JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går vekk fra krav til norsk i spisepausa

Sykehjemsetaten i Oslo snur i spørsmålet om å kreve at de ansatte må snakke norsk i ubetalte lunsjpauser.

2013103116025120131213205134

vegard.velle@fagforbundet.no

I forrige uke uttalte Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, følgende til Fagbladet:

Alle de ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder.

Ikke lenger et krav

Etter at saken ble omtalt i Fagbladet, tok Sykehjemsetaten en tenkepause. Nå har etaten konkludert. I en epost sier etaten følgende:

”I Sykehjemsetaten er tospråklige ansatte en viktig ressurs. Mer enn 40 prosent av våre ansatte representerer denne gruppen, og disse kan benytte sitt morsmål i møte med sykehjemspasienter og pårørende som snakker samme språk. Mangfold er en ressurs.

Språkferdigheter i norsk er viktig for å sikre den faglige standarden og god ansikt-til-ansikt-kommunikasjon med pasienten. Dette er også viktig for pasientsikkerheten.

Sykehjemsetaten prioriterer norsk som arbeidsspråk. Et felles arbeidsspråk er nødvendig, positivt og viktig for et godt arbeidsmiljø. Det bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø. Norskkompetansen hos ansatte vil dermed lettere både videreutvikles og vedlikeholdes.

Sykehjemsetaten er opptatt av at ansatte med innvandrerbakgrunn snakker norsk på jobben, men vi vil ikke kreve, men ser gjerne, at ansatte snakker norsk i sin ubetalte lunsjpause.”

Skritt i riktig retning

– Dette var en litt annen vinkling, sier Liv Andreassen, leder av Sykehjemsetatens fagforening, når vi forteller henne om retretten.

– Meldingen er et skritt i riktig retning. Det er fremdeles sånn at ubetalt lunsjpause er fritid, påpeker Andreassen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy