JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjekk hvor mange som har fått større stilling i din kommune

1300 deltidsansatte i 130 kommuner har fått større stilling

I Fredrikstad har 100 deltidsansatte krevd og fått større stilling på bakgrunn av hvor mye de har jobbet de siste 12 månedene. I Ringerike fikk alle som la inn krav avslag. Sjekk hvor mange som har fått større stilling i din kommune.

2016021013465020230821171436

simen.aker.grimsrud@fagbladet.no

Fagbladet kartlegger nå hvor mange som har fått økt stillingsprosenten sin. Foreløpig har vi fått tall fra i underkant av 150 kommuner, pluss noen foreninger.

Til sammen har 1476 fått større stilling i disse kommunene. I snitt blir det ti deltidsansatte i hver kommune. Noen har fått økt stillingen til 100 prosent, mens andre bare har økt den med noen få prosent. Hvis tallene er representative for landet, har rundt 4300 fått økt stillingsprosenten sin ved å bruke §14-4a i arbeidsmiljøloven det siste året.

Topp ti kommuner:

Fredrikstad 100

Arendal 92

Porsgrunn 89

Kristiansund 55

Alstadhaug 49

Tønsberg 49

Gjøvik 45

Bærum 42

Sauda 35

Modum 30

• Finn din kommune her. Eller klikk deg rundt i kartet øverst.

Lovendring trådte i kraft i fjor

Det er over ett år siden en endring i arbeidsmiljøloven (§14-4a) ga deltidsansatte en mulighet til å kreve større stillingsprosent.

Er du deltidsansatt, og jevnlig har jobbet utover stillingen du er ansatt i de siste 12 månedene, og behovet for ekstraarbeidet fortsatt er til stede, har du krav på å bli ansatt i stillingsprosenten du faktisk har jobbet.

Et eksempel: Er du ansatt i en 40 prosent stilling, men jevnlige ekstravakter gjennom året gjør at du i realiteten jobber 60 prosent, har du krav på å bli ansatt i en 60 prosent stilling hvis behovet for merarbeidet fortsatt er til stede.

Stor pågang

Hvor mange som får gjennomslag, varierer veldig fra kommune til kommune. Mens 89 har fått større stilling i Porsgrunn, har alle fått avslag i Ringerike. At mange har krevd større stilling, har også tvisteløsningsnemnda merket. I fjor kom det inn 252 klager fra ansatte som klaget inn avslaget fra arbeidsgiver. Den enorme pågangen har gjort at behandlingstiden har vært lang. Nå vil regjeringen tredoble kapasiteten i nemnda. Flere har ventet i over ett år. Ennå har ingen vedtak kommet fra nemnda.

Arbeidsmiljøloven §14-4a:

Arbeidsmiljøloven §14-4a trådte i kraft 1. januar 2014, men kunne først benyttes fra 1. januar i år.

Lovteksten i Arbeidsmiljøloven:

§ 14-4 a. Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid

(1) Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.

(2) Tvist om rett etter denne bestemmelsen avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2.

Slik krever du større stilling:

1) Ta kontakt med tillitsvalgt.

2) Finn ut hvor mye du jevnlig har jobbet ekstra ut over din faste stilling. Regn ut den gjennomsnittlige stillingen du har gått det siste året.

3) Du må fremme skriftlig krav for arbeidsgiver og henvise til arbeidsmiljøloven § 14-4a.

4) Hvis arbeidsgiver ikke er enig, forbered sak for tvisteløsningsnemnda.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy