Meklingsmann Dag Nafstad mener at det fortsatt er stor streikefare i kommuneoppgjøret. Nafstad understreker at partene organiserer ulike grupper som har ulike prioriteringer om hvem som skal få det største løftet i år.
Nafstad sa at det fort kan gå noen timer før organisasjonene kan komme med en tilbakemelding.
- De er samvittighetsfulle, og vi har lagt fram en kompleks skisse til løsning, sa han.
Dersom partene godtar skissen, utelukker han ikke at kommunesektoren kan komme i havn før partene i statsoppgjøret.
Friske AFP-penger
Regjeringen har lagt penger på bordet for å få til en ny AFP-ordning - som skal gjelde fra 2010. Selve innholdet i AFP-løsningen i offentlig sektor må ta hensyn til særaldersgrenser og tjenestepensjonen. Disse spørsmålene skal avklares i mellomoppgjøret 2009, og partene vil få streikerett på pensjonsspørsmålet ved mellomoppgjøret om ett år.
Meklingspause i Oslo
Meklingsmann Geir Engebretsen, som har ansvaret for meklingen i lønnsoppgjøret for de ansatte i Oslo kommune, ga i natt partene permisjon til fredag morgen klokken åtte. Han vil avvente resultatet i meklingen i stat og kommuneoppgjøret før det kan bli videre utvikling i meklingen i Oslo, som er eget tariffområde utenfor KS.
Hastemøte om AFP
Bare få timer før meklingsfristen løp ut ved midnatt ble alle forhandlingslederne i stats- og kommuneoppgjøret innkalt til hastemøte med riksmeklingsmann Svein Longva for å avklare kinkige spørsmål for AFP i offentlig sektor. Etter at regjeringen lovte 600 millioner kroner årlig til AFP i kommunesektoren, er ikke lenger AFP et stridsspørsmål i årets oppgjør, men prinsippene i en ny AFP-ordning blir ikke avklart før mellomoppgjøret 2009.
Dragkamp om lønnspotten
De ulike arbeidstakerorganisasjonene i kommunesektoren skal ifølge NRK ha samordnet sine økonomiske krav og ha blitt enige om å kreve en økonomisk ramme på 6,5 prosent. I privat sektor (LO/NHO-oppgjøret) meklet man seg i april fram til et lønnsoppgjør med en økonomnisk ramme på 5,6 prosent. I statsoppgjøret har alle de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden krevd en økonomisk ramme på 7 prosent. I kommuneoppgjøret har ikke de ansattes organisasjoner tidligere tallfestet noen økonomisk ramme for oppgjøret. Meklingsmann Dag Nafstad sa i morges at han regner med å kunne legge fram en skisse til løsning i kommuneoppgjløret kort tid etter at man eventuelt blir enige om en økonomisk ramme for statsoppgjøret.
Ulike forventninger
Det er stor sprik mellom de forskjellige forhandlingsdelegasjonene. Unio ønsker å prioritere langtidsutdannede. LO Kommune vil heve de lavlønte og krever et generelt tillegg på 20.000 kroner til alle.
Et hovedkrav fra Fagforbundet er en lavlønnsgaranti som vil løfte alle med full ansiennitet opp til en minstelønn på topp på 300.000 kroner. Det utgjør en lønnsøkning på 35.000 kroner.
Det er fortsatt uvisst om det er mulig å få dette innfridd i dette oppgjøret, eller om en også må fordele utgiftene i mellomoppgjøret til neste år.
Kontoransatte og teknisk går i front
Forhandlingsleder Jan Davidsen i LO kommune har 8000 streikeklare fagforbundsmedlemmer i ryggen.
I en streik vil Fagforbundet ramme arbeidsgiver økonomisk, og skjerme innbyggerne. Gruppene Fagforbundet har tatt ut i første streikeuttak er medlemmer innenfor kontor og administrasjon i kommuner og fylkeskommuner, vaktmestre, tekniske grupper innenfor bad, renovasjonsselskap, vannverk og renseanlegg. Og parkeringsvakter vil ikke skrive ut bøter dersom du feilparkerer.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik