Strid om lunsjpausen på sykehjemmene i Oslo

Nå tar Sykehjemsetaten en tenkepause.

2013102912515220131213205131

vegard.velle@fagforbundet.no

Nylig fortalte Sykehjemsetaten i Oslo at de krever av sine ansatte at de skal snakke norsk, også i den ubetalte lunsjpausen. Utspillet har vakt sterke reaksjoner.

– Arbeidsgiverne har ikke styringsrett under den ubetalte lunsjpausen og kan ikke pålegge sine ansatte å snakke norsk, fastslår Thrine Skaga, leder for Forbundsadvokatene hos Fagforbundet.

Sin egen herre

Skaga mener det sentrale juridiske spørsmålet er om arbeidsgiveren har styringsretten, det vil si retten til å lede og fordele oppgaver, i den ubetalte lunsjpausen.

– I den ubetalte lunsjpausen er den ansatte å anse som sin egen herre, mener hun.

Arbeidsgiveren må punge ut

Selv ikke i en tenkt situasjon, der det sitter fem polakker og to norske på et pauserom, og alle de polske snakker polsk, har arbeidsgiveren rett til å bestemme hvilket språk de ansatte skal snakke i en ubetalt lunsjpause, mener Skaga.

– Det fins ingen regler i arbeidsmiljøloven som sier at alle skal snakke norsk. Skal arbeidsgiverens styringsrett gjelde i lunsjpausen, må arbeidsgiveren betale for denne, påpeker hun.

At pauserommet befinner seg på Sykehjemsetatens eiendom, synes Skaga er uvesentlig for saken.

– Om den ansatte ikke får betalt, er hun ikke underlagt styringsretten til arbeidsgiveren. I arbeidstiden har arbeidsgiveren derimot styringsrett og kan pålegge de ansatte å snakke norsk.

Lunsjpausen er fritid

Lederen av Kompetansesenteret til Fagforbundet i Oslo, Anne Green Nilsen, reagerer på samme måte som Thrine Skaga.

– Dette blir tullete. Den ubetalte lunsjpausen er fritid. En annen ting er at arbeidsgiveren kan anmode de ansatte om å snakke samme språk, for å skape et godt arbeidsmiljø.

Kommer tilbake med svar

– Alle de ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder, uttalte Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, til Fagbladet i forrige uke.

Men nå tar Sykehjemsetaten en tenkepause.

– Dette spørsmålet vil jeg komme tilbake med et utdypende svar på senere i uka, svarer hun.

Ønsker inkluderende arbeidsmiljø

– Vi er opptatt av et inkluderende arbeidsmiljø. Derfor synes vi det er synd om folk skal føle seg satt på utsiden fordi kolleger snakker ulike språk, sier Sørli.

Men hun er enig i at det er forskjell på å anmode og å påby de ansatte å snakke norsk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy