sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Shigeko Sasamori var 13 år da amerikanerne slapp atombomben over Hiroshima.
Denne augustmorgenen var hun sammen klassen sin utkommandert for å hjelpe til med evakuering av byen. Da de amerikanske flyene med dødelig last viste seg på himmelen var skoleklassen ca halvannen kilometer fra ”ground zero”. De var innenfor området som ble totalt utslettet, de fleste som var her døde umiddelbart.
– Jeg vet ikke hvor lenge jeg var bevisstløs. Jeg våknet, men det var helt svart rundt meg. Jeg hørte ingen lyder, og jeg kjente ingen smerte, forteller Shisego Sasamori.
Forkullet og ugjenkjennelig
Shigeko Sasamoris skader var så omfattende at ikke en gang hennes egen far kjente henne da hun ble gjenforent med familien etter fem døgn.
– Jeg var helt svart og forkullet, som brød som har ligget for lenge i brødristeren, sier hun.
Hun var kraftig forbrent over mesteparten av overkroppen, men skadene var størst i ansiktet og på hånden, fordi hun så opp og pekte mot himmelen da bomben eksploderte. Venninnen som sto ved siden av fant hun aldri igjen, men så navnet hennes noen år senere på en liste over døde.
På 1950-tallet ble Sasamori sendt til USA for omfattende plastisk kirurgisk behandling, og har bodd der siden. Hun utdannet hun seg og jobbet som sykepleier i mange år.
Kjemper videre
Til tross for omfattende helseproblemer, sist kreft i skjoldbuskkjertelen, er 81-åringen fortsatt aktiv i kampen mot atomvåpen.
Nå er hun i Norge for å delta på flere møter i regi av Norsk Folkehjelps kjernevåpenkampanje. Publikum inviteres til å høre hennes historie på møter i Trondheim (18.10.), Førde (20.10.) og i Oslo (24.10.).
– Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer det, men fortsetter så lenge jeg har krefter. Våpnene vi har i dag er så mye kraftigere, og skadene kan bli mye verre enn det vi opplevde i Hiroshima og Nagasaki. Vi må aldri gi opp kampen, og hvis vi står sammen, tror jeg det er mulig å vinne, sier den 81-årige aktivisten.
Fagbladet kommer tilbake med et mer omfattende intervju med Shigeko Sasamori.
De allierte ville tvinge Japan til å overgi seg, og USA utviklet atombomben sammen med Storbritannia og Canada.
Hiroshima ble bombet 6. august 1945, og Nagasaki tre dager senere.
Ved slutten av 1945 regner en med at 140 000 av de 250–350 000 innbyggerne i Hiroshima var døde. I Nagasaki døde 74 000.
Kilde: Wikipedia
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com