JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Argumenterer for samordna oppgjør

Skal fagbevegelsen ha innflytelse over tjenestepensjonene i framtida, bør det være hovedkravet i neste års tariffoppgjør, mener LOs nestleder Tor-Arne Solbakken. Dermed kan det gå mot et samordnet oppgjør.

2013102414032020131213205124

lene.svenning@lomedia.no

Kravene som skal stilles arbeidsgiverne i neste års tariffoppgjør vedtas ikke før på LOs representantskapsmøte 18. februar. Det samme gjelder om LO ønsker et forbundsvist eller et såkalt samordnet oppgjør hvor LOs ledelse forhandler på vegne av alle LO-medlemmer. Men allerede nå letter LOs 1. nestleder Tor-Arne Solbakken litt på sløret om hva han ser for seg.

– Pensjonen består av Folketrygden, avtalefestet pensjon og tjenestepensjon. Det er tjenestepensjonen som er det usikre momentet i pensjonssystemet. Noen har fremdeles gode ytelsesbaserte ordninger, men det store flertallet har nå innskuddsbaserte ordninger. Mange får bare minimumsstandarden på 2 prosent av lønna i tjenestepensjon. For at alle skal få to tredeler av lønna si i pensjon når de fyller 67 år, må vi gjøre noe med dette, sa Tor-Arne Solbakken på HKs tariffkonferanse på Gardermoen onsdag.

HK-Sundnes er enig

Han mener tidspunktet er inne. Den rødgrønne regjeringen har levert et lovforslag som handler om tjenestepensjonene i framtida. Det tror Solbakken vil bli vedtatt av Stortinget. Men for at arbeidstakerne skal få være med å bestemme over tjenestepensjonene, må de tariffestes. Det bør skje under vårens tariffoppgjør, mener LOs nestleder.

– Betyr det at tariffoppgjøret blir samordnet og ikke gjennomført forbundsvist?

– Oppgjørsformen må komme som et resultat av de kravene vi bestemmer oss for å stille, om det er krav om endringer i overenskomstene eller felleskrav som er viktigst.

– Og hva mener du?

– Jeg sier at det er viktig med pensjon. Så får du selv tenke ut resten, sier Solbakken til HK-Nytt.

Trine Lise Sundnes er enda tydeligere.

– Jeg mener at hvis vi skal få på plass en ordentlig tjenestepensjon som vi har innflytelse over, må vi ha et samordnet oppgjør til våren. Men dette må vi diskutere, sa hun til de HK-tillitsvalgte.

Vil ha innflytelse

Det er det nok flere som vil diskutere. NHO har så langt vært svært tydelige på at de ikke ønsker å tariffeste tjenestepensjonene. Det stopper ikke Tor-Arne Solbakken.

– Tariffavtalene våre er fulle av bestemmelser NHO har vært i mot. Vi kan ikke la være å stille krav fordi arbeidsgiveren er imot. Men siden motstanden er så sterk, nytter det ikke å komme halvhjertet til forhandlingsbordet, sier han.

LO-nestlederen mener det er logisk at fagbevegelsen skal ha innflytelse på tjenestepensjonene.

– Før lå all risiko for pensjonene på arbeidsgiverne, da var det en viss logikk i at de hadde styringa. Men med innskuddspensjoner har arbeidsgiverne ingen risiko, alt ligger på arbeidstakerne. Det er avkastningen på sparinga som er pensjonen i innskuddsbaserte ordninger. Dette er utsatt lønn, som vi skal ha styring med, sier han.

Kjønnsnøytrale ordninger

Det Solbakken ønsker å forhandle med arbeidsgiverne om, er å lage pensjonsavtaler som omfatter mange, for eksempel for hele overenskomster, i stedet for bedriftsvise avtaler.

– Det blir billigere, og gir mer pensjon for pengene. Dessuten kan vi med slike brede ordninger få til kjønnsnøytrale avtaler som ikke gir kvinner dårligere eller dyrere pensjonsavtaler enn menn. Og så vil vi være med å forvalte pensjonspengene, sier han.

Og det må altså skje under vårens tariffoppgjør.

– Toget går nå. Hvis vi vil ha ei hånd på rattet og kjønnsnøytrale ordninger, må vi ta kampen nå, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy