JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tøffere tak i vente

A-delen av Spekter oppgjøret ble forhandlet ferdig tirsdag ettermiddag. Alle får et genrelt tillegg på 3.900 kroner og lavlønte får ytterligere 5.850 kroner. Spekter får også samme AFP-løsning som privat sektor.

2008040908062320131216043832

– Oppgjøret så langt er omtrent en blåkopi av oppgjøret mellom LO og NHO i privat sektor, slik A-delsforhandlingene i Spekter-området også har vært ved tidligere oppgjør, sier første nestleder i Fagforbundet, Gerd Kristiansen. Hun mener resultatet er som forventet.

– Tøffere tak

Oppgjøret betyr at de ansatte i Spekter-området ikke har tatt noe inn på privat sektor, men Gerd Kristiansen mener dette heller ikke var å forvente med det oppgjøret som LO og NHO fikk i havn.

– Det vi eventuelt skal ta inn må vi gjøre i B-delen ute i virksomhetene og i den landsomfattende runden med helseforetakene. Vi har ennå ikke avtalt når den delen av oppgjøret begynner, men det er her vi kommer til å legge inn en profil og våre prioriteringer for offentlig sektor, sier Kristiansen.

– Det er nå det egetlig begynner, og vi har tøffere tak i vente, sier hun.

Tilfreds med AFP

– Det vil alltid være slik at noen ønsker seg mer, men det skal fortsatt forhandles ute på hver enkelt virksomhet, og det er gode tider, noe som vil bety ytterligere lønnstillegg til mange, sier LO Stats forhandlingsleder, Tone Sønsterud.

Sønsterud er tilfreds med at det ble enighet om avtalefestet pensjon (AFP) i denne runden.

– Resultatet innebærer at våre 60 000 medlemmer i denne sektoren fra 2010 er sikret en AFP-ordning minst på høyde med det som ble resultatet i LO/NHO-oppgjøret. De som har en bedre ordning i dag vil ikke få redusert den med dette resultatet, sier Sønsterud.

- Det har vært svært krevende forhandlinger, men slik er det gjerne i tariffoppgjør. Vi har oppnådd et resultat som bør danne et godt utgangspunkt for de videre forhandlinger ute i virksomhetene.

Forhandlingene som er gjennomført er de såkalte A-delsforhandlingene. Disse vil danne grunnlaget for de videre forhandlingene ute i hver enkel virksomhet (B-delen). Disse vil partene bruke noen uker på, før forhandlingene går tilbake til LO Stat og Spekter for å avsluttes. 166 overenskomster skal forhandles ”lokalt”. B-delsforhandlingene skal være gjennomført innen midnatt 30. april.

I Helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy