knut.viggen@lomedia.no
Solbakken frykter at en utsettelse av pensjonsspørsmålet i ytterligere to år vil føre til at LO og fagbevegelsen vil bli løpende etter toget. Derfor er han klar på at 2016 er for seint for fagbevegelsen og at kampen om pensjonene i privat sektor må komme nå.
– Det kan hende de brede glisene til ledelsen i NHO og Virke etter valget nå vil bli litt mindre, sier Solbakken.
Blir tema
Førstkommende mandag møtes LOs inntektspolitiske utvalg til sitt første møte foran Hovedoppgjøret i 2014. Der blir pensjon et brennhett tema. Det bekrefter LOs nestleder. Tirsdag innledet Solbakken til tariffpolitisk debatt på Landstariffkonferansen for elektrofag i Bergen. Han brukte mye av tiden i sitt innlegg på å snakke om pensjon.
– I dag er det ikke mer enn 300.000 i privat sektor som har en god ytelsesordning. De fleste av disse ordningene blir nå lukket. Det er en dramatisk endring i tjenestepensjonsmarkedet. Hvis vi skal gjøre noe med dette, må vi gjøre det i et tariffoppgjør, konstaterer Solbakken.
Risiko
I de gamle ytrelsesordningene hadde arbeidsgiver i hovedsak all risiko. Nå har pendelen slått helt over, ifølge Solbakken. Arbeidsgiver setter penger i banken, i mange tilfeller dreier det seg om minimumsordninger. Pensjonen er avkastningen på innskuddet.
– Nå er det slik at arbeidstakerne har overtatt all risiko, mens arbeidsgiverne har frigjort seg fra risiko, men beholdt all styringen, sier Solbakken.
Proposisjon
Finansdepartementet la før regjeringsskiftet frem et lovforslag om et nytt skattefavorisert kollektivt alderspensjonsprodukt for privat sektor. Det nye alderspensjonsproduktet er ment å være et alternativ til dagens ytelsespensjonsordninger og innskuddspensjonsordninger.
Proposisjonen, eller lovforslaget, kan tre i kraft fra 1. januar 2014 dersom Stortinget vedtar det som er foreslått. Den nye borgerlige regjeringen har i sin regjeringsplattform slått fast at pensjonsforliket ligger fast.
Det foreslåtte pensjonsproduktet innebærer at arbeidsgiver i opptjeningsperioden skal bygge opp medlemmenes pensjonsbeholdning ved årlige innskudd i prosent av lønn.
Brede ordninger
– Framdriften i lovarbeid og pensjonssystem gjør at vi må gjøre en god jobb på pensjon i 2014, sier Tor Arne Solbakken. Han er klar på at det må brede ordninger på plass.
– Livsvarig pensjon er hovedprinsippet, men vi må vurdere om det kanskje skal være en grense her, at vi ved fylte 80 år kanskje må gå ned ei hylle på cognacen, sier Solbakken. Han ønsker seg også et system med høyere premie i privat sektor frem til AFP, lik den som er i offentlig sektor.
– Det vi snakker om her er en pensjon for privat sektor som ytelsesmessig er ment å gi god effekt, men på en helt annen måte enn de tradisjonelle ytelsespensjonene, sier Solbakken. Han sender også et siste stikk til motparten.
– Når du hører NHO snakke virker det som om de tror at det skal innføres offentlig pensjon i privat sektor. Dette er overhodet ikke tilfelle.
Får støtte
Solbakkens utspill høstet mange godord blant EL & IT-delegatene i Bergen. I forbundet er det mange medlemmer som i dag går på dårlige ordninger, mange har bare 2 prosent innskuddspensjon og har i dag ingen forhandlingsrett på egne pensjoner. Et klart flertall av bedriftene har lagt seg på et minstekrav etter loven. I tillegg betaler bedriftene dyrt i administrasjonstillegg til forsikringsselskapene. Forbundsleder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, er enig med Solbakken.
– Toget er på perrongen nå og det går i april 2014.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte