Øverst på lista over tiltak Eriksson ønsket å gjøre som leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, var å kutte antallet kontorer og avvikle samarbeidet mellom stat og kommune.
– Må endre lovverket
– Eriksson kan ikke stenge den kommunale delen på Nav-kontorer uten å endre lovgivningen, sier Mette Asmyhr, og legger til at lov om sosiale tjenester i Nav krever at økonomisk sosialhjelp tilbys i alle kommuner.
– Det er oppholdskommunen som har ansvaret for personen som trenger tjenester i henhold til lov om sosiale tjenester i Nav, sier Asmyhr.
Asmyhr stiller spørsmål ved hvor godt Eriksson har satt seg inn i forskjellen mellom den statlige og kommunale delen av Nav når han sier at han ønsker mer makt til lokalkontoret. Eriksson har blant annet uttalt at han vil tilbakeføre oppgaver og vedtaksmyndighet til lokalkontoret.
– Den kommunale delen på et lokalt Nav-kontor har allerede vedtaksmyndighet, sier Asmyhr.
– Et eventuelt forslag om å skille stat og kommune og kutte kontorer må uansett opp i Stortinget. Når det skjer, vil vi jobbe ut i fra det forslaget som kommer, sier hun.
Faggruppa for Nav-ansatte og Fagforbundet vil følge nøye med på framtidige forslag om å endre Nav, lover Asmyhr.
– Dette vil påvirke våre medlemmer som jobber i Nav, sier hun, som selv mener det har gått for kort tid fra forrige store Nav-reform i 2009 til at det bør innføres nye, store endringer.
Regjeringsplattformen
På spørsmål om hvor mange og hvilke kontorer Arbeidsdepartementet planlegger å stenge, svarer statssekretær Kristian Dahlberg Hauge følgende i en e-post til Fagbladet:
– I Sundvolden-plattformen har vi sagt at vi skal foreta en full gjennomgang av Nav, med sikte på å avbyråkratisere etaten for brukerne, for å hjelpe flere fra trygd til arbeid. Det arbeidet starter nå. Hvordan dette vil skje, må vi få komme tilbake til.
Andre forslag fra Erikssen er rett til å bytte saksbehandler og å opprette et Nav-ombud. Asmyhr stiller seg også undrende til disse forslagene.
Rett til å bytte
– Saksbehandlerne i Nav forholder seg til reglene som Stortinget og regjeringen har vedtatt. Hvilke rettigheter du har som bruker, skal ikke være avhengig av hvem du får som saksbehandler, sier Asmyhr.
Retten til å bytte Nav-behandler når det blir begått feil eller på grunn av andre spesielle årsaker, fins allerede, understreker Asmyhr.
Hun er redd det blir mye rot hvis brukere skal endre saksbehandler hver gang de er misfornøyd eller får avslag.
– Jeg er spent på hvilke vilkår Eriksson mener skal legges til grunn for å få ny saksbehandler og om dette er noe det foreslåtte Nav-ombudet skal jobbe med, sier Asmyhr, og legger til at arbeidsministeren blant annet har sagt at Nav-ombudet skal styrke perspektivet til brukerne.
– Vedtak som fattes av den kommunale delen i Nav, kan påklages til fylkesmannen i henhold til loven om sosiale tjenester, sier Asmyhr.
Nav har ansvaret for å gjennomføre arbeidsmarkeds-, sosial-, trygde- og pensjonspolitikken i Norge.
Sosialtjenesten ligger under den kommunale delen av Nav, mens de andre områdene ligger under den statlige delen av Nav.
Den enkelte kommune og Nav gjør en avtale om hvilke kommunale tjenester som skal inngå i Nav-kontoret, utover økonomisk sosialhjelp, som er lovpålagt.
Den statlige Nav består av arbeids- og velferdsdirektoratet med underliggende enheter. Etaten styres av arbeids- og velferdsdirektøren. Arbeids- og velferdsdirektoratet har ansvar for styring, ledelse og utvikling av etaten.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold