Går vekk fra krav til norsk i spisepausa
Sykehjemsetaten i Oslo snur i spørsmålet om å kreve at de ansatte må snakke norsk i ubetalte lunsjpauser.
vegard.velle@fagforbundet.no
I forrige uke uttalte Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, følgende til Fagbladet:
– Alle de ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder.
Ikke lenger et krav
Etter at saken ble omtalt i Fagbladet, tok Sykehjemsetaten en tenkepause. Nå har etaten konkludert. I en epost sier etaten følgende:
”I Sykehjemsetaten er tospråklige ansatte en viktig ressurs. Mer enn 40 prosent av våre ansatte representerer denne gruppen, og disse kan benytte sitt morsmål i møte med sykehjemspasienter og pårørende som snakker samme språk. Mangfold er en ressurs.
Språkferdigheter i norsk er viktig for å sikre den faglige standarden og god ansikt-til-ansikt-kommunikasjon med pasienten. Dette er også viktig for pasientsikkerheten.
Sykehjemsetaten prioriterer norsk som arbeidsspråk. Et felles arbeidsspråk er nødvendig, positivt og viktig for et godt arbeidsmiljø. Det bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø. Norskkompetansen hos ansatte vil dermed lettere både videreutvikles og vedlikeholdes.
Sykehjemsetaten er opptatt av at ansatte med innvandrerbakgrunn snakker norsk på jobben, men vi vil ikke kreve, men ser gjerne, at ansatte snakker norsk i sin ubetalte lunsjpause.”
Skritt i riktig retning
– Dette var en litt annen vinkling, sier Liv Andreassen, leder av Sykehjemsetatens fagforening, når vi forteller henne om retretten.
– Meldingen er et skritt i riktig retning. Det er fremdeles sånn at ubetalt lunsjpause er fritid, påpeker Andreassen.