JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fredrikstad går nye veier

Nå skal kommunens egne ansatte sørge for sikkerheten

Ut med private sikkerhetsselskaper

PASSER PÅ: Leder i Vakt og Sikring, Pål-A Hansen (t.v), og vekter/trafikkbetjent og tillitsvalgt Peter D. Starborg gjør Fredrikstad til en tryggere by.

PASSER PÅ: Leder i Vakt og Sikring, Pål-A Hansen (t.v), og vekter/trafikkbetjent og tillitsvalgt Peter D. Starborg gjør Fredrikstad til en tryggere by.

Torgeir Solli

Nå er det slutt på å kjøpe vakt- og sikringstjenester fra det private i Fredrikstad. 1. februar begynte kommunen å levere sitt eget vakthold.

2016021713103820160217131204

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Jeg føler at ringen er sluttet her i Fredrikstad kommune. Vi startet med en offentlig vekterordning på 1200-tallet og nå i 2016 har vi fått den tilbake, sier leder i Vakt og Sikring, Pål-A Hansen.

Hansen liker å trekke lange linjer og drar likeså godt tilbake til faraoenes tid hvor de hadde i tillegg til soldater, egne vakter som passet på at vann, brann og rotter ikke ødela matkamrene.

– Med Magnus Lagabøtes Bylov i 1276 ble en vekterordning bestemt i Norge og de offentlige vekterne kom. I Oslo ble de siste vekterne tatt ut av tjeneste i 1858 da politiet overtok deres plikter. De fleste moderne vaktselskapene ble etablert i Oslo og Østfold i 1905.

Gikk fra privat vaktselskap

Hansen hadde lang fartstid fra et stort vaktselskap, men sluttet der med stor tro på at en offentlig vekterordning er det beste for Fredrikstad.

– Her er det gode og motiverte folk og en ledelse som tenker framover.

– Mitt fokus er å gjøre Fredrikstad til en god og trygg kommune og beskytte og forebygge slik at tannhjulene i kommunen går så knirkefritt som mulig, sier Hansen.

Opprettet eget vaktselskap

Fredrikstad kommune har etablert en ny kommunal tjeneste, vakt og sikring for egne etablissementer, bygg og anlegg. Tidligere har Fredrikstad kommune kjøpt vakt- og sikringstjenester, men nå har de etablert tjenesten internt for å ta seg av jobben med å sikre ansatte, bygg, parkeringshus og institusjoner.

Virksomhetsleder for parkering og transport i Fredrikstad, Frode Samuelsen, forteller at vakt- og sikringstjenesten ble kommunal fra 1. februar. Da hadde de holdt på med prosessen i et halvt år.

Samuelsen kjenner ikke til andre kommuner som har gått den samme veien.

– Vi er Norges sjette største by, og jeg kjenner iallfall ingen større steder enn Fredrikstad som har gjort dette, sier Samuelsen.

Stoppet privatisering – reddet pensjonen

Tryggere hverdag

– Den nye tjenesten skaper arbeidsplasser. I tillegg eier og bestiller vi kompetansen selv nå, forteller Samuelsen.

Kommunen rekrutterer fagpersonell og ansetter fagfolk og siden de nå eier tjenesten, dimensjoneres behovet på en riktigere og bedre måte. Samuelsen mener at responstiden også blir raskere.

– Ved å eie leveransene selv, åpner det for at vi er i stand til å kvalitetssikre tjenestene til enhver tid. Vi bestemmer selv hvilke personer og med hvilke typer kvalifikasjoner som skal utføre tjenestene. Dermed blir det en mer forutsigbar tjeneste med høyere kvalitet, sier Frode Samuelsen.

– I den store sammenhengen vil dette føre til økt fokus på forebyggende sikkerhetsarbeid og de kommuneansatte i førstelinjetjenesten vil få en tryggere hverdag.

Tjenesten måtte supplere med fem ny ansatte. Trafikkbetjenter fikk tilbud om vekterutdanning betalt av arbeidsgiver.

– Vi har trukket veksler på dem vi allerede hadde ansatt.

Tromsø og Trondheim mot privatisering

Les også: – Viktig at de rødgrønne får fortsette den gode utviklingen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy