JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overlevde Hiroshima – nå er hun i Norge

Solen skinte fra en knallblå himmel. Bare et sølvfarget fly brøt flaten og tegnet en hvit hale over alt det blå. – Se så vakkert, sa jeg til venninnen min som sto ved siden av. Så falt det noe hvitt fra flyet, jeg kjente et kraftig trykk. Så ble alt svart.

2013101815372620131213205112

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Shigeko Sasamori var 13 år da amerikanerne slapp atombomben over Hiroshima.

Denne augustmorgenen var hun sammen klassen sin utkommandert for å hjelpe til med evakuering av byen. Da de amerikanske flyene med dødelig last viste seg på himmelen var skoleklassen ca halvannen kilometer fra ”ground zero”. De var innenfor området som ble totalt utslettet, de fleste som var her døde umiddelbart.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg var bevisstløs. Jeg våknet, men det var helt svart rundt meg. Jeg hørte ingen lyder, og jeg kjente ingen smerte, forteller Shisego Sasamori.

Forkullet og ugjenkjennelig

Shigeko Sasamoris skader var så omfattende at ikke en gang hennes egen far kjente henne da hun ble gjenforent med familien etter fem døgn.

– Jeg var helt svart og forkullet, som brød som har ligget for lenge i brødristeren, sier hun.

Hun var kraftig forbrent over mesteparten av overkroppen, men skadene var størst i ansiktet og på hånden, fordi hun så opp og pekte mot himmelen da bomben eksploderte. Venninnen som sto ved siden av fant hun aldri igjen, men så navnet hennes noen år senere på en liste over døde.

På 1950-tallet ble Sasamori sendt til USA for omfattende plastisk kirurgisk behandling, og har bodd der siden. Hun utdannet hun seg og jobbet som sykepleier i mange år.

Kjemper videre

Til tross for omfattende helseproblemer, sist kreft i skjoldbuskkjertelen, er 81-åringen fortsatt aktiv i kampen mot atomvåpen.

Nå er hun i Norge for å delta på flere møter i regi av Norsk Folkehjelps kjernevåpenkampanje. Publikum inviteres til å høre hennes historie på møter i Trondheim (18.10.), Førde (20.10.) og i Oslo (24.10.).

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer det, men fortsetter så lenge jeg har krefter. Våpnene vi har i dag er så mye kraftigere, og skadene kan bli mye verre enn det vi opplevde i Hiroshima og Nagasaki. Vi må aldri gi opp kampen, og hvis vi står sammen, tror jeg det er mulig å vinne, sier den 81-årige aktivisten.

Fagbladet kommer tilbake med et mer omfattende intervju med Shigeko Sasamori.

De allierte ville tvinge Japan til å overgi seg, og USA utviklet atombomben sammen med Storbritannia og Canada.

Hiroshima ble bombet 6. august 1945, og Nagasaki tre dager senere.

Ved slutten av 1945 regner en med at 140 000 av de 250–350 000 innbyggerne i Hiroshima var døde. I Nagasaki døde 74 000.

Kilde: Wikipedia

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy