helge.birkelund@anb.no
– Arbeidsmiljøloven skal mykes opp. Blant annet skal vi gjøre det lettere å få midlertidig ansettelser, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Jeg har ikke bare en klar ambisjon, men både jeg og regjeringsplattformen er tydelig på dette området, legger han til.
– Problemet er at det ikke finnes nok midlertidige stillinger som man kan prøve seg på i arbeidslivet. Jeg ønsker en bedre arena for at flere skal få muligheten til å prøve seg i arbeidslivet. Jeg vil gjøre terskelen lavere for å komme inn i arbeidslivet. Men hovedregelen skal fortsatt være faste ansettelser, mener Frp-statsråden.
– Noen vil hevde at dette kan bli utnyttet av et arbeidsliv under press?
– Jeg går ikke rundt og mistenker at folk utnytter norsk arbeidskraft på den måten. Hovedregelen er at vi har et ryddig og godt arbeidsliv i Norge, sier Robert Eriksson.
14 dager i statsrådsstolen har lært ham at det er annerledes å sitte i regjering enn å være i opposisjon. Den aktive opposisjonspolitikeren er blitt ansvarlig. Det er regjeringsplattformen som gjelder. Og han ber om tålmodighet.
– Det sier seg selv, sier mannen som har lesset de rødgrønne ned med forslag de to siste stortingsperiodene.
Nå er han selv i skuddlinja, både for opposisjonen og ulike fagbevegelser.
– Ingen kan forlange at vi leverer på 14 dager. Det er som en fotballkamp. Først spilles kampen. Så får vi resultatet, poengterer verdalingen.
Som opposisjonspolitiker ville Eriksson sette ned et offentlig utvalg for å utrede lovfestet minstelønn. Nå må han gjennomføre en annen politikk.
– Jeg kan ikke si noe nærmere om dette nå etter to uker i regjering. Men på dette tidspunktet vil jeg ikke utelukke noen virkemidler, fastslår han.
Eriksson presiserer at han ikke gikk inn for lovfestet minstelønn, men bare for at det skulle utredes som et alternativ.
Det er ingen hemmelighet at det har vært store bølger mellom Fremskrittspartiet og fagbevegelsen. Mange har fryktet at trepartssamarbeidet kan bli satt på prøve med en Frp-statsråd i arbeidsdepartementet.
Det er ubegrunnet, ifølge ham selv.
– Jeg er veldig motivert til å få til et godt trepartssamarbeid med likeverdige parter i et reelt samarbeid, presiserer Eriksson.
– Bør folk være organisert eller ikke?
– Jeg har full respekt for alle parter i arbeidslivet. Jeg er arbeidsminister for de som er organisert og for de som ikke er organisert. Jeg applauderer organiserte og applauderer folk som ikke organiserer seg. Jeg støtter hver enkelt arbeiders frie valg til å organisere seg eller ikke.
– Det kan skape mange gratispassasjerer i arbeidslivet?
– Det er en forutsetning i det spørsmålet jeg ikke aksepterer. Det er et retorisk spørsmål, svarer han.
– Som statsråd er det ikke min oppgave å drive vervekampanjer for verken LO, Unio, YS eller Akademikerne. Jeg skal uansett vær arbeidsminister for alle, sier Robert Eriksson. (ANB)
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte