vegard.velle@fagforbundet.no
Nylig fortalte Sykehjemsetaten i Oslo at de krever av sine ansatte at de skal snakke norsk, også i den ubetalte lunsjpausen. Utspillet har vakt sterke reaksjoner.
– Arbeidsgiverne har ikke styringsrett under den ubetalte lunsjpausen og kan ikke pålegge sine ansatte å snakke norsk, fastslår Thrine Skaga, leder for Forbundsadvokatene hos Fagforbundet.
Sin egen herre
Skaga mener det sentrale juridiske spørsmålet er om arbeidsgiveren har styringsretten, det vil si retten til å lede og fordele oppgaver, i den ubetalte lunsjpausen.
– I den ubetalte lunsjpausen er den ansatte å anse som sin egen herre, mener hun.
Arbeidsgiveren må punge ut
Selv ikke i en tenkt situasjon, der det sitter fem polakker og to norske på et pauserom, og alle de polske snakker polsk, har arbeidsgiveren rett til å bestemme hvilket språk de ansatte skal snakke i en ubetalt lunsjpause, mener Skaga.
– Det fins ingen regler i arbeidsmiljøloven som sier at alle skal snakke norsk. Skal arbeidsgiverens styringsrett gjelde i lunsjpausen, må arbeidsgiveren betale for denne, påpeker hun.
At pauserommet befinner seg på Sykehjemsetatens eiendom, synes Skaga er uvesentlig for saken.
– Om den ansatte ikke får betalt, er hun ikke underlagt styringsretten til arbeidsgiveren. I arbeidstiden har arbeidsgiveren derimot styringsrett og kan pålegge de ansatte å snakke norsk.
Lunsjpausen er fritid
Lederen av Kompetansesenteret til Fagforbundet i Oslo, Anne Green Nilsen, reagerer på samme måte som Thrine Skaga.
– Dette blir tullete. Den ubetalte lunsjpausen er fritid. En annen ting er at arbeidsgiveren kan anmode de ansatte om å snakke samme språk, for å skape et godt arbeidsmiljø.
Kommer tilbake med svar
– Alle de ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder, uttalte Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, til Fagbladet i forrige uke.
Men nå tar Sykehjemsetaten en tenkepause.
– Dette spørsmålet vil jeg komme tilbake med et utdypende svar på senere i uka, svarer hun.
Ønsker inkluderende arbeidsmiljø
– Vi er opptatt av et inkluderende arbeidsmiljø. Derfor synes vi det er synd om folk skal føle seg satt på utsiden fordi kolleger snakker ulike språk, sier Sørli.
Men hun er enig i at det er forskjell på å anmode og å påby de ansatte å snakke norsk.
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing