vegard.velle@fagforbundet.no
I forrige uke uttalte Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo, følgende til Fagbladet:
– Alle de ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder.
Ikke lenger et krav
Etter at saken ble omtalt i Fagbladet, tok Sykehjemsetaten en tenkepause. Nå har etaten konkludert. I en epost sier etaten følgende:
”I Sykehjemsetaten er tospråklige ansatte en viktig ressurs. Mer enn 40 prosent av våre ansatte representerer denne gruppen, og disse kan benytte sitt morsmål i møte med sykehjemspasienter og pårørende som snakker samme språk. Mangfold er en ressurs.
Språkferdigheter i norsk er viktig for å sikre den faglige standarden og god ansikt-til-ansikt-kommunikasjon med pasienten. Dette er også viktig for pasientsikkerheten.
Sykehjemsetaten prioriterer norsk som arbeidsspråk. Et felles arbeidsspråk er nødvendig, positivt og viktig for et godt arbeidsmiljø. Det bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø. Norskkompetansen hos ansatte vil dermed lettere både videreutvikles og vedlikeholdes.
Sykehjemsetaten er opptatt av at ansatte med innvandrerbakgrunn snakker norsk på jobben, men vi vil ikke kreve, men ser gjerne, at ansatte snakker norsk i sin ubetalte lunsjpause.”
Skritt i riktig retning
– Dette var en litt annen vinkling, sier Liv Andreassen, leder av Sykehjemsetatens fagforening, når vi forteller henne om retretten.
– Meldingen er et skritt i riktig retning. Det er fremdeles sånn at ubetalt lunsjpause er fritid, påpeker Andreassen.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold