JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Byrådet taler med to tunger

Først ville Kulturetaten i Oslo legge ned bibliotekfilialer på grunn av tøffe kutt i neste års kulturbudsjett. Byrådet avviser derimot at filialene skal legges ned. Men mer penger får de ikke.

2013102512374920131213205127

per.flakstad@fagforbundet.no

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) har bedt kulturetaten i Oslo komme med en oppdatert konsekvensanalyse. Etter hans mening er det ikke grunnlag for å kutte tilbud slik etaten har vurdert.

– På den ene siden sier byrådet at vi skal gi det samme og helst et bedre tilbud til innbyggerne enn i dag. På den andre siden er de ikke villig til å gi oss de ressursene som trengs for å gjennomføre det, sier Ragnhild H. W. Sørensen, leder i Fagforbundet Kultur Oslo.

Umulig å oppfylle forventningene

– Dette er å tale med to tunger, legger hun til.

Sørensen mener det er helt umulig å gi innbyggerne den kvaliteten på bibliotektjenester som byrådet gir forventninger om med kuttene det er lagt opp til nå.

– Bjercke sier at det «bare» er snakk om å kutte 2,8 millioner i 2014, men det går ikke an å isolere neste års budsjett. Den økonomiske planperioden går fram til 2017, og i den er det lagt opp til kutt i størrelsen 11 til 13 millioner, og da er kulturetaten tvunget til tøffe sparetiltak allerede neste år, sier Sørensen.

– Kutt er kutt, enten de kommer sånn eller slik, legger hun til.

– Vi var allerede sulteforet fra tidligere budsjettkutt. Og da snakker jeg om hele kulturetaten, og ikke bare bibliotekene, selv om det nok er de som blir rammet hardest. Bibliotekene har måttet avgi ressurser til andre kritiske områder i etaten, sier hun.

– Utviklingen av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika skal gjøres innenfor det ordinære driftsbudsjettet. Det betyr i praksis at folk må tas ut av sine daglige gjøremål for å drive utviklingsarbeid. Dette skjer i en tid der det ikke blir ansatt vikarer eller nye ansatte i ledige stillinger, og der stillingshjemler blir inndratt fordi det mangler penger. Det er ikke mer å ta av nå.

– Byrådets regnestykker går rett og slett ikke opp, mener Sørensen.

I flere år har byrådet varslet en bystyremelding om den framtidige filialstrukturen. Siste beskjed er at den skal komme rundt nyttår.

– Da håper vi at den faktisk kommer. Enda en ny utsettelse er å skyve ansvaret foran seg, sier Sørensen.

Stort engasjement

– Det store engasjementet blant innbyggerne som sto i fare for å miste sitt lokale bibliotektilbud bidro nok til at byrådet ønsket å frede filialene. Men det er ingen grunn for dem som engasjerte seg til å gi seg med dette. Så lenge det skal kuttes i den størrelsesorden som byrådet legger opp til, vil det gå ut over tjenesten, sier Andreas Halse (Ap) i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo til Fagbladet.

Arbeiderpartiets gruppelederi bystyret, Libe Rieber Mohn, mener kulturbyråden må forklare hvor kulturetaten skal kutte hvis den ikke skal legge ned bibliotekfilialer.

– Byråden kan ikke skyve ansvaret over på kulturetaten. Han må i så fall si hvor kuttene skal tas, sier hun til Dagsavisen.

– Jeg kan ikke forstå annet enn at kuttene må føre til kortere åpningstider, færre innkjøp, færre ansatte eller en kombinasjon av alt dette, mener Andreas Halse.

Han varsler at Arbeiderpartiet kommer til å legge fram et alternativ til byrådets kulturbudsjett. Foreløpig kan han ikke si hva det kommer til å inneholde, men partiet har i tidligere år alltid lagt inn mer penger til bibliotek. Det vil derfor være en stor overraskelse hvis de ikke gjør det også i år.

Ønsker lengre åpningstider

– Det vil være forferdelig synd hvis budsjettkuttene fører til at åpningstidene må innskrenkes, sier Ragnhild H. W. Sørensen.

– Pågangen og etterspørselen fra brukerne våre viser at de ønsker seg lengre åpningstider, ikke kortere, forteller hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy