Rapporten som er lansert av Fagforbundets danske søsterforbund FOA, bygger på tallmateriale fra Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforening (KL).
Den viser at jo mer kommunene setter ut til private, jo dyrere blir matlaging til eldre, rengjøring på sykehjem, skoler og barnehager, kantinedrift osv.
Milliardbeløp
Ifølge rapporten kunne de danske kommunene spare 3-4 milliarder kroner om året på å løse fem prosent mer av oppgavene selv. I stedet har regjeringen inngått en avtale med KL om at minst 26,5 prosent av de kommunale oppgavene skal være konkurranseutsatt i 2010.
– Mantraet fra den borgerlige regjeringen har de siste årene vært: Konkurranseutsett - så blir servicen billigere. Men ingen har undersøkt om argumentet holder. Derfor har vi selv regnet på tallene, og de viser at det er en myte at tjenestene blir billigere. Tvertimot stiger kommunenes driftsutgifter i takt med graden av konkurranseutsetting, sier FOAs forbundsleder Dennis Kristensen i en pressemelding.
Han mener det nå er på tide med en grundig undersøkelse av konsekvensene av konkurranseutsettingen.
Uhildet forskning
– I dag har man overlatt beregningene til folk som den sterkt liberalistiske tenketanken Cepos. Det er som å la FOA utarbeide de kommunale budsjettene uten innblanding fra politikerne. Det vi har bruk for, er at et uhildet forskningsprosjekt får belyst alle fasetter av konkurranseutsettingen. Befolkningen har krav på at skattekronene brukes så effektivt som mulig, uansett hvem som utfører oppgavene, sier Dennis Kristensen.
Erik Fabrin, formann i KL og medlem av det dominerende regjeringspartiet Venstre, avviser FOAs rapport.
– Det er generelt vår erfaring at konkurranseutsetting fører til gode resultater, ikke bare økonomisk, men også når det gjelder kvaliteten, sier Fabrin ifølge dagbladet Arbejderen.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte