JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper på rødgrønn renessanse

Fagforbundets leder Jan Davidsen mener de rødgrønne partiene må bygge brede allianser der by og land igjen går hand i hand.

2013102111530220131213205113

– Det vil være avgjørende å bygge allianser fram mot 2017 for å kunne ta regjeringsmakten tilbake. Det er ingenting i det politiske bildet i dag som tilsier at ett parti kan søke flertall alene i Stortinget, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lederen i landets største forbund sender dermed en direkte oppfordring til Arbeiderpartiet og de rødgrønne partnerne om å holde sammen.

Spenningsmoment

– Hvis man skal kunne gå til valg på et program, må man prøve å få et flertall for gjennomføringen av det. Ellers kan velgerne fort bli skuffet ved neste korsvei. Det er jo et spenningsmoment ved den sittende regjeringen, som tross alt ikke sitter med flertall i Stortinget, sier Davisen.

– Mener du at Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete har vært for raske med å parkere det rødgrønne samarbeidet?

– En parkeringsplass kan du i alle fall komme ut fra igjen. Jeg vet ikke hva de har tenkt. Men det å miste regjeringsmakten i et av verdens rikeste land, med de mulighetene som finnes her, er kanskje en bitter pille å svelge. Da tenker man kanskje ikke umiddelbart til neste valg. Jeg tror det er viktig å reise en allianse på venstresiden. For det er der den norske historien tilbake til 20-30-tallet har vist oss at den riktige politikken ligger, sier Davidsen.

Vil gjenta suksessen

Han vil gjerne gjenta oppskriften fra 2005, da det var en bred mobilisering og en felles visjon som sørget for rødgrønn regjeringsmakt og flertall i Stortinget.

– Hvis vi skal få regjeringsmakt igjen, må det være fordi vi har et prosjekt velgerne kan tro på. Jeg tror de rødgrønne og fagbevegelsen må bygge en plattform igjen slik vi gjorde i 2005.

– Fikk man det ikke til denne gangen?

– Vi har hatt et prosjekt med kontroll på økonomien, lav ledighet og full sysselsetting. Men folk tar dette som en selvfølge. Vi har pekt for lite framover, erkjenner Davidsen.

Han tror sentrum-periferi-aksen inneholder et stort potensial for mobilisering.

Hele landet i bruk

– Skal alle bo i sentrale strøk, spør Davidsen retorisk.

– Folk er redde for sentralisering av politi, helse, skatteetat, brann og redning, mener han.

Jan Davidsen tror en framtidig visjon må inkludere både distriktene, landbruk, industri, og verdiskaperne landet rundt. Også nordområdene og klimapolitikken vil stå sentralt.

– Hva skal vi produsere, hvor skal vi produsere. Og det må være bærekraftig. Disse problemstillingene må være gjenkjennelige, slår Fagforbundets leder Jan Davidsen fast. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy