JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ennå ingen løsning

Meklingsmann Dag Nafstad fortalte pressen klokka 18.30 at partene fortsatt diskutererer skissen han la fram for dem i KS-oppgjøret, og at han ikke vet om det vil gå en eller tre timer til. Samtidig sitter hovedsammenslutningene i statsoppgjøret nå hver for seg og vurderer et lønnstilbud fra staten med en ramme på 6,1 prosent. Dette er et endelig tilbud de enten må godta eller forkaste.

2008052215500720131216052057

Meklingsmann Dag Nafstad mener at det fortsatt er stor streikefare i kommuneoppgjøret. Nafstad understreker at partene organiserer ulike grupper som har ulike prioriteringer om hvem som skal få det største løftet i år.

Nafstad sa at det fort kan gå noen timer før organisasjonene kan komme med en tilbakemelding.

- De er samvittighetsfulle, og vi har lagt fram en kompleks skisse til løsning, sa han.

Dersom partene godtar skissen, utelukker han ikke at kommunesektoren kan komme i havn før partene i statsoppgjøret.

Friske AFP-penger

Regjeringen har lagt penger på bordet for å få til en ny AFP-ordning - som skal gjelde fra 2010. Selve innholdet i AFP-løsningen i offentlig sektor må ta hensyn til særaldersgrenser og tjenestepensjonen. Disse spørsmålene skal avklares i mellomoppgjøret 2009, og partene vil få streikerett på pensjonsspørsmålet ved mellomoppgjøret om ett år.

Meklingspause i Oslo

Meklingsmann Geir Engebretsen, som har ansvaret for meklingen i lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune, ga i natt partene permisjon til fredag morgen klokken åtte. Han vil avvente resultatet i meklingen i stat og kommuneoppgjøret før det kan bli videre utvikling i meklingen i Oslo, som er eget tariffområde utenfor KS.

Hastemøte om AFP

Bare få timer før meklingsfristen løp ut ved midnatt ble alle forhandlingslederne i stats- og kommuneoppgjøret innkalt til hastemøte med riksmeklingsmann Svein Longva for å avklare kinkige spørsmål for AFP i offentlig sektor. Etter at regjeringen lovte 600 millioner kroner årlig til AFP i kommunesektoren, er ikke lenger AFP et stridsspørsmål i årets oppgjør, men prinsippene i en ny AFP-ordning blir ikke avklart før mellomoppgjøret 2009.

Dragkamp om lønnspotten

De ulike arbeidstakerorganisasjonene i kommunesektoren skal ifølge NRK ha samordnet sine økonomiske krav og ha blitt enige om å kreve en økonomisk ramme på 6,5 prosent. I privat sektor (LO/NHO-oppgjøret) meklet man seg i april fram til et lønnsoppgjør med en økonomnisk ramme på 5,6 prosent. I statsoppgjøret har alle de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden krevd en økonomisk ramme på 7 prosent. I kommuneoppgjøret har ikke de ansattes organisasjoner tidligere tallfestet noen økonomisk ramme for oppgjøret. Meklingsmann Dag Nafstad sa i morges at han regner med å kunne legge fram en skisse til løsning i kommuneoppgjløret kort tid etter at man eventuelt blir enige om en økonomisk ramme for statsoppgjøret.

Ulike forventninger

Det er stor sprik mellom de forskjellige forhandlingsdelegasjonene. Unio ønsker å prioritere langtidsutdannede. LO Kommune vil heve de lavlønte og krever et generelt tillegg på 20.000 kroner til alle.

Et hovedkrav fra Fagforbundet er en lavlønnsgaranti som vil løfte alle med full ansiennitet opp til en minstelønn på topp på 300.000 kroner. Det utgjør en lønnsøkning på 35.000 kroner.

Det er fortsatt uvisst om det er mulig å få dette innfridd i dette oppgjøret, eller om en også må fordele utgiftene i mellomoppgjøret til neste år.

Kontoransatte og teknisk går i front

Forhandlingsleder Jan Davidsen i LO kommune har 8000 streikeklare fagforbundsmedlemmer i ryggen.

I en streik vil Fagforbundet ramme arbeidsgiver økonomisk, og skjerme innbyggerne. Gruppene Fagforbundet har tatt ut i første streikeuttak er medlemmer innenfor kontor og administrasjon i kommuner og fylkeskommuner, vaktmestre, tekniske grupper innenfor bad, renovasjonsselskap, vannverk og renseanlegg. Og parkeringsvakter vil ikke skrive ut bøter dersom du feilparkerer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy