JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar for pensjonskamp i 2014

- Hvis vi vil ha gode pensjoner i privat sektor må vi ta den kampen nå, sier LOs nestleder Tor Arne Solbakken.

2013102414063320131213205125

knut.viggen@lomedia.no

Solbakken frykter at en utsettelse av pensjonsspørsmålet i ytterligere to år vil føre til at LO og fagbevegelsen vil bli løpende etter toget. Derfor er han klar på at 2016 er for seint for fagbevegelsen og at kampen om pensjonene i privat sektor må komme nå.

– Det kan hende de brede glisene til ledelsen i NHO og Virke etter valget nå vil bli litt mindre, sier Solbakken.

Blir tema

Førstkommende mandag møtes LOs inntektspolitiske utvalg til sitt første møte foran Hovedoppgjøret i 2014. Der blir pensjon et brennhett tema. Det bekrefter LOs nestleder. Tirsdag innledet Solbakken til tariffpolitisk debatt på Landstariffkonferansen for elektrofag i Bergen. Han brukte mye av tiden i sitt innlegg på å snakke om pensjon.

– I dag er det ikke mer enn 300.000 i privat sektor som har en god ytelsesordning. De fleste av disse ordningene blir nå lukket. Det er en dramatisk endring i tjenestepensjonsmarkedet. Hvis vi skal gjøre noe med dette, må vi gjøre det i et tariffoppgjør, konstaterer Solbakken.

Risiko

I de gamle ytrelsesordningene hadde arbeidsgiver i hovedsak all risiko. Nå har pendelen slått helt over, ifølge Solbakken. Arbeidsgiver setter penger i banken, i mange tilfeller dreier det seg om minimumsordninger. Pensjonen er avkastningen på innskuddet.

– Nå er det slik at arbeidstakerne har overtatt all risiko, mens arbeidsgiverne har frigjort seg fra risiko, men beholdt all styringen, sier Solbakken.

Proposisjon

Finansdepartementet la før regjeringsskiftet frem et lovforslag om et nytt skattefavorisert kollektivt alderspensjonsprodukt for privat sektor. Det nye alderspensjonsproduktet er ment å være et alternativ til dagens ytelsespensjonsordninger og innskuddspensjonsordninger.

Proposisjonen, eller lovforslaget, kan tre i kraft fra 1. januar 2014 dersom Stortinget vedtar det som er foreslått. Den nye borgerlige regjeringen har i sin regjeringsplattform slått fast at pensjonsforliket ligger fast.

Det foreslåtte pensjonsproduktet innebærer at arbeidsgiver i opptjeningsperioden skal bygge opp medlemmenes pensjonsbeholdning ved årlige innskudd i prosent av lønn.

Brede ordninger

– Framdriften i lovarbeid og pensjonssystem gjør at vi må gjøre en god jobb på pensjon i 2014, sier Tor Arne Solbakken. Han er klar på at det må brede ordninger på plass.

– Livsvarig pensjon er hovedprinsippet, men vi må vurdere om det kanskje skal være en grense her, at vi ved fylte 80 år kanskje må gå ned ei hylle på cognacen, sier Solbakken. Han ønsker seg også et system med høyere premie i privat sektor frem til AFP, lik den som er i offentlig sektor.

– Det vi snakker om her er en pensjon for privat sektor som ytelsesmessig er ment å gi god effekt, men på en helt annen måte enn de tradisjonelle ytelsespensjonene, sier Solbakken. Han sender også et siste stikk til motparten.

– Når du hører NHO snakke virker det som om de tror at det skal innføres offentlig pensjon i privat sektor. Dette er overhodet ikke tilfelle.

Får støtte

Solbakkens utspill høstet mange godord blant EL & IT-delegatene i Bergen. I forbundet er det mange medlemmer som i dag går på dårlige ordninger, mange har bare 2 prosent innskuddspensjon og har i dag ingen forhandlingsrett på egne pensjoner. Et klart flertall av bedriftene har lagt seg på et minstekrav etter loven. I tillegg betaler bedriftene dyrt i administrasjonstillegg til forsikringsselskapene. Forbundsleder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, er enig med Solbakken.

– Toget er på perrongen nå og det går i april 2014.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy