JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil avslutte kontraktene i Palestina

Det stemmer at G4S har levert sikkerhetstjenester i Israel, sier Debbie Walker, kommunikasjonsdirektør i G4S internasjonalt.

2013101711580320131213205110

– Men det stemmer også at vi de siste årene, etter egne evalueringer og etter råd fra internasjonale eksperter, har trukket oss ut av en rekke kontrakter hvor vi mener leveransene har vært i konflikt med egne og strenge etiske regler.

Ifølge Walker er G4S i ferd med å avslutte de gjenstående kontraktene så snart disse løper ut, den siste av dem i 2015. Hun nevner spesielt avtaler om sikkerhetsutstyr ved muren, et fengsel i Israel og en politistasjon på Vestbredden.

Bryter ikke menneskerettighetene

Debbie Walker er uenig i at oppdragene G4S har utført i Israel er folkerettsstridige.

– G4S i Israel leverer ikke tjenester som bryter med menneskerettighetene. Situasjonen på Vestbredden er svært kompleks og krevende. Våre beslutninger er gjort på grunnlag av etikk, ikke politikk. Vi har holdt oss nøytrale til politiske spørsmål og vært opptatt av å følge internasjonale spilleregler.

– Vårt moderselskap i London har uttalt at G4S i Israel allerede har avsluttet, eller er i ferd med å avslutte, alle leveranser som ikke overholder G4S' egne strenge, globale etiske standarder. Vi i Norge oppfatter at disse standardene langt på vei overgår internasjonale standarder, sier kommunikasjonsdirektør G4S i Norge, Ådne Mauritzen.

Truer arbeidsplasser

Mauritzen syns kampanjen «G4S sikrer okkupasjonen» er urimelig.

– Kritikken og aksjonsformene blant annet Palestinakomiteen bruker, bidrar kun til å undergrave den norske virksomheten til G4S og truer dessuten norske arbeidsplasser.

G4S henviser til den danske professor Hjalte Rasmussens vurderinger av G4S' virksomhet på Vestbredden. Rasmussen konkluderer med at G4S ikke bryter noen nasjonal eller internasjonal lov.

Mauritzen påpeker at moderselskapet til G4S og FN over lang tid har vært i direkte dialog om G4S' aktiviteter i de Israel-besatte, palestinske områdene.

– Dialogen har dreid seg om å sikre at G4S ikke bryter med internasjonale regler og konvensjoner. Vi har også tilsluttet oss FNs Global Compact (FNs retningslinjer for samfunnsansvar), og virksomheten vår har iverksatt en ny global menneskerettighetspolicy som ivaretar denne til fulle.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy