JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Taper på konkurranseutsetting

Kommunene kunne spart milliarder på å løse oppgavene selv, konkluderer en ny dansk rapport.

2009022314263420131216085909

Rapporten som er lansert av Fagforbundets danske søsterforbund FOA, bygger på tallmateriale fra Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforening (KL).

Den viser at jo mer kommunene setter ut til private, jo dyrere blir matlaging til eldre, rengjøring på sykehjem, skoler og barnehager, kantinedrift osv.

Milliardbeløp

Ifølge rapporten kunne de danske kommunene spare 3-4 milliarder kroner om året på å løse fem prosent mer av oppgavene selv. I stedet har regjeringen inngått en avtale med KL om at minst 26,5 prosent av de kommunale oppgavene skal være konkurranseutsatt i 2010.

– Mantraet fra den borgerlige regjeringen har de siste årene vært: Konkurranseutsett - så blir servicen billigere. Men ingen har undersøkt om argumentet holder. Derfor har vi selv regnet på tallene, og de viser at det er en myte at tjenestene blir billigere. Tvertimot stiger kommunenes driftsutgifter i takt med graden av konkurranseutsetting, sier FOAs forbundsleder Dennis Kristensen i en pressemelding.

Han mener det nå er på tide med en grundig undersøkelse av konsekvensene av konkurranseutsettingen.

Uhildet forskning

– I dag har man overlatt beregningene til folk som den sterkt liberalistiske tenketanken Cepos. Det er som å la FOA utarbeide de kommunale budsjettene uten innblanding fra politikerne. Det vi har bruk for, er at et uhildet forskningsprosjekt får belyst alle fasetter av konkurranseutsettingen. Befolkningen har krav på at skattekronene brukes så effektivt som mulig, uansett hvem som utfører oppgavene, sier Dennis Kristensen.

Erik Fabrin, formann i KL og medlem av det dominerende regjeringspartiet Venstre, avviser FOAs rapport.

– Det er generelt vår erfaring at konkurranseutsetting fører til gode resultater, ikke bare økonomisk, men også når det gjelder kvaliteten, sier Fabrin ifølge dagbladet Arbejderen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy