. De er sosiale møteplasser, sier Kjøllmoen Aarø.

– Hobbybøker er også populært. Noen vil sitte i en godstol og prate om en felles interesse. Andre vil hvile beina mens de leser et dikt. Det er vår jobb å legge til rette for alle varianter, påpeker Kjøllmoen Aarø.

Mord i biblioteket

Barn og unge er lettere å nå enn voksne, som må hankes inn via aktiviteter også utenfor bibliotekets vegger. Det utfordrer de ansattes kreativitet og formidlingsevner.

– Vi må være pågående. Vi drar på formidlingsturneer på seniorsentre, til ansatte på skolene og på Rotary-møter. Vi har deltatt på Den kulturelle nistepakka med korte kulturelle innslag som «Mord i biblioteket» i lunsjen ute på arbeidsplassene, forteller Rushfeldt.

Og før jul hadde biblioteket et vellykket samarbeid med Frelsesarmeen. Et pyntet juletre satt sammen av grønne bokrygger fikk masse oppmerksomhet, og kassene trukket med sølvpapir ble raskt fylt opp med gaver til noen som trengte det.

Dårligere økonomi

Til tross for en tverrpolitisk enighet om at folkebiblioteket er bra, viser kulturutredningen at biblio­tekene ikke har fått det samme økonomiske løftet som andre områder gjennom Kulturløftet I og II.

Det har også Karmøy bibliotek merket. De siste årene har bibliotek fått redusert budsjettet og lagt ned to filialer. Når arealene blir mindre og likevel skal romme flere gode møteplasser, må noe ut.

Karmøy bibliotek, inklusive filialene i Skudeneshavn, Norheim og Åkervik, har slanket bort sju tonn bøker.

Tenker butikk

Nestleder Rushfeldt er fortsatt ikke fornøyd. Flere bøker skal ut for å gi flere luftige utstillinger.

– Bøker er ferskvare. Folk ønsker nye titler, og de kan ikke bare stå alfabetisk og bortgjemt med ryggen til publikum. Vi må friste med synlige bokforsider, siste nytt og ti på topplister, sier Rushfeldt, vel vitende om at noen blir provosert.

– Alle boktitler er selvfølgelig sikret i Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, men de trenger ikke oppta plass her.

Rogalands tredje største. Innbyggertallet i Karmøy har passert 40.000.

243.000 utlån i 2012 og 190.000 besøk i 2011.

12,5 stillinger, fordelt på hovedbiblioteket i Kopervik og filialer i Skudeneshavn, Åkra og Norheim.

Åpent hver dag unntatt søndag, inkludert to ettermiddager i uka.

De tre siste årene er filialene på Bø og Feøy lagt ned; budsjettet kuttet med over 600.000 kroner og en 60 prosents stillings­hjemmel.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy