JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Usikker framtid for barnevernsbarn

Ni svært vanskeligstilte barn mister hjemmet sitt og 35 barnevernsarbeidere mister jobben hvis Bufdir opprettholder vedtaket om at Dreieskjevå Barneverninstitusjon i Sandnes mister kontrakten.

2009010915452320131216081958

Barna på Dreieskjevå har til dels lange kontrakter. En 13-åring skulle bo hele fem år i institusjonen. Barnevernet hadde planlagt videre oppfølging også etter 18-årsdagen. Barna på Dreieskjevå har psykiske problemer i tillegg til å være barnevernsbarn. Dreieskjevå tilhører Kirkens Bymisjon og mistet kontrakten pr. 1.1. i år. Det fikk de beskjed om den 10. desember, tre uker før utløpet av kontrakten. Institusjonsleder Brit Munthe sier at det iblir umulig å drive videre uten kontrakt med Bufdir. I øyeblikket driver de med for lav bemanning ettersom rekrutteringstiltak er satt på vent.

– Urolige og fortvilte

Hvis institusjonen blir lagt ned, må barna sendes til institusjoner i andre fylker. – De mister hjemmet sitt, og de mister kontakt med familie og behandlingsapparat. Noen av dem er blitt aksjonister og har begynt å skrive innlegg på nettet. Andre er urolige og fortvilte, forteller Brit Munthe.

Dreieskjevå har hatt et godt samarbeid med barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). Munthe forteller at BUP har reagert sterkt på det som har skjedd, og at de ønsker at avslaget fra Bufdir må bli omgjort..

35 fagutdannede barnevernsarbeidere vil miste jobben hvis Dreieskjevå mister kontrakten og må legges ned. – Dermed river de opp et etablert fagmiljø som har vært preget av stabilitet. Vi har drevet i 16 år og har hatt ekstremt få utilsiktede flyttinger, sier Munthe. Ifølge Munthe mener Bufetat at Dreieskjevå kan delta i anbudskonkurranse med de kommersielle barneverntiltakene. – De er billigere og har dårligere arbeidsforhold. Men vår fagtilnærming krever at vi har høyt kvalifiserte folk. Vi driver like godt og vel så det som staten, sier hun.

-- Forferdelig

Fylkesleder Kari Østerhus i FO Rogaland er sjokkert over det som er skjedd med Dreieskjevå. – Dette er helt forferdelig for de barna det gjelder. De ødelegger for ungene og raserer fagmiljøet, sier hun. – Vi har en lang tradisjon i Rogaland for å benytte frivillige ideelle organisasjoner i barnevernet. De har gjort en glimrende jobb, og det er ikke klart hvorfor Bufdir ikke ga kontrakt til Dreieskjevå. Dette må klargjøres, sier hun.

Østerhus er ikke uenig i en langsiktig målsetting om statlige institusjoner. – Men staten kan ikke legge ned før de har etablert noe nytt. Foreløpig har de ikke bygd opp noe bra for disse barna, sier hun.

Dreieskjevå har engasjert advokat til å anke avslaget til Bufdir, og de håper på svar i neste uke.

Knusende

Situasjonen i det statlige barnevernet har ført til bekymring over hele Nord-Rogaland. Nå har ordførerne i Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Strand sendt brev til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. De krever blant annet at det må bli slutt på at barnevernsbarn sendes land og strand rundt i mangel av lokale institusjonsplasser og fosterhjem. Ifølge Stavanger Aftenblad inneholder brevet en knusende konklusjon om Bufetats arbeid:

«Ut fra de rapporter vi mottar fra våre tjenester, er det vanskelig å se hvordan opphopningen av administrative ressurser i Bufetat har ført til en bedret situasjon for de barna det gjelder.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy